Pasaulē

Inflācijas monstrs: kāpēc ASV cenu kāpums apdraud visu pasauli

© AP Photo / Mark LennihanDolāri
Dolāri - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par amerikāņu naudas drukātāju būs jāmaksā visai pasaulei, taču prezidents Džo Baidens nevēlas to apspriest ar žurnālistiem.
Inflācija ASV pārspēj 40 gadu rekordus — tas ir "pretkrīzes" investīciju rezultāts ekonomikā, uzskata RIA Novosti autore Irīna Badmajeva.

Uz pilnu klapi

Decembrī inflācijas radītājs sasniedzis septiņus procentus gada izteiksmē — to apsprieda pirmdien Baltajā namā. Baidens tikās ar padomniekiem ekonomikas jautājumos tiešajā ēterā.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Pasaulē
Baidens nosauca rekordlielu inflāciju ASV par "lielu aktīvu"
Kad žurnālistus jau sāka izvest no zāles, Fox News telekanāla korespondents Pīters Dusi griezās pie prezidenta: "Vai jums nešķiet, ka starpvēlēšanu priekšvakarā (vēlēšanas kongresā šī gada beigās. – red. piez.) inflācija jau kļuvusi par lielu politisku problēmu?"
Acīmredzot jautājums Baidenam nepatika. "Tas ir liels aktīvs! Vairāk inflācijas! Kas par dumju kuces dēlu," viņš sarkastiski atbildēja, domādams, ka mikrofons ir izslēgts.
Pēc stundas prezidents sazinājās ar žurnālistu, lai atvainotos, paziņoja Fox News. "Sak, nekā personīga."
Pītera Dusi un Baidena attiecības nemaz nav vienkāršas. Reportierim patīk uzdot kutelīgus jautājumus. Valsts vadītājs viņu sauc par "vieglprātīgu".
Arī pret citiem žurnālistiem prezidents neizrāda īpašu labvēlīgumu.
Taču, kamēr Baidens strīdas ar medijiem, inflācija uzņem apgriezienus. Varas iestādēm ar to ir tiešs sakars. 2020. gadā ASV Federālā rezerves sistēma izdrukāja triljoniem dolāru. Izdalīja biznesam, mājsaimniecībām.
Трейдеры в зале Нью-Йоркской фондовой биржи - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Viedoklis
Cenu pieaugums, cīņa par kosmosu un Ķīna: kas apdraud ekonomiku 2022. gadā
"Katrs amerikānis saņēmis naudu, par kuru iegādājies preces un pakalpojumus, tādējādi radot papildu pieprasījumu pēc produkcijas," skaidro Jekaterina Novikova, Pļehanova vārdā nosauktās Krievijas Ekonomikas universitātes Ekonomiskās teorijas katedras docente.
Krīzes apkarošanai piešķirto līdzekļu lauvas daļu absorbēja finanšu tirgus. Pakāpeniski šie triljoni ieplūst reālajā ekonomikā, paaugstinot inflāciju.
"Dolāra stāvoklis globālo valūtu rezervju (vairāk nekā 59%) un starptautiskās tirdzniecības (87% darījumu) struktūrā atraisa rokas Vašingtonai. ASV var aktīvi palielināt naudas masu ekonomikas stimulēšanai," atzīmē Jevgeņijs Laškovs, investīciju kompānijas "ABC" ģenerāldirektors.
Pusotra gada laikā amerikāņu indeksi pieauga vidēji par trešdaļu.

Aizmirsa apsvērt sekas

Pandēmijas laikā lieli naudas ieguldījumi bija neizbēgami. "Neviens nedomāja par sekām. Tikmēr ASV ekonomika ir globālā tirgus lokomotīve. Jebkādas pārmaiņas aiz okeānā momentāni skar citas valstis. Turklāt negatīvi," pauž finansists Andrejs Plotņikovs.
ECB prezidente Kristīne Lagarda - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Pasaulē
Eiropas Centrālā banka: inflācija vienkārši jāpārcieš, un viss būs labi. Droši vien...
Sadārdzināšanas nenes neko labu nedz amerikāņiem, nedz visiem pārējiem. Apšaubāma "vērtība".
"ASV iedarbināja inflācijas monstru," piebilda RIA Novosti sarunbiedrs.
Aktīvi drukāja naudu arī Eiropas Centrālā banka. "Lielbritānijā inflācija ir vairāk nekā pieci procenti. Gandrīz tikpat liels radītājs ir Vācijā un Francijā. Tie ir desmitgažu maksimumi," norāda "Praktiskās investēšanas skolas" dibinātājs, privātais investors Fjodors Sidorovs.
Ražotāju izlaides cenas dažās valstīs tikai decembrī uzlēca par 25%.
"Tas nozīmē, ka globālā inflācija nepalēnināsies. Cietīs arī jaunattīstības valstis, tai skaitā Krievija. Jo dārgākas ir importa preces, komplektējošās daļas, izejvielas, jo augstākas cenas iekšējā tirgū," turpina eksperts.
Situācija pasliktinās arī tādēļ, ka ražošana nav atsākta pilnā apjomā, bet pieprasījums pieaug, turklāt visur.
Izrauties no noslēgta loka var tikai palielinot centrālo banku likmes. FRS tam jau ir gatava. Un pirmais solis varētu būt sperts martā. Kopumā būs vismaz četri šādi raundi. Taču inflācijas samazināšanu analītiķi prognozē tikai gada beigās. Nepastāv tāda instrumenta, kas dod tūlītējo rezultātu.
Покупательница в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Viedoklis
Cenas aug: jaunā krīze ASV ietekmēs visu pasauli
Būs arī sekas: kapitāla aizplūšana no jaunattīstības tirgiem, nacionālo valūtu devalvācija, ekonomikas stagnācija.
FRS inflācijas apkarošanas politika izraisīs globālu pieprasījuma samazināšanos pēc izejvielām. Tas ir neizdevīgi jaunattīstības valstīm, kas ir orientētas uz eksportu, īpaši Krievijai.
Kaut arī diez vai tiks pastiprināta naudas un kredīta politika, jo tas neatbilst Baltā nama interesēm, uzskata Jevgeņijs Laškovs. Tuvojas kongresa vēlēšanas, un demokrāti nevēlas zaudēt balsis. Turklāt Baidena reitings ir vien 40%, mazāk bija tikai viņa priekštecim Donaldam Trampam (38).
Morning Consult/Politico dati liecina, ka demokrātu-vēlētāju vidū esošo prezidentu atbalsta 78%. Bez ierunām - tikai katrs trešais. Decembrī vien Baidens zaudēja 15 punktus. Republikāņu vēlētāju vidū viņu neatbalsta absolūtais vairākums.
Ziņu lente
0