Pasaulē

Mediji stāsta: ASV var nosūtīt uz Eiropu tūkstošiem karavīru

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonASV Aizsardzības ministrija ēka
ASV Aizsardzības ministrija ēka - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
New York Times vēsta, ka ASV prezidents Džo Baidens var nosūtīt uz Eiropu bruņoto spēku kontingentu, aviāciju un kuģus.
RĪGA, 26. janvāris – Sputnik. ASV prezidents Džo Baidens izvērtē iespējas izvietot tūkstošiem amerikāņu karavīru, kuģus un aviāciju Baltijas valstīs un Austrumeiropā, ņemot vērā spriedzi Ukrainas kontekstā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi "New York Times".
Танки Вооруженных сил Норвегии во время совместных учений НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Pasaulē
ASV anonsēja lielākās NATO militārās mācības aiz Ziemeļu polārā loka
Anonīmi prezidenta administrācijas pārstāvji izdevumam paziņojuši, ka sestdien Pentagons iesniedzis Baidenam vairākus rīcības variantus. Viens no tiem paredz 1000-5000 karavīru nosūtīšanu uz Austrumeiropas valstīm līdz ar iespēju desmitkārt palielināt viņu skaitu situācijas pasliktināšanās gadījumā. Atvaļinātas un aktīvajā dienestā esošas militārpersonas paziņojušas, ka runa var būt par pretgaisa aizsardzības, artilērijas, inženieru vienību un aizmugures apgādes vienību karavīri, stāsta "New York Times".
Izdevums piezīmēja, ka Baidens varētu pieņemt lēmumu jau šonedēļ. Pēc anonīmo avotu vārdiem, daļu karavīru tādā gadījumā pārvietos no ASV, pārējos – no citām Eiropas daļām.
Pagaidām neviens no izskatāmajiem scenārijiem neparedz karaspēku sūtīšanu uz Ukrainu. Administrācijas pārstāvji vienlaikus pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlētos izvairīties tāda ASV soļa.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Pasaulē
NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs
Krievija jau ne vienu vien reizi atspēkojusi apsūdzības par "agresīvu rīcību", uzsverot, ka valsts nevienam nedraud un nekādus uzbrukumus neplāno. Spriedzi reģionā vairo Savienotās Valstis un citi NATO locekļi, kas palielinājuši mācību skaitu Melnajā jūrā. Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka NATO palielina bruņojuma piegādes Ukrainai, pieaudzis arī rietumvalstu instruktoru skaits. Diplomāta ieskatā, tas var izprovocēt Ukrainas režīmu sākt "militāras avantūras"¸kas savukārt kaitē Krievijas drošībai. Kijeva nosūtījusi uz Donbasu pusi valsts bruņoto spēku, atzīmēja KF ĀM. Maskava uzskata, ka Rietumi cenšas izveidot bruņoto spēku grupējumu pie Krievijas robežām.
2021. gada beigās Krievija publicēja līgumu projektus ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumā. Cita starpā Maskava pieprasa atteikties no NATO tālākas paplašināšanas uz austrumiem, Ukrainas iekļaušanas blokā un armijas bāzu radīšanas pēcpadomju valstīs.
Ziņu lente
0