Pasaulē

Dombrovskis: "Ziemeļu straume 2" neatbilst ES orientieriem

© Sputnik / Sergey MelkonovВалдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге
Валдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projekts neatbilst esošai Eiropas Savienības enerģētikas politikai, paudis Valdis Dombrovskis Kijevā.
RĪGA, 2. februāris - Sputnik. Eiropas Komisijas (EK) prezidentes vietnieks Valdis Dombrovskis oficiālā vizītē apmeklēja Ukrainu. Vizītes gaitā viņš nosodīja gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" un pastāstīja par iespējamajām ES sankcijām pret Krieviju, vēsta RIA Novosti.
Kijevā Dombrovskis tikās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmigaļu. Puses pārrunāja aktuālos ES un Ukrainas jautājumus. Īpaša uzmanība bija pievērsta četrām tēmām: drošība, ES atbalsts Ukrainai situācijas eskalācijas apstākļos pie Ukrainas robežas, tirdzniecības un ekonomiskās attiecības, kā arī Ukrainas perspektīvas iestāties ES.
Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska vietnē ziņots, ka puses vienojās par to, ka ES finansiālās palīdzības pirmo pārskaitījumu 600 miljonu eiro apmērā Ukraina saņems bez papildu nosacījumiem.
Zeļenskis pateicās Eiropas Savienībai par finansiālo atbalstu un atzīmēja, ka lēmums par šīs palīdzības piešķiršanu kļuvis par "savlaicīgu signālu finanšu tirgiem", turklāt tas veicina Ukrainas ekonomikas stabilitātes uzturēšanu.
Pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru un prezidentu organizētajā preses konferencē Dombrovskis paziņoja, ka gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projekts neatbilst esošās Eiropas Savienības enerģētikas politikas orientieriem, kas virzīta tostarp uz dekarbonizāciju. Iepriekš mediji ziņoja, ka Eiropas Savienība un Lielbritānija izstrādā sankcijas pret jauniem Krievijas projektiem gāzes nozarē.
Tāpat Dombrovskis detalizētāk pastāstīja par iespējamām Eiropas Savienības sankcijām pret Krieviju sakarā ar Ukrainu. Pēc viņa vārdiem šī sankciju paketē tiks iekļauti finanšu un tirdzniecības ierobežojumi.
Kijeva un rietumvalstis pēdējā laikā pauž bažas sakarā ar it kā augošajām Krievijas "agresīvajām darbībām" pie Ukrainas robežām. ASV pastāvīgi draud ar sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2", ja Krievija "iebruks" Ukrainā.
Флаг Китая рядом с телебашней в Шанхае, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Krievijā
Negribat? Nevajag arī! Krievija ir gatava pārdot "Eiropas" gāzi ķīniešiem
Krievija atspēko pretenzijas un atgādina, ka Ukraina nepilda Minskas protokolus – Kijevas režīms koncentrējis pie saskarsmes līnijas pusi armijas un apšauda zemessargus ar aizliegtiem ieročiem.
Krievija ne vienu vien reizi noraidījusi Rietumu un Ukrainas apsūdzības par "agresīvajām darbībām", paziņojot, ka nevienam nedraud un neplāno nekādus uzbrukumus. Izteikumi par "Krievijas agresiju" tiek izmantoti kā iegansts, lai izvietotu lielāku skaitu NATO militārās tehnikas Krievijas robežu tuvumā.
Iepriekš Krievijas ĀM atzīmēja, ka Rietumu paziņojumi par "Krievijas agresiju" un iespējām palīdzēt Kijevai aizsargāt no tās, ir gan smieklīgi, gan bīstami. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā, un tam nevajadzētu raisīt ne mazāko satraukumu.
Ekonomists un publicists Mihails Hazins - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Video
Ekonomists: "Ziemeļu straumi 2" strauji startēs, tiklīdz Eiropā beigsies gāze
Ziņu lente
0