Baltijā

Baltkrievija aizliegs atsevišķu preču dzelzceļa tranzītu no Lietuvas

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankasKravas vagoni
Kravas vagoni - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko informēja žurnālistus, ka Lietuva vairs nepieņem vilcienus ar kālija minerālmēsliem no Baltkrievijas.
RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Baltkrievija ievieš aizliegumu vairāku preču dzelzceļa tranzītam no Lietuvas, informēja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Viņš norādīja, ja pēc Viļņas lēmuma ierobežot Baltkrievijas preču tranzītu caur savām ostām, Minska vairākkārt ierosināja noregulēt jautājumu tiesiski. Glazs konstatēja, ka Lietuva nav sākusi dialogu, un Baltkrievijas valdība pieņēma lēmumu aizliegt pārvadājumus, kas ierodas no Lietuvas ar dzelzceļa transportu.
Belaruskalij - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Baltijā
"Belaruskalij" iesūdzējis tiesā Lietuvu
"Viļņa atteicās (no dialoga – red.), pūloties sasniegt mērķi nodarīt baltkrieviem maksimālu kaitējumu uz savu nodokļu maksātāju rēķina. Tā ir alu laikmeta mežonība mūsdienu starptautiskās tirdzniecības noteikumu ietvaros. Līdztekus citiem saviem darbiem ar tādu soli Lietuvas valdība vēlreiz nodemonstrējusi visai pasaulei – tas nav civilizēts un uzticams tirdzniecības partneris," saka preses dienests.

Baltkrievijas atbilde

"Esam pieņēmuši lēmumu aizliegt naftas produktu, ķīmiskā un minerālā mēslojuma tranzīta pārvadājumus savā teritorijā no Lietuvas, kas iekrauti "Lietuvas dzelzceļa stacijās"," pastāstīja Glazs.
Viņš pievērsa uzmanību, ka ik gadus caur Baltkrieviju tiek pārvadāti apmēram 1,5-1,6 miljoni tonnu šo kravu par vairāk nekā 1 miljardu dolāru.
Lēmumu izsludinās NVS dalībvalstu dzelzceļa transporta padomes direkcija. Tas stāsies spēkā nākamnedēļ – 7. februārī.

Zaudējumi miljoniem dolāru apmērā

Baltkrievijas ĀM atzīmēja: jau tagad ir skaidrs, ka Klaipēdas ostas, AS "Lietuvas dzelzceļu" un citu Lietuvas piegāžu ķēdītes dalībnieku tiešie zaudējumi mērojami simtiem miljonu eiro apmērā.
"Daudzmiljonu zaudējumi gaidāmi saskaņā ar tiesas prasībām, kas jau izvirzītas Lietuvai, un soda sankcijām," teikts paziņojumā.
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2022
Baltijā
Satiksmes ministrs nav pārliecināts par Baltkrievijas minerālmēslu tranzītu apturēšanu
Baltkrievijas ĀM atzīmēja, ka "Lietuvas tranzīta infrastruktūru var utilizēt", turklāt uzsvēra, ka "Lietuvas dzelzceļa" kolektīvs, biznesa pārstāvji un vienkāršie iedzīvotāji, kuru finansiālo stāvokli ietekmēs šī situācija, var rēķināties ar Minskas sapratni.
"Taču ar visām sūdzībām jāvēršas pie politiskās elites, kas šodien tur rokās varu Lietuvā," atzīmēts ministrijas paziņojumā.

Kravas plūsmu pārorientācija

Baltkrievijas valdība izstrādājusi "visus nepieciešamos loģistikas risinājumus" kravu plūsmu pārorientācija uz to valstu jūras ostām, kas pilda savas saistības, uzsvēra resors, kā arī piebilda: runa nav tikai par minerālmēsliem.

Kas noticis

Viļņa no 1. februāra anulēja līgumu par minerālmēslu tranzītu no Baltkrievijas, jo 2021. gada decembra sākumā ASV ieviesa sankcijas pret "Belaruskalij".
Lietuva lauza 2018. gadā parakstīto līgumu, kas paredzēja: līdz 2023. gadam Baltkrievija var veikt dzelzceļa tranzītu caur Lietuvu un iekraut Klaipēdas ostā 11 miljonus tonnu minerālmēslu gadā.
Cisternas naftas pārvadāšanai  - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Baltijā
Igaunija nāks palīgā: Baltkrievija atradusi iespēju apiet Eiropas sankcijas
Viļņa pat sagatavoja likumprojektu, kas aizliedz preču tranzītu no Baltkrievijas.
Minska uzskata, ka lēmums par kālija minerālmēslu tranzīta pārtraukšanu ir nelikumīgs, un uzsvēra: Lietuvas juridiskās saistības ir nodrošināt tranzītu Baltkrievijai, kam nav izejas pie jūras – to apstiprina virkne dokumentu, arī ANO Jūras tiesību konvencija.

Prasība Lietuvas tiesā

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzdeva valdībai izstrādāt atbildes pasākumus pēc Viļņas lēmuma. Iepriekš Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko informēja žurnālistus, ka Lietuva vairs nepieņem vilcienus ar kālija minerālmēsliem no Baltkrievijas. Pēc viņa vārdiem, Minska pārorientējusi kālija hlorīda kravas uz Krievijas ostām.
Golovčenko apsolīja, ka Baltkrievijas valdība atbildēs simetriski. Minska plāno piedzīt no Viļņas soda naudu, ka paredzēta par līguma laušanu. Tiesas prasība jau iesniegta. Golovčenko atzīmēja, ka runa ir par lielām summām.
Politiķis piebilda, ka Lietuvas valdība "sodījusi pati sevi", jo valsts ekonomika (it īpaši transporta nozare) cieš lielus zaudējumus.
Ziņu lente
0