Pasaulē

NATO audzēs militāro klātbūtni Austrumeiropas valstīs

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO karogs
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianse sūtīs kuģus un lidmašīnas uz Austrumeiropu, ņemot vērā situāciju Ukrainā.
RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. NATO iecerējusi paplašināt militāro klātbūtni Austrumeiropā, ņemot vērā situāciju, kāda izveidojusies Ukrainā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz alianses paziņojumu.
"NATO sabiedroto spēki pāriet gatavības režīmā un nosūta papildu kuģus un kara lidmašīnas uz dislokācijas vietām Austrumeiropā, tādējādi pastiprinot savaldīšanu un aizsardzību, turpinoties Krievijas spēku audzēšanai Ukrainā un tās tuvumā," teikts paziņojumā.
Ziemeļatlantijas alianse plāno sekojošus soļus:
Dānija sūta fregati uz Baltiju un četrus iznīcinātājus F-16 uz Lietuvu;
Spānija sūta kuģus un pārdomā iespējas nosūtīt iznīcinātājus uz Bulgāriju;
Francija informēja, ka ir gatava pārvietot militārās vienības uz Rumāniju;
Nīderlande sūta divus iznīcinātājus F-35 uz Bulgāriju un ievieš kaujas gatavību sauszemes spēkos;
ASV izvērtē iespējas paplašināt militāro klātbūtni alianses austrumu flangā.
Janvārī sākās Krievijas pārrunas ar ASV un NATO pārstāvjiem. Tajās galvenais jautājums bija alianses atteikšanās no tālākas paplašināšanās austrumu virzienā un bruņojuma dislokācijas pie Krievijas robežām. Maskava pieprasīja NATO atteikties no bijušās PSRS valstu uzņemšanas aliansē, kā arī maza un vidēja darbības rādiusa raķešu dislokācijas Eiropā.
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs pēc pārrunām atzīmēja, ka oponenti nav gatavi piekrist pārrunu galvenajam punktam – alianses nepaplašināšanai uz austrumiem. Šobrīd Maskava gaida oficiālu rakstisku Vašingtonas atbildi uz saviem ierosinājumiem drošības garantiju aspektā.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Latvijā
Latvijas ārlietu ministrs aicina audzēt NATO spēkus austrumu flangā
21. janvārī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, pēc kuras ministrs precizēja: atbildi uz ierosinājumiem Maskava cer saņemt šonedēļ.
Vakar ASV Valsts departaments deva atļauju vēstniecības Ukrainā darbinieku ģimenes locekļiem un palīgpersonālam pamest valsti, kā arī ieteica amerikāņiem, kuri šobrīd uzturas Ukrainā, pārdomāt iespējas pamest valsti patstāvīgi.
Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova pieļāva Rietumu liela mēroga provokācijas Ukrainā. Atzīmēts, ka iespējamas gan informatīvas, gan militāras akcijas.
Ziņu lente
0