Viedoklis

Vēl karš nav sācies: kāpēc Krievija pārbauda cīņas gatavību

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси
Военнослужащие во время совместных военных учений РФ и Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija ieplānojusi cīņas gatavības pārbaudi Rietumu un Dienvidu kara apgabalos, ņemot vērā sarežģīto militāri politisko situāciju Eiropā.
Bruņoto spēku apmācības un cīņas gatavības augstais līmenis veidojas poligonos, pārgājienos un lidojumos, tas ir Krievijas un tās sabiedroto aizsardzības spēju, drošības, un suverenitātes pamats, norāda militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
25. janvāri pēc trauksmes signāla Rietumu un Dienvidu kara apgabalu vienības izgāja koncentrācijas rajonos, armijas poligonos un atbilstoši plānam risina mācibu uzdevumus. Pārbaudē iesaistīti vairāk nekā 7000 karavīri un simtiem bruņojuma vienību, militārā un speciālā tehnika. Saskaņā ar operatīvās situācijas ieceri, strādā armijas taktiskās grupas, GKS un PGA vienības, Baltijas un Melnās juras flošu un Kaspijas flotiles grupas. Pie tam Krievijas spēki un līdzekļi neapdraud kaimiņus – Baltijas un Dienvidkaukāza valstis, kā arī Ukrainu.
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Viedoklis
Diplomātijas nāve: ASV iznīcina visus noteikumus
Telpā no Baltijas līdz Melnajai jūrai sakustējusies 1. tanku armija un 38. armija. Laukā izvērsti operatīvi taktiskie kompleksi "Iskander M" un artilērijas pašgājējiekārtas "Akacija". Tiek pārbaudīta Rietumu un Dienvidu kara apgabalu spēku gatavība pildīt kaujas uzdevumus pēc pārvietošanas lielā attālumā. Krimā, Kubaļā un Rostovas apgabalā vairāk nekā 60 iznīcinātāji un bumbvedēji Su-27SM, Su-30SM2, Su-34 organizē raķešu triecienos maksimālā attālumā no mērķa.
Uz koncentrācijas rajoniem izvirzījušās un plānveida uzdevumus pilda Krievijas miernešu vienības Piedņestrā (tās iekļautas Rietumu kara apgabala struktūrā).
Baltijas, Melnajā un Kaspijas jūrās strādā kuģu grupas. Mācībās Baltijā mazie raķešu kuģi organizēja šaušanas mācības pa mērķiem, kas imitē pretinieka gaisa uzbrukuma līdzekļus.
Iepriekš Krievijas AM informēja, ka sākta Jūras kara flotes manevru sērija dažādos planētas punktos. Tajos iesaistīti vairāk nekā 140 kuģi, vairāk nekā 10 tūkstoši kareivju. Turpinās aktīva gatavošanās Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām mācībām "Sabiedroto apņēmība 2022", kas notiks 10.-20. februārī Baltkrievijas teritorijā. Ņemot vērā sarežģīto operatīvo situāciju Ukrainas virzienā, Baltkrievijas Robezsardzes komiteja koncentrējusi rezerves spēkus un līdzekļus valsts robežas apsardzei.
Ekonomists un publicists Mihails Hazins - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Video
Ekonomists par Krievijas un NATO dialogu un jauno pasaules kārtību

Konfrontācija pie sarkanās līnijas

Rietumu un Dienvidu kara apgabalu cīņas gatavības pārbaude ilgs līdz 29. janvārim, tomēr abu avangarda apgabalu pastāvīgās gatavības vienības ir "saspiestas atsperes" stāvoklī un maina tikai poligona pozīcijas un gadalaikus. Tāda ir dzīve Austrumu un Rietumu konfrontācijā.
26. janvārī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa apsprieda "Krievijas agresiju pie robežām". Dienu iepriekš Atlantijas padomē izskanēja paziņojums, ka Krievijas bruņotie spēki, "apmēram 127 tūkstoši" iebruks Ukrainā pēc kopīgo mācību noslēguma, proti, 20. februārī.
Vašingtona jau vairākus mēnešus izplata dezinformāciju par to, ka Krievija gatavojot uzbrukumu Ukrainai. Pastāv pat Krievijas agresijas "variants" no Piedņestras puses. Lai arī zināms, ka nemotivēti militārie iebrukumi dažādās pasaules valstīs ir Pentagona un NATO specializācija (atsauksim atmiņā Afganistānu, Dienvidslāviju, Irāku, Lībiju, Sīriju), aug alianses militārā klātbūtne Austrumeiropā. Arī agresīvais Kijevas režīms ir ASV ģeopolitiskā eksperimenta produkts.
ASV kongresa ēka - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Viedoklis
No genocīda līdz "ellīgām sankcijām": Rietumi nemainās
Krievija uzskata, ka amerikāņu ieroču provokatīvās piegādes Ukrainai ir nepieļaujamas, tāpat kā ASV JKS kuģu pastāvīgā klātbūtne pie Krievijas krastiem. Maskava nosoda amerikāņu uzsākto rusofobijas kultivēšanu, Vašingtonas dubultos standartus starptautiskajās attiecībās. Krievija ir gatava nopietni mainīt attiecības ar kolektīvajiem Rietumiem, balstoties uz savstarpējas drošības līgumiem vai ar citām metodēm, ne saskaņā ar ASV "noteikumiem".
Vašingtona un Brisele pagaidām nav gatavas kompromisam dialogā ar Maskavu. ASV un NATO reakcija uz Krievijas miermīlīgajiem ierosinājumiem nav konstruktīva, un līdz ar to tās kaitē savu pilsoņu drošībai. Pentagons plāno nogādāt uz Eiropu papildu spēkus no Ziemeļamerikas. Dažādi dati liecina, ka runa ir par astoņiem līdz piecdesmit tūkstošiem karavīru. Dānija sūta uz Baltijas jūru fregati, uz Lietuvu – četrus iznīcinātājus F-35. Spānija un Francija pārdomā iespējas paplašināt militāro klātbūtni Rumānijā.
Tomēr amerikāņi nevarēs ignorēt Maskavas miermīlīgo "ultimātu" un ievilkt garumā drošības pārrunas. Ziemeļatlantijas "zobendeja" vispirms apdraud izpildītājus.
Kā kodollielvalsts Krievija ir neievainojama no militārā viedokļa un tehnoloģiski gatava jebkādiem "partneru" atbildes variantiem. Domājams, februārī Maskava sāks realizēt "plānu B", proti, piespiedīs amerikāņus un viņu sabiedrotos ievērot mieru ar citiem politiskajiem un militāri tehniskajiem līdzekļiem.
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Krievijā
Mēs ļoti ilgi jūdzām – laiks braukt: Sergeja Lavrova preses konference
To vēlreiz vakar atgādināja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Protams, tas nav Trešais pasaules karš, tas nav primitīvs uzbrukums Ukrainai, tomēr Kremļa soļi nostādīs Balto namu noteiktā stāvoklī. Pa labam vai pa sliktam, taču amerikāņiem vajadzēs piekāpties.
Vašingtonai nav efektīvu instrumentu, kas ļautu ietekmēt Krievijas politiku un stratēģiju, "hegemons" būs spiests samērot savas vajadzības un iespējas, pielāgoties daudzpolārās pasaules skarbajiem apstākļiem. Londona jau saņemusi informāciju par to, ka februārī Krievijas JKF organizēs raķešu šaušanas mācības 250 km attālumā no Lielbritānijas krastiem.
Globālās drošības sistēmu gaida radikāla transformācija, tās pamatā ir atteikšanās no NATO paplašināšanas, alianses militāras sadarbības ar pēcpadomju valstīm, ārvalstu kontingenta un bruņojuma izvešana no Austrumeiropas valstīm. Vērienīgie pasākumi cīņas gatavības celšanai Pasaules okeānā un divos kara apgabalos pārliecinoši rāda – "partneriem" nav ērtas alternatīvas.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Участники заседания Совета Россия - НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Viedoklis
Krievijas-NATO padome: savstarpēji kompromisi vai kara slieksnis?
Ziņu lente
0