Latvijā

Latvijas ārlietu ministrs aicina audzēt NATO spēkus austrumu flangā

© AP Photo / Rene RossignaudLatvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka vajadzīgi NATO pretpasākumi uz "Krievijas un Baltkrievijas spēku nepārtraukto audzēšanu".
RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Pienācis laiks palielināt NATO spēku klātbūtni alianses austrumu flangā aizsardzības un savaldīšanas mērķiem – atbildei uz Krievijas un Baltkrievijas soļiem, pirmdien savā lapā Facebook atklāja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, vēsta RIA Novosti.
"Mēs uzskatām, ka Krievijas un Baltkrievijas militāro spēku nepārtrauktai audzēšanai Eiropā vajadzīgi atbilstoši NATO pretpasākumi. Pienācis laiks palielināt sabiedroto spēku klātbūtni alianses austrumu flangā kā aizsardzības un savaldīšanas pasākumam," uzrakstīja Rinkēvičs.
Pirmdien NATO informēja, ka paplašinās klātbūtni Austrumeiropā, ņemot vērā situāciju ap Ukrainu, kā arī alianses spēki pāriet gatavības režīmā. Piemēram, paskaidroja alianse, Dānija nosūta fregati uz Baltijas jūru un plāno nosūtīt uz Lietuvu četrus iznīcinātājus F-16 pašreizējās NATO gaisa telpas aizsardzības misijas atbalstam. Spānija sūta kuģus, kam jāpievienojas NATO spēkiem, kā arī izskata iespējas nosūtīt lidmašīnas uz Bulgāriju. Savukārt Francija paudusi gatavību nosūtīt spēkus uz Rumāniju. Nīderlande aprīlī nosūtīs divus iznīcinātājus F-35 uz Bulgāriju, kā nodos NATO reaģēšanas spēku rīcībā sauszemes vienības un kuģi. Tāpat ASV paziņoja, ka izvērtēs iespējas paplašināt militāro klātbūtni alianses austrumu spārnā.
 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Krievijā
Krievijai nevēlas jaunas Rietumu kļūdas: Lavrovs atgādināja Baltijas valstu uzņemšanu NATO
Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka Rietumu un Ukrainas apsūdzības par valsts "agresīvām darbībām" ir nepamatotas – tā nevienu neapdraud un nekādus uzbrukumus neplāno, taču izteikumus par "Krievijas agresiju" NATO izmanto kā ieganstu militārās tehnikas dislokācijai pie Krievijas robežām. Krievijas ĀM iepriekš atzīmēja, ka Rietumu paziņojumi par "Krievijas agresiju" un palīdzību Kijevai no tās aizsargāties, - tas ir gan smieklīgi, gan bīstami.
Kijeva un rietumvalstis aizvien plašāk pauž bažas sakarā ar to, ka Krievijas "agresīvās darbības" pie Ukrainas robežām plešoties plašumā. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem. Viņš uzsvēra, ka tas nevienu neapdraud un tam nevajadzētu nevienu uztraukt.
Ziņu lente
0