Latvijā

Daudz interesantu ziņojumu: ko nosūdz latvieši saskaņā ar likumu par ziņotājiem

© CC0 / Max PixelMeitene pie datora
Meitene pie datora - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019. gada maijā Latvijā stājās spēkā likums par ziņotāju aizsardzību, kas devis sabiedrībai iespēju ziņot par nepārprotamiem pārkāpumiem un nelikumībām uzņēmumos un iestādēs.
RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Latvijas iedzīvotāji visbiežāk ziņo par uzņēmēju centieniem izvairīties no nodokļu nomaksas un drošības tehnikas pārkāpumiem. Tomēr nekādas skandalozas vai liela mēroga lietas pēc ziņotāju iesniegumiem pagaidām nav ierosinātas, pastāstīja Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta eksperte Inese Kušķe radio Baltkom ēterā.
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2018
"Stukačiem" veicas: ierosināts ieviest atlīdzību par labu sūdzību
Viņa piezīmēja, ka atrodama virkne interesantu un detalizētu ziņu par amatpersonu darbībām valsts sektorā, piemēram, pašvaldību līmenī, kur veidojas saikne starp personām privātajā un valsts sektorā, proti, pastāv korupcijas vai interešu konflikta risks. Tādu ziņojumu ir daudz, un tos izmeklē, atklāja eksperte.
Pēc viņas vārdiem, privātajā sektorā visbiežāk ziņo par nodokļu nemaksāšanu.
Ja uzņēmuma politika paredz nodokļu nenomaksāšanu vai netiek ievēroti visi drošības noteikumi, par to noteikti jāziņo, uzskata Kušķe.
No 2019. gada 1. maija valstī ir spēkā likums par ziņotāju aizsardzību, kuri informējuši par korupciju vai krāpšanos darba vietā. Šī likuma mērķis – garantēt iedzīvotājiem drošu mehānismu, kas ļauj informēt kompetentās iestādes un pasargās no darba devēju vajāšanas un atriebības. 2019. gada astoņu mēnešu laikā saņemti 435 iesniegumi, 2020. gada laikā – 517.
Latvijas Saeimas ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2016
Divi likumi "stukačiem"
Īpaši ziņojumu pieņemšanai Valsts kanceleja sagatavojusi portālu, kurā var iesniegt informāciju. Tā pēc tam nonāk atbilstošā profila valsts iestādē.
Likums garantē aizsardzību ziņotājiem un viņu ģimenes locekļiem. Piemēram, valsts aizsargā "sūdzībnieku" personas datus, nodrošinās bezmaksas juridisko palīdzību un atbrīvos no valsts nodevām, ja radīsies nepieciešamība vērsties tiesā.
Pie tam par nepatiesu ziņu sniegšanu paredzēts sods.
Ziņu lente
0