Latvijā

Krievijas vēsturnieki Levitam: "Spēks ir patiesībā!"

Latvijas prezidenta padomnieks Jānis Kažociņš - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fonds "Vēsturiskā atmiņa" kritiski novērtēja Latvijas prezidenta kancelejas paziņojumu par Levita padomnieku – britu ģenerāli Jāni Kažociņu.
RĪGA, 30. janvāris — Sputnik, Oļegs Visokogorodskis. Fonds "Vēsturiskā atmiņa" kritiski novērtēja Latvijas prezidenta kancelejas paziņojumu atbildei uz fonda vadītāja Aleksandra Djukova pētījumu par Levita padomnieka, brigādes ģenerāļa Jāņa Kažociņa radinieku pagātni esesiešu rindās. Tajā vēsturnieks pastāstīja arī par slēptajiem iemesliem, kuru dēļ Levits iecēlis Kažociņu padomnieka postenī.
"Mūs pārsteidza Latvijas prezidenta Egila Levita kancelejas mazliet histēriskā un sasteigtā reakcija pēc mūsu pētījuma "Britu ģenerāļa tuvinieki – esesieši. Izmeklēšana "CatOut!", kurā, ņemot vērā virkni avotu, mēs pierādām prezidenta padomnieka un Latvijas Nacionālās drošības padomes sekretāra, britu brigādes ģenerāļa Jāņa Kažociņa radniecisko saikni ar esesiešiem un kara noziedzniekiem. Laikā, kad hitleriskā Vācija uzbruka PSRS un īstenoja genocīdu okupētajās teritorijās, viņa tēvs Indulis Kažociņš ne tikai dienēja "aizsargu" policijā, kas nodarbojās ar ebreju un komunistu meklējumiem, bet arī nodarbojās ar nepilngadīgu latviešu jauniešu iesaukšanu Luftwaffe aerodroma apkalpē un zenītartilērijas vienībās, kuru sastāvā viņi masveidā gāja bojā.
Viņa attāla radiniece, pirms laulībām – Elza Kažociņa, bija precējusies ar Jāni Cīruli – identificētu kara noziedznieku, vēlāk – latviešu SS veterānu biedrības "Daugavas vanagi" vadītāju Rietumvācijā. Tieši Cīrulis kara gados piedalījās civiliedzīvotāju genocīdā Žestjanaja Gorka netālu no Novgorodas. Un, visbeidzot, ģenerāļa Jāņa Kažociņa otrās pakāpes onkulis, viņa vārda un uzvārda brālis, kurš dzīvo Adelaidē, Austrālijā, simt gadus vecais Jānis Kažociņš kara laikā karoja Waffen SS latviešu leģionā," atzīmēja fonds "Vēsturiskā atmiņa".
Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra  - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Pasaulē
Baltkrievija vēlas nopratināt Latvijas prezidenta padomnieka onkuli – bijušo esesieti
Krievijas vēsturnieki uzsvēra, ka prezidenta Levita kanceleja nekādi nav komentējusi svarīgu pētījuma daļu, kas skar Jāņa Kažociņa tēvu Induli, lai arī daži emigrācijas vēsturnieki konstatēja: kara gados viņa darbību iespējams vērtēt kā līdzdalību kara noziegumā. Prezidenta kanceleja ignorēja arī ģenerāļa radnieciskās saiknes ar Elzu Cīruli (Kažociņu). Domājams, tāpēc, ka pats Levits izglītojās latviešu ģimnāzijā Minsterē, ko uzraudzīja kara noziedznieks Jānis Cīrulis.
Prezidenta kancelejas izteikumi par to, ka brigādes ģenerālis Jānis Kažociņš nav Adelaidē dzīvojošā leģionāra Jāņa Kažociņa radinieks, ļoti pārsteidza Krievijas vēsturniekus. Viņi atgādināja, ka 2017. gadā tagadējais Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) savā lapā Facebook pastāstīja, ka Adelaidē dzīvo bijušais leģionārs Jānis Kažociņš, kura tēvoča Kārļa Kažociņa vārdā nosaukta mūzikas skola Ogrē.
Helmanis publicēja arī ģimenes fotogrāfiju no leģionāra Jāņa Kažociņa personiskā arhīva, kas tapusi Plāteres pagastā 1910. gadā. Tajā redzami visi trīs brāļi Kažociņi – Kārlis, Eduards un 1927. gadā mirušais Jānis. Fonds "Vēsturiskā atmiņa" atzīmēja, ka Levita kancelejā laikam apmaldījušies starp visiem Jāņiem Kažociņiem un augstprātīgi paziņoja, ka Kārļa Kažociņa brālis Jānis miris jau pirms kara. Tas ir zināms.
Kancelejas birokrātiem, kā arī savus tuviniekus piemirsušajam Jānim (Džonam) Kažociņam, "džunioram" fonds atgādina, ka XX gadsimtā Kažociņu ģimenē ir vismaz trīs Jāņi Kažociņi:
Kārļa Kažociņa brālis, miris 1927. gadā;
Eduarda vai Jāņa Kažociņa dēls, kurš tagad dzīvo Austrālijā;
Levita padomnieks brigādes ģenerālis Jānis Kažociņš.
Ņemot vērā brigādes ģenerāļa interesi par savu vectēvu un tuviniekiem, - pat to liecina Kārļa Kažociņa jubilejas svētkos uzņemtā fotogrāfija, rodas šaubas, vai tiešām Levita padomnieks neko nav zinājis par sava otrās pakāpes tēvoci. Lai nu kā, ir muļķīgi, pat zemiski noliegt radniecību ar simtgadīgo leģionāru.
Fondu pārsteidza arī avīzes "Neatkarīgā Rīta Avīze" apgalvojumu, ka pētījumā nepareizi pārtulkoti leģionāra Jāņa Kažociņa vārdi. Lai pārliecinātos par tulkojumu, Krievijas vēsturnieki piedāvā iespēju iepazīties ar bijušā leģionāra interviju.
Noslēgumā fonds atzīmēja: protams, vēsturnieki saprot, ka nav gluži ērti, kad uzpeld ziņas par vairākām odiozām figūrām Kažociņu dzimtā, piemēram, par Jāni Cīruli, kurš SS organizācijas veterānu biedrībā uzraudzīja vietu, kur pašreizējais Latvijas valsts vadītājs Egils Levits saņēmis atestātu. Tomēr vēsturnieki ieteica Levitam atzīt, ka spēks ir patiesībā!
Atgādināsim, ka Djukovs savā pētījumā pastāstīja, ka Levita padomnieks – Latvijas Nacionālās drošības padomes sekretārs, britu ģenerālis Jānis Kažociņš ilgus gadus slēpis, ka Adelaidē, Austrālijā dzīvo viņa otrās pakāpes tēvocis, simt gadus vecs SS leģionārs. Tāpat viņš neafišēja radnieciskās saiknes ar kara noziedznieku, "Daugavas vanagi" Rietumvācijas filiāles vadītāju Jāni Cīruli. Viņš arī uzraudzīja latviešu ģimnāziju Minsterē, kur mācījies Levits. Pēc Djukova domām, tieši šī iemesla dēļ Kažociņš iecelts prezidenta padomnieka amatā.
Ziņu lente
0