Pasaulē

LGBT vērtības ir svarīgākas par ticību? Somijā iesaka aizliegt citēt Bībeli

© Sputnik / Sergey MelkonovBaltijas Praids 2018
Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesas procesu, kas sācies Helsinku apgabala tiesā, jau tagad dēvē par eiropeiskās kristietības konfliktu ar liberālajām brīvībām.
RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Pat Eiropas Savienībā valdošās histērijas fonā par Krievijas hipotētisko uzbrukumu Ukrainai eiropiešu mediji pievērsa uzmanību tiesvedībai, kas sākusies Somijā – tas ir vismaz precedents, ja ne vēsturisks process, portālā Sputnik Meedia stāsta Aleksejs Toms.
Vārda un ticības brīvība pret seksuālo minoritāšu tiesībām – tas nav vienkāršs dažādu iedzīvotāju grupu interešu konflikts. Tā ir kristietības vērtību sadursme ar Eiropas sabiedrības liberālajām brīvībām.
Baltic Pride 2013  - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Baltijā
Igauņu eirodeputāts Vašingtonai: nebāziet savu LGBT-degunu svešās darīšanās
Tiesas prasība vērsta pret Somijas parlamenta kristīgo demokrātu frakcijas bijušo līderi un valsts bijušo iekšlietu ministri Paivi Rāsanenu (Päivi Räsänen), - viņa apsūdzēts par "naida runu" un naida kurināšanu attiecībā pret seksuālajām minoritātēm.
Tomēr tik augsta ranga politiķes autoritāte šajā incidentā tikai "padara smagāku" domājamo apsūdzētās vainu, kas, pēc būtības, saistīta ar to, ka Rāsanena ir dziļi un patiesi ticīgs cilvēks. Politiķe vienā no savām publikācijām Twitter tīklā nosauca homoseksualitāti par "attīstības traucējumu". Publikācijā tika apspriests seksuālo minoritāšu pārstāvju gājiens Pride 2019. gadā, vēsta Somijas valsts raidkompānija Yle.
Nopratināšanas laikā pirms tiesas procesa politiķe policijā paskaidroja, ka ar savu viedokli vēlējās raisīt diskusiju, nevis aizvainot homoseksuālistus. Paivi Rāsanena citēja Bībeli un tagad aizstāv tiesības brīvi paust personisko viedokli, kura pamatā ir viņas reliģiskā pārliecība, viņas tiesības uz vārda un ticības brīvību.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans  - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
LGBT propaganda bērniem – Eiropas oficiāla vērtība
Senajā komentārā, kas kļuvis par vienu no iemesliem apsūdzēt politiķi par "naida runu", viņa pavaicāja, kā "baznīcas Bībeles pamati saskan ar kauna un grēka padarīšanu par lepnuma iemeslu", runājot par varavīkšņoto karogu parādi. Rāsanena savu tvītu papildināja ar Bībeles citātu, kas šajā versijā tulkota somu valodā 1933.-1938.gg.

Seksuālo minoritāšu tiesības nav savienojamas ar ticīgo tiesībām?

Rāsanenu visvairāk satrauc tas, ka kristiešiem, pēc viņas vārdiem, aizliegs citēt Bībeli un aizstāvēt savus reliģiskos uzskatus, tostarp, arī par homoseksuālisma praksi, kas Bībelē precīzi definēta.
Kristiešus faktiski piespiež ķerties pie pašcenzūras, lai izvairītos no tiesas vajāšanas par "naida kurināšanu" pret LGBT sabiedrību.
"Tāpēc es gribēju uzrakstīt par šīm problēmām Twitter un tagad uzstāju – es varu paust savu viedokli tamlīdzīgos jautājumos," paziņoja Rāsanena, – viņa it nemaz nenožēlo savu soli.
Politiķe uzskata sevi par cilvēka universālo tiesību aizstāvi, noliedz apsūdzības par citu cilvēku aizvainošanu un draudiem.
Rāsanena pauda pārliecību, ka tiesa nevar risināt teoloģiskus jautājumus, jo brīvā sabiedrībā tie pieder pie vārda un ticības brīvības. Politiķe un viņas reliģiskā kopiena uzskata, ka pirms trim gadiem sāktā izmeklēšana ir "šokējoša".
Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2020
Viedoklis
LGBT šantāža Eiropas Savienībā: ievērojiet tiesības, citādi maksāsiet sodu
Vienlaikus prokuratūra konstatēja, ka homoseksuālisma nosaukšana par "attīstības traucējumiem" ir pazemojoša, tā pārkāpj minoritāšu cieņas un līdztiesības aizsardzības principu. Savukārt Rāsanenas komentārus Yle radioprogrammai "Ko Jēzus domāja par gejiem?", kas parādījās ēterā 2019. gada decembrī, iespējams interpretēt kā seksuālo minoritāšu aizvainošanu – politiķes ieskatā, viņi, iespējams, ir "ģenētiskas deģenerācijas" rezultāts. Pašreizējie ģenētiķu pētījumi tādus apgalvojumus atspēko.
Jau tagad tiesas procesu uzskata par vēsturisku, jo, pēc tiesībzinātnieku domām, tas var nospraust vārda brīvības robežas un apstiprināt, vai personiskie reliģiskie uzskati attaisno apstrīdamus izteikumus.
Eiropas mediji vēsta, ka process piesaista lielu uzmanību, tostarp arī aiz Somijas robežām. Protesti Rāsanenas atbalstam noritēja pie Somijas vēstniecības Oslo, gaidāmi arī piketi un demonstrācijas pie tiesas ēkas Helsinkos.
Ziņu lente
0