Viedoklis

Desmitiem tūkstošu kareivju. Kurp Maskava un Minska pārvieto spēkus

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Rietumi 2017"
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Rietumi 2017 - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Februārī Krievija un Baltkrievija organizēs lielus kopīgus manevrus "Sabiedroto apņēmība 2022". To galvenais mērķis – izspēlēt bruņoto spēku darbības aizsardzībā.
Kā jau bija sagaidāms, rietumvalstis pārmet Maskavai un Minskai agresiju un starptautiskās spriedzes eskalāciju. Vienlaikus NATO plāno pati savas mācības – plašākās kopš aukstā kara laikiem, portālā RIA Novosti stāsta militārais korespondents Andrejs Kocs.

Atvairīt uzbrukumu

Manevri notiks Domanovska, Gožas, Obuzas-Ļesnovskas, Brestas un Osipoviču poligonos Baltkrievijā no 10. līdz 20. februārim. Kājniekus un tankus atbalstīs aviācija – no Baranoviču, Luņiņecas, Lidas un Mačulišču aerodromiem. Mācībās iesaistīs 60-80 tūkstošus karavīru abās pusēs. Pēc būtības, mācībās tiks izmantota visa Baltkrievijas armijas infrastruktūra.
Россия перебрасывает в Беларусь новейшие истребители Су-35 - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Video
Krievija pārvieto uz Baltkrieviju jaunākos iznīcinātājus Su-35S
Kopā ar baltkrieviem pirmo reizi trenēsies arī vienības no Tālajiem Austrumiem, kas tiek pārvietotas caur visu Krieviju pa dzelzceļu. Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins paskaidroja: var gadīties, ka ar reģionālā grupējuma spēkiem ārējas agresijas atvairīšanai nepietiks. "Šajā gadījumā vajadzēs piesaistīt aizsardzībai visu militāro potenciālu, ko nodrošina abas valstis," viņš atzīmēja.
Mācības sadalītas divos posmos. Vispirms Baltkrievijā saformēs apvienotu armijas grupējumu, organizēt svarīgu valsts un militāro objektu aizsardzību, pārbaudīs PGA dežurējošo spēku gatavību un iespējas. Pēc tam sabiedrotie atvairīs "uzbrukumu" no ārienes un veiks vairākas kontrteroristiskas operācijas. Uzdevumu loks ir visnotaļ plašs: no vispārējas cīņas līdz nelikumīgu bruņotu formējumu, kā arī diversiju un izlūkošanas grupu neitralizācijai.
© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasLidmašīna Su-35S Starptautiskajā militāri tehniskajā forumā "Armija 2019" izstāžu centrā "Patriot"
Самолет Су-35С на Международном военно-техническом форуме Армия-2019 в конгрессно-выставочном центре Патриот - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Lidmašīna Su-35S Starptautiskajā militāri tehniskajā forumā "Armija 2019" izstāžu centrā "Patriot"
Šeit pirmo reizi tiks pielietoti arī Su-35S – 12 iznīcinātāji jau ieradušies pagaidu bāzes aerodromos. ĀM precizēja, ka piloti dosies lidojumos maksimālā attālumā. Baltkrievijā debitēs arī divi zenītraķešu sistēmu S0400 divizioni un zenītraķešu un lielgabalu kompleksi "Pancir S". Mācībās piedalīsies vairāki simti militārās tehnikas vienību – tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija, bezpilota lidaparāti, transporta un trieciena helikopteri.

Jaunas "prognozes"

Ministra vietnieks A.Fomins uzsvēra, ka "plānots sagatavot karaspēkus ne tikai darbībām savas atbildības rovežās, bet arī pēkšņu uzdevumu risināšanai ar mērķi lokalizēt krīzes no jebkuras puses, no kurienes nāk draudi".
Военнослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Viedoklis
Vēl karš nav sācies: kāpēc Krievija pārbauda cīņas gatavību
Patiešām, nesenās masu nekārtības Kazahstānā izdevās apturēt, pateicoties KDLO miernešu operatīvam darbam. Pie tam visiem galvassāpes rada Afganistāna, kur jau vairāk nekā pusgadu saimnieko talibi.
Taču Kijeva uzskata, ka A.Fomina vārdos slēpjas draudi: sak, Krievijas un Baltkrievijas mācības esot sagatavošanās uzbrukumam Ukrainai.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKaravīri no KDLO miernešu Krievijas kontingenta apsargā TEC teritoriju Almati
Военнослужащие из состава российского контингента миротворческих сил ОДКБ, охраняющие территорию ТЭЦ-3 в Алма-Ате - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Karavīri no KDLO miernešu Krievijas kontingenta apsargā TEC teritoriju Almati
Pēc Apvienoto spēku operācijas Donbasā komandiera ģenerālleitnanta Aleksandra Pavļuka vārdiem, "iebrukums" varot sākties 20. februārī – kad beigsies manevri un Olimpiskās spēles Pekinā. Jāpiebilst, ka pēdējo mēnešu laikā tā ir jau piektā vai sestā Ukrainas valdības "prognoze" par "Kremļa agresijas" termiņu.
Kijevai piebalso Vašingtona. "Krievijas bruņoto spēku pārvietošana Baltkrievijā aizvadītajā nedēļas nogalē nav ne mācības, ne parasta pārdislokācija, - apgalvo Valsts departaments. – Tā ir spēka demonstrācija. Tas, ko mēs redzam, nepārprotami parāda Krievijas iespējamos nodomus uzbruku Ukrainai."
Mācības Sabiedroto apņēmība 2022 - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Video
Mācības "Sabiedroto apņēmība 2022": Krievija un Baltkrievija atvēsinās NATO karstgalvjus
Aizokeāna aizbildni nekavējoties atbalstīja arī Baltijā. Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks uzskata, ka Sabiedrotās valsts kopīgās mācības radot tiešus militārus draudus valstij.
Maskava ik reizi ir spiesta atspēkot tamlīdzīgas apsūdzības, tomēr Rietumi vienmēr izmanto tās, lai aizbildinātu NATO militārās tehnikas dislokāciju Krievijas robežu tuvumā.
© AFP 2023 / Czarek SokolowskiAmerikāņu karavīri NATO mācību laikā Polijā
Американские военнослужащие во время учений НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Amerikāņu karavīri NATO mācību laikā Polijā

Rietumu atbilde

Vienlaikus Ziemeļatlantijas alianse gatavojas mācībām Arktikā – "Cold Response 2022" notiks martā un aprīlī. Tie būs lielākie manevri kopš aukstā kara laikiem: 35 tūkstoši karavīru no 28 bloka valstīm un Somijas. Lielākos kontingentus sūtīs ASV un Lielbritānija. Piedevām Londona un Vašingtona piešķirs aviācijas bāzes kuģus "USS Harry Truman", "HMS Prince of Wales" un eskorta kuģus.
Mācību posmi ieplānoti Norvēģijas jūrā un Norvēģijas centrālajos un ziemeļu rajonos. Sabiedrotie izspēlēs jūras desanta izsēdināšanu un piesegšanu no kuģiem un gaisa. Tā, audzējot militāro klātbūtni Austrumeiropā, NATO sāk spiedienu pret Krieviju no ziemeļiem.
Новейший британский авианосец HMS Prince of Wales - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Jaunais britu aviācijas bāzes kuģis "HMS Prince of Wales"
"Šīm mācībām ir gan militāra, gan politiska nozīme, - uzskata politologs Vladimirs Bogatirjovs. – To mērķis ir konfrontācija ar Krieviju. Un – lai cik paradoksāli tas izklausās – arī ar tām Dienvidaustrumāzijas valstīm, kas atzinīgi vērtē ziemeļu teritoriju attīstību. tas nav droši. Jo tālāk Rietumi pavirzīsies, jo sarežģītāks būs stāvoklis šajā reģionā. Militārā aktivitāte šeit aug jau vairākus gadu desmitus, taču tagad – jo īpaši."
Decembra beigās ģenerālpulkvedis Fomins norādīja, ka NATO mērķtiecīgi apgūst Arktiku un pastiprina mācību un militāro darbību reģionā, pielietojot stratēģiskos bumbvedējus, pretraķešu aizsardzības sistēmas. Viņš uzsvēra: 2020. gadā Ziemeļatlantijas alianse atteicās atbalstīt Krievijas "Militārās savaldības iniciatīvu" par mācību intensitātes mazināšanu.
Polijā izvietotās amerikāņu raķetes Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Viedoklis
Kaļiņingrada – kinžals NATO mugurā. Kā to neitralizēt?
Ziņu lente
0