Baltijā

Fantastiska kauju pieredze ziemā: Igaunijā sākušies NATO manevri "Winter Camp"

Militārās mācības Igaunijā, 2019. gads - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārās mācības, kurās piedalīsies gandrīz 1400 karavīri no Lielbritānijas, Francijas un Igaunijas, notiek ziemas apstākļos sarežģītā apvidū.
RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Ikgadējie manevri "Winter Camp", kurās iesaistīta Igaunijā dislocētā NATO militārā grupa, sākušies Centrālajā poligonā netālu no Tapas. Manevri sākās sestdien, 29. janvārī un ilgs līdz 6. februārim, stāsta Sputnik Meedia.
Manevru gaitā ieplānoti vairāki posmi. Pirmajā no tiem – šaušanas mācības, prettanku vienību treniņi, apvidus patrulēšanas nodarbības un inženieru uzdevumu risināšana. Pēc tam aizsardzības un uzbrukuma cīņu sērijā sabiedrotie stāsies pretī nosacītajam pretiniekam – Skautu bataljonam un Kaitseliit vienībām, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Pasaulē
NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs
Aizsardzības spēku 1. kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Andruss Merilo pastāstīja, ka mācību cīņas ar nosacīto pretinieku sarežģītā apvidū ziemas apstākļos dāvās kareivjiem iespēju gūt teicamu pieredzi.
"Neapšaubāmi, Lielbritānijas, Francijas un Igaunijas vienību karavīri un komandieri iegūs lietderīgas iemaņas. Viņiem jāveido mijiedarbība starp kājniekiem un tehniku, kā arī jāatrod efektīvākie uzbrukuma un aizsardzības uzdevumu risinājumi," viņš teica.
Sabiedroto grupas komandieris apakšpulkvedis Saimons Vorts atzīmēja, ka Lielbritānijas un Francijas kareivji, kas ieradušies Igaunijā septembrī, jau piedalījušies mācībās, kas sagatavoja viņus darbam ziemas apstākļos, un tagad, manevros "Winter Camp" viņiem jāparāda iegūtās iemaņas.
Šogad manevru "Winter Camp" scenārijs paredz ikdienas koordināciju starp sauszemes un gaisa spēkiem. Mācībās iesaistīta bruņutehnika, kājnieki, štābi un inženieru vienības.
26. janvārī Emari bāzē ieradās seši amerikāņu iznīcinātāji F-15E Strike Eagle, lai piedalītos militārajās mācībās Astute Protector. Iznīcinātāji pieder pie ASV GKS 48. iznīcinātāju aviospārna un pastāvīgi dislocēti Lielbritānijā. NATO GKS štāba priekšnieks ģenerālmajors Jorgs Leberts pastāstīja, ka papildu lidmašīnas strādās saiknē ar pašreizējām vienībām, lai celtu sabiedroto cīņas gatavību, nodrošinātu kritiski svarīgu savietojamību un demonstrētu Ziemeļatlantijas alianses solidaritāti.
Танки Вооруженных сил Норвегии во время совместных учений НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Pasaulē
ASV anonsēja lielākās NATO militārās mācības aiz Ziemeļu polārā loka
Par NATO bezgalīgajām mācībām pamatoti satraukta ir Krievija – to jau vairākkārt konstatējis valsts aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Viņš norādīja, ka NATO spēku skaita faktiskā dubultošanās pie Krievijas un Baltkrievijas rietumu robežām nopietni pasliktina militāri politisko situāciju. Pie Sabiedrotās valsts rietumu robežas ik gadus notiek vairāk nekā 30 mācības, kuru scenārija pamatā ir bruņota konfrontācija ar Krieviju.
Šoigu novērtēja, ka NATO primārās reaģēšanas spēku skaits pieaudzis gandrīz divkārt – no 25 līdz 40 tūkstošiem kareivju, savukārt alianses dalībvalstu izlūkošanas un taktiskās aviācijas lidojumu skaits Krievijas pierobežas rajonos pieaudzis par 30%. Tas viss, viņš piezīmēja, liecina par alianses karavīru operatīvo un kaujas mācību augsto intensitāti.
Ņemot vērā militāros, politiskos un ekonomiskos draudus, Krievija decembra vidū nosūtīja ASV un NATO līguma projektu drošības garantiju jautājumos, kas cita starpā paredz alianses atteikšanos no tālākas paplašināšanās uz austrumiem.
Ziņu lente
0