Baltijā

Igaunijas Ārlietu ministre nolēmusi "pārsteigt" Krieviju ar jaunām sankcijām

CC BY 2.0 / Estonian Foreign Ministry / Eesti uus suursaadik Tšehhis Eva-Maria Liimets ja president Miloš ZemanМинистр иностранных дел Эстонии Эва-Мариа Лийметс
Министр иностранных дел Эстонии Эва-Мариа Лийметс - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallina draud ar "spēcīgām un efektīvām" sankcijām: Maskavai būs par ko brīnīties, uzskata ministre Līmetsa.
RĪGA, 26. janvāris - Sputnik. Eiropas Savienība ir gatava ieviest jaunas sankcijas, kas "pārsteigs" Krieviju, pēc ES ārlietu ministru sanāksmes paziņojusi Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa.
Pēc Līmetsas teiktā, Eiropas Savienības valstīm ir ļoti svarīgi saglabāt apņēmību attiecībā uz sankcijām.
"Tām jābūt spēcīgām un efektīvām... Es negribu iedziļināties sīkumos, jo sankcijām jākļūst par pārsteigumu tiem, kurus vēlamies pārsteigt un ietekmēt," Sputnik Meedia citē Igaunijas ES ārlietu ministri.
Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka jaunās pret Krieviju vērstās sankcijas būs "vissmagākās" visā sankciju politikas vēsturi.
"Mēs vienojāmies par starptautiskas vienotības svarīgumu augoša Krievijas naidīguma priekšā," sacīja Džonsons.
Viņš uzsvēra, ka rietumvalstis vienojās pēc iespējas ātrāk apstiprināt ierobežojošos pasākumus, lai maksimāli palielinātu to efektu.
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Viedoklis
Diplomātijas nāve: ASV iznīcina visus noteikumus
Savukārt Vašingtonā atzīmēja, ka ASV un Eiropas Savienības sankcijas var atšķirties, tomēr "radīs tūlītēju un spēcīgu triecienu" Krievijas ekonomikai iebrukuma gadījumā Ukrainā. Avots Baidena administrācijā paziņoja, ka iespējamie pasākumi neaprobežojas ar finansiālām sankcijām un tirdzniecības ierobežojumiem: "praktiski visi varianti paliek uz galda".
Pēdējā laikā rietumvalstu mediji un politiķi apgalvo, ka Krievija savelkot bruņotos spēkus pie Ukrainas. Kremlis atgādināja, ka valsts pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem, Krievijas darbības nevienu neapdraud un tām nevajadzētu radīt nekādu satraukumu. Pie tam Rietumi, pārmetot Krievijai "agresiju", izmanto šos pārmetumus, lai aizbildinātu savu spēku savilkšanu pie Krievijas robežām, uzsvēra Maskava.
Vienlaikus Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka NATO pārvieto militāro tehniku pie Krievijas robežām un Donbasā aug Rietumu instruktoru skaits. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka tamlīdzīgi soļi var izprovocēt Kijevu uz militārām avantūrām un tas savukārt tieši apdraud Krieviju.
Ņujorkas fondu birža - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Viedoklis
Laba daudz nevajag: Kāpēc Krievija pārdod ASV valsts parādu
Rīgas un Maskavas attiecības pasliktinājās, pieaugot spriedzei Krievijas un rietumvalstu starpā pēc notikumiem Ukrainā un Krimā. 2014. gadā ES un ASV ieviesa pret Krieviju vērstas sankcijas, no individuāliem ierobežojumiem pakāpeniski pārejot pie aizliegumiem veselās ekonomikas nozarēs. Rezultātā Maskava ieviesa pārtikas produktu embargo un sāka īstenot importa aizvietošanu valsti.
Krievijas vadība ne vienu reizi vien ir atkārtojusi, ka Krievijai nav agresīvu nodomu, tā neplāno uzbrukumus nekādām NATO valstīm. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda pārliecību, ka NATO tas ir labi zināms, taču alianse vienkārši aizbildinās ar šo ieganstu, lai dislocētu lielu skaitu tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām.
Ziņu lente
0