Latvijā

"Kas var lidot par 4,99 eiro!" airBaltic šefu aizkaitinājušas konkurentu cenas

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas nacionālā aviopārvadātāja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss
Latvijas nacionālā aviopārvadātāja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkurentu cenu politika raisījusi airBaltic izpilddirektora Martina Gausa sašutumu: viņš paziņoja, ka aviokompānijas, kas pārdot biļetes par kafijas tases cenu, rīkojas negodīgi pret pasažieriem.
RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Aviobiļešu cena, kas līdzinās kafijas tases cenai, līdz sirds dziļumiem sadusmojusi Latvijas nacionālā aviopārvadātāja airBaltic izpilddirektoru Martinu Gausu, raksta Press.lv.
Biļeti par 4,99 eiro var nopirkt pie airBaltic konkurenta – Wizz Air, kuras reklāmas kampaņā patiešām piedāvāta iespēja lidot par kafijas tases cenu.
Gausu šokējis tas, ka tagad, gaidāmās "zaļās" pārejas apstākļos, kam aviokompānijām vajadzētu gatavoties, pārvadātāji pārdod biļetes par grašiem, palielinot nevis savus ienākumus, bet gan tirgus daļu, un pabīdot malā konkurentus, kuru vidū ir arī Latvijas airBaltic.
Самолет авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Latvijā
"airBaltic" atskaitījās par zaudējumiem pirmajā pusgadā
Martins Gauss sarunā ar portālu ERR pavaicāja, kas var doties lidojumā 2000 kilometru attālumā par 4,99 eiro, vai tas ir saprātīgi aviācijas nozarē?
Viņš atgādināja, ka "zaļā" pāreja prasīs lielus līdzekļus, un visu aviokompāniju izdevumi palielināsies. Piemēram, airBaltic 2021. gadā noslēgusi līgumu ar Starptautisko gaisa transporta asociāciju. Latvijas nacionālais aviopārvadātājs ar šo līgumu apņēmās sasniegt klimatisko neitralitāti līdz 2050. gadam.
Turklāt, atklāja Gauss, kompānija jau izstrādājusi plānu klimatiskās neitralitātes sasniegšanai.
Tomēr izdevumus vajadzēs kompensēt. Taču tādas kompānijas kā, piemēram, īru Ryanair un ungāru Wizz Air cenšas paplašināt tirgus daļu, "izmētājot" biļetes. Protams, pārvadājumu apjomi pieaug, jo pasažieri meklē lētas biļetes, tikai aizpildījums ir zems, tāpēc īpašus ienākumus tādi pārlidojumi nenes.
"Tie, kam ir daudz reisu, pārvadā lielāku skaitu pasažieru, taču tas nenozīmē automātisku peļņas saņemšanu. Ir jāsaprot, kā tas strādā, jo man pašam ne īpaši patīk biļetes par pieciem vai par vienu eiro, kā viņi dara. Taču paskatīsimies, kā viņiem klāsies, tāda ir viņu stratēģija," atzīmēja sapīkušais Gauss.
Viņš pastāstīja par citu aviopārvadātāju stratēģiju – tie pievērš uzmanību tālajiem reisiem, kā Lufthansa, KLM, Air France un Finnair. Taču tādas stratēģijas panākumi, paskaidroja Gauss, ir atkarīga no koronavīrusa ierobežojumu atcelšanas.
Tātad, secināja airBaltic vadītājs, daudzas aviokompānijas būs spiestas vērsties pie saviem īpašniekiem – valsts vai privātajiem akcionāriem – ar lūgumu piešķirt līdzekļus, lai pārvarētu krīzi.
Atgādināsim, ka 2022. gada augustā Latvijas Ministru kabinets nolēma: valsts kā lielākais airBaltic akcionārs ieguldīs tās pamatkapitālā 90 miljonus eiro. Saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem lēmums tika nodots Eiropas Komisijai, kas 21. decembrī atbalstīja 45 miljonu eiro ieguldīšanu aviokompānijas kapitālā. Lēmums par pārējiem līdzekļiem vēl sagaidāms.
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2020
Latvija airBaltic varētu lūgt valdībai piešķirt vēl līdzekļus, lai izdzīvotu
Gauss norādīja, ka līdzekļi paredzēti kovida pandēmijas radīto zaudējumu kompensācijai un ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. Domājams, ka līdz ar airBaltic akciju kotēšanās plānoto sākumu biržā ieguldījumi atgriezīsies Latvijā kā pārdoto akciju nesti ienākumi.
Ziņu lente
0