Pasaulē

Gāzes krājumi glabātavās Eiropā sasnieguši minimālus rādītājus

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяPazemes gāzes krātuve Inčukalnā
Pazemes gāzes krātuve Inčukalnā - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības teritorijā uzglabātās gāzes apjoms sasniedzis zemāko rādītāju ilggadējā novērojumu vēsturē.
RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Patērētāji Eiropā var saskarties ar gāzes deficītu, jo pazemes gāzes krātuvēs iesūknētās degvielas līmenis ir rekordzems, stāsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz informāciju Krievijas koncerna "Gazprom" kanālā Telegram.
"Aktīvās gāzes ap[joms Eiropas PGK ir par 26% zemāks (par 14,9 miljardiem kubikmetru) nekā pērn. Atsūknēti jau vairāk nekā 70% no vasaras sezonā iesūknētās gāzes apjoma," teikts paziņojumā, atsaucoties uz "Gas Infrastructure Europe" datiem.
Atzīmēts, ka tādējādi krājumu līmenis Eiropas PGK sasniedzis zemāko rādītāju ilggadējā vērojumu periodā.
Kas attiecas uz datiem par gāzes piegādēm Ukrainai, jāpiebilst, ka degvielas līmenis krātuvēs šajā valstī arī ir minimāls.
Vienlaikus, saskaņā ar "Gazprom" datiem, joprojām pieaug Krievijas gāzes piegādes Ķīnai – 18. janvārī fiksēts jauns absolūtais diennakts rekords. Koncerns norādīja, ka partneri Ķīnā saņem zilo degvielu atbilstoši ilgtermiņa līgumam.
ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Viedoklis
Eiropā sācies "kodolkonflikts"
Gāzes deficīts Eiropā bija jūtams jau pērnā gada rudenī. Šī situācija veidojās ES vadības nepārdomāti anonsētās "zaļās pārejas" fonā – Eiropas valstu valdības atteicās slēgt ar Krieviju ilgtermiņa līgumus par gāzes līgumu.
Vairākos gadījumos ilgtermiņa līgumu noslēgšana tika noraidīta politisku motīvu dēļ. Piemēram, Igaunijas valdības vadītāja Kaja Kallasa paziņoja, ka lētās Krievijas gāzes dēļ viņas valsts varot nonākt Maskavas "ietekmes sfērā".
Pēc viņas domām, augstas gāzes cenas biržās izveidojušās tādēļ, ka Krievija it kā nevēloties piegādāt gāzi vajadzīgajā apjomā. Politiķe gan neprecizēja, kāda tieši ir Krievijas vaina, kas stingri izpilda visas savas līgumsaistības.
Igauņu ekonomists, profesors Pjotrs Verņickis norādīja, ka tamlīdzīgas apsūdzības var izteikt cilvēki, kam nav ne mazākās izpratnes par enerģētikas tirgu, vai provokatori.
Флаг Китая рядом с телебашней в Шанхае, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Krievijā
Negribat? Nevajag arī! Krievija ir gatava pārdot "Eiropas" gāzi ķīniešiem
"Tie pat nav politiski paziņojumi, bet gan provokācija, mēģinājums uzvelt vainu citiem," eksperts konstatēja intervijā Sputnik Meedia.
Verņickis piebilda, ka pērn Krievija piegādājusi Eiropai gāzi par 10-15%, pat 20% lielākā apjomā nekā paredzēja ilgtermiņa līgumi.
Iepriekš kritisko situāciju Eiropas gāzes tirgū komentēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
"Nevajag graut ilgtermiņa līgumus. Nē, iegalvoja Eiropas Komisija, vajagot pariet pie tirgus attiecībām, tirgus noregulēs. Te nu tas noregulēja – vairāk nekā divi tūkstoši dolāru par tūkstoš kubikmetriem," teica Putins.
Ziņu lente
0