Krievijā

ASV nav atbildējušas uz jautājumu par NATO nepaplašināšanu, paziņoja Lavrovs

© ВКонтакте / МИД РоссииKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs konstatēja, ka ASV savā atbildē par drošības garantijām Eiropā nepauž viedokli par NATO nepaplašināšanu.
RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. ASV savā atbildē par drošības garantijām nav paziņojušas, ka atsakās no NATO paplašināšanas uz austrumiem, konstatēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta RIA Novosti.
Iepriekš Vašingtona un Brisele nodeva rakstiskas atbildes uz Maskavas ierosinājumiem.
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Politika
Maskava saņēma ASV atbildi uz priekšlikumu par drošības garantijām
"Šajā dokumentā nav pozitīvas reakcijas uz galveno jautājumu. Galvenais jautājums ir mūsu viedoklis par to, ka nav pieņemama NATO tālāka paplašināšanās uz austrumiem un trieciena bruņojuma dislokācija, kas var apdraudēt Krievijas Federācijas teritoriju," atzīmēja ministrs.
Diplomāts uzsvēra, ka ASV apzināti ignorē drošības nedalāmības principu, kura apstākļos vienas valsts mierīga pastāvēšana nav panākama, apdraudot citu valsti.
"Zīmīgi, ka tagad, kad uz mūsu ierosinājumiem vienoties par juridiski saistošām garantijām Eiroatlantijā reaģē Rietumu kolēģi, viņi vienmēr aicina pildīt saskaņotus principus, kas skar drošības arhitektūru Eiroatlantijā. Un tūlīt piebilst: tas nozīmē, ka NATO ir tiesības paplašināties, nevienam nav tiesību aizliegt NATO izskatīt jebkuras citas valsts pieteikumus," atzīmēja Lavrovs.
Ministrs piebilda, ka Maskava plāno arī nākotnē skaidrot Vašingtonas blēdīgo pozīciju Ziemeļatlantijas alianses ekspansijas aspektā.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Pasaulē
NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs
"Par 1990. gadiem mums skaidroja, ka rakstisku saistību par NATO nepaplašināšanos nav. bet tagad rakstiskas saistības mums ir. Tās ne vienu vien reizi apstiprinātas EDSO formātā, arī augstākajā līmenī," viņš teica.

Saistības nav ēdienkarte

Lavrovs uzskata par nepieņemamu arī to, ka EDSO ietvaros pieņemtās saistības ASV uzskata tikai par ēdienkarti, no kuras izvēlas tikai to, kas viņiem "garšo". ĀM vadītājs piebilda, ka norādījis uz to savam ASV kolēģim Entonijam Blinkenam, taču viņš neko nav atbildējis, tikai paraustījis plecus.
"Es viņu brīdināju, tāpat kā citus mūsu kolēģus, ka tuvākajā laikā mēs nosūtīsim oficiālu pieprasījumu ar prasību paskaidrot, kāpēc viņi izrauj no savām saistībām tikai vienu punktu, bet šī viņu iemīļotā punkta ievērošanas noteikumus viņi cenšas ignorēt. Tas būs oficiāls pieprasījums visām valstīm, kuru līderi parakstījuši Stambulas un Astanas deklarācijas. Ceru, ka šajā gadījumā nebūs vajadzīgs ilgs laiks, lai paskaidrotu, kāpēc Rietumi pieturas pie tāda viedokļa,"apsolīja ministrs.
 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Krievijā
Krievijai nevēlas jaunas Rietumu kļūdas: Lavrovs atgādināja Baltijas valstu uzņemšanu NATO
Diplomāts uzsvēra, ka Maskava izskatīs Vašingtonas atbildi uz saviem ierosinājumiem kompleksā ar NATO reakciju, kas saņemta vienlaikus.

Iespējama noplūde

Lavrovs piebilda, ka acīmredzot ASV atbildes saturs drīz kļūs zināms sabiedrībai.
"Amerikāņu kolēģi mums teica, ka vēlētos, lai dokuments saglabātos konfidenciāla diplomātiskā dialoga ietvaros, taču tas saskaņots ar visiem ASV sabiedrotajiem un Ukrainu. Tāpēc man nav nekādu šaubu, ka tuvākajā laikā tas noplūdīs," viņš atzīmēja.
To, kāda būs Maskavas reakcija uz Vašingtonas darbībām, noteiks prezidents Vladimirs Putins, norādīja ārlietu ministrs.
"Pēc starpresoru saskaņošanas ziņosim prezidentam, bet prezidents pieņems lēmumu par mūsu tālākajiem soļiem," uzsvēra Sergejs Lavrovs.
Maskavas Kremlis - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Viedoklis
Mēnesis pagājis, neskaidrības paliek. Drošības garantiju projektā – pirmais apaļais datums
Ziņu lente
0