Latvijā

"Kauns": bērnu nama darbinieka alga raisa sašutumu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasBērnu nama audzekne
Bērnu nama audzekne - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba sludinājums, kurā piedāvāta aprūpētāja vieta Rīgas bērnu namā, raisīja asu diskusiju. To komentēja gan žurnālisti, gan arī labklājības ministrs. Tiesa, politiķis nesaskatīja neko briesmīgu nabadzīgajā algā.
RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Vētrainu sarunu raisīja žurnālistes Evitas Puriņas, portāla Re:Check redaktores tvīts. Viņa publicēja darba sludinājumu par aprūpētāja vakanto vietu Valsts sociālās aprūpes centrā "Rīga". Spriežot pēc visa, žurnāliste sašutusi par piedāvāto algu – 500-608 eiro (bruto).
"Valsts bērnunams spiests atzīt, ka meklē aprūpētājus, kas to darīs tikai misijas apziņas dēļ. Alga 500-600 eiro bruto vairāk nekā pieticīga. Bet bez vecāku aprūpes palikušo bērnu labklājība taču ir mūsu prioritāte (ja reiz tikko aizliedzām adopciju uz ASV)?" pavaicāja Evita Puriņa, savā tvītā atzīmējot Labklājības ministriju un tās vadītāju Gati Eglīti.
Komentētāji piekrita žurnālistei – daudzi atzīst, ka tamlīdzīgu darbu nevar apmaksāt ar minimālo algu.
"Un tad nav brīnums, ka tur aiziet strādāt cilvēki, kas pret tiem nabaga bērniem izturās tā kā izturās," šausminājās Ieva Eihenbauma.
"Izskatās, ka priekšā trūkst viens cipars. Nav nekāds iemesls, lai kāds ziedotos un ietu to darīt. Tāds atalgojums ir zem katras kritikas un daudzās darba vietās sludinājumos to sauc par "konkurētspējīgu atalgojumu"," konstatēja lasītājs ar lietotājvārdu MJJ.
"Šis ir pilnīgi un galīgi ačgārni! Pat vairāk - netaisnīgi, nesamērīgi, nejēdzīgi!" dusmojās Antra Bork - Ržečicka.
Tomēr vēl lielāku sašutumu nekā darba piedāvājums ar minimālo algu, raisīja labklājības ministra tvīts. Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija), iespējams, cerēja uz citādu efektu, tomēr viņa replika "uzspridzināja" diskusiju.
"Atkal "viss ir slikti" Re:Check komandai?" uzrakstīja Gatis Eglītis. Acīmredzot, viņu tamlīdzīgs aprūpētāja atalgojums apmierina.
"Jūsu absolūti izņirdzošie tvīti lieliski parāda, kāpēc esam tur kur esam. Par kādu labklājību Jūs rūpējaties? Par savas sēžamvietas?" par ministra atbildi sadusmojās Ievii.
Komentētāji nekavējoties ierosināja ministram nomainīt darbu un pašam padzīvot par iepriekšminēto algu.
"Jūsuprāt, 500€ bruto, tā tāda normāla alga? Varbūt Jums ir vēlme pastrādāt kādu pusgadu par šādu algu?!" ministram pavaicāja Azraels.
"Ļoti laba atbilde no ministra. Forši sēdēt uz nodokļu maksātāju naudas?" aizkaitinājumu neslēpa Andris Korsaks.
"Es tiešām ceru, ka twitter konts ir uzlauzts, nevis šeit izsakās labklājības ministrs," pieļāva Amciss.
"Kauns, ka šis ir mūsu labklājības ministrs, kurš nesaprot, kāpēc 500-600 bruto alga bērnu aprūpei ir nožēlojami, un to vien māk, kā reklamēt Lidl," konstatēja Sigita.
"Izskatās, ka lāstiņš ir ne tikai Tieslietu ministrijai, kur normāls ministrs nav bijis vismaz pēdējos 10 gadus, bet arī Labklājības, kur turklāt vēl pieklauvē no apakšas. Jā, viss tiešām ir slikti," atgādināja Katrine.
Taisnības labad atzīmēsim, ka labklājības ministrs šajā diskusijā tomēr papūlējās pārliecināt publiku, ka labklājības sfērai nemaz tik slikti neklājas.
"Zināšanai: 2022. gada valsts budžetā ir papildus gandrīz 10 milj EUR tieši valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centru (SAC) aprūpētāju algām; iepriekš bija daudz sliktāk," steigšus apliecināja Gatis Eglītis.
Tomēr uz jautājumiem, kāda tagad būs sociālās aprūpes centru darbinieku alga, politiķis neatbildēja.
Atgādināsim, ka pērn, stājoties labklājības ministra postenī, Gatis Eglītis starp prioritārajiem jautājumiem minēja situāciju sociālās aprūpes centros un epidemioloģiskās drošības celšanu, ģimenes pabalstu reformēšanu un pensionāru dzīves līmeņa celšanu.
Ziņu lente
0