Latvijā

Kravu ir maz, toties pasažierus vadās ātri: plānots elektrificēt dzelzceļu

© Sputnik / Sergey MelkonovDzelzceļš Rīgā
Dzelzceļš Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 30.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas dzelzceļš" plāno modernizēt dzelzceļa infrastruktūru, lai pasažieru vilcienu kustības ātrums varētu sasniegt 140-160 km/h.
RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. "Latvijas dzelzceļš" plāno līdz 2040. gadam elektrificēt visu Latvijas dzelzceļu tiklu, paziņoja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs. Pēc viņa vārdiem, projekta ietvaros jau tiek izstrādātas shēmas un finansēšanas mehānisms, kā arī izdevumu tāmes, stāsta lz.lv.
Dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas projektiem līdz 2035. gadam būs vajadzīgi 4-4,5 miljardi eiro. Šajā summā iekļauta elektrifikācija, vilcienu ātruma palielināšana, pasažieru peronu pārbūvēšana un citi uzdevumi.
Kleinbergs paskaidroja, ka 2020. gadā pārtrauktais elektrifikācijas projekts tika aplēsts atbilstoši tālaika kravu pārvadājumu rādītājiem, tomēr skaidrs, ka šie apjomi netiks sasniegt. Jaunais elektrifikācijas projekts par galveno uzskata pasažieru pārvadājumus.
Kleinbergs atklāja, pa patlaban tiek rekonstruēti elektrificētie ceļi – 81 km Rīgas dzelzceļa mezglā. Projektam paredzēti 72,2 miljoni eiro no ES fondiem, to plānots īstenot līdz 2026. gadam.
AS Pasažieru vilciens  - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2019
Linkaitim nepatīk dzelzceļa elektrifikācijas "samuļļātais" projekts
Tāpat līdz 2026. gadam plānots elektrificēt dzelzceļa līnijas uz Jelgavu, Skulti un Tukumu II. Līdz 2028. gadam plānots elektrificēt dzelzceļu līdz Krustpilij, līdz 2035. gadam – dzelzceļa līnijas uz Rēzekni, Daugavpili un Valku, bet līdz 2040. gadam – uz Liepāju un Ventspili.
LDz vadītājs atzīmēja, ka Rēzeknes-Zilupes un Daugavpils-Indras iecirkņu elektrifikācija ir atkarīga no attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju. Ja šīs valstis izlems elektrificēt dzelzceļu līdz robežai, LDz elektrificēs arī šos iecirkņus, pretējā gadījumā tajos saglabāsies dīzeļvilcienu kustība.
Iepriekš vēstīts, ka 2020. gada pavasarī LDz nolēma atteikties no dzelzceļa elektrifikācijas projekta, savukārt 318 miljonus eiro, kas šiem mērķiem piešķirta no eirofondiem, iztērēt citiem mērķiem.
Iepriekš dzelzceļu rietumu-austrumu virzienā bija plānots elektrificēt līdz 2030. gadam. Lielāko daļu finansējuma nodrošināja eirofondi, atlikušo summu LDz plānoja aizņemties Eiropas investīciju bankā.
Ziņu lente
0