Pasaulē

Baltkrievija vēlas nopratināt Latvijas prezidenta padomnieka onkuli – bijušo esesieti

Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra  - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Egila Levita padomniekam ir vārdabrālis, gandrīz simt gadus vecais otrās pakāpes onkulis. Adelaidā dzīvojošo bijušo "Waffen SS" leģionāru Baltkrievija vēlas nopratināt genocīda lietas ietvaros.
RĪGA, 24. janvāris — Sputnik, Oļegs Visokogordskis. Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra nosūtīs pieprasījumu par Austrālijā dzīvojošā bijušā "Waffen SS" leģionāra Jāņa Kažociņa nopratināšanu. Viņš ir Latvijas prezidenta Egila Levita padomnieka, britu ģenerāļa Jāņa Kažociņa otrās pakāpes tēvocis. Minska veic šo pasākumu, izmeklējot krimināllietas par baltkrievu tautas genocīdu Lielā Tēvijas kara laikā.
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2019
Par Latviju stāsta šausmu lietas: ārlietu ministrs pastāstīja, kā "piesedz" valsti
Šo informāciju savā lapā Facebook atklāja Krievijas vēsturnieks Aleksandrs Djukovs, kad bija parakstīts sadarbības līgums starp Djukova vadīto fondu "Vēsturiskā atmiņa" un Baltkrievijas Ģenerālprokuratūras Likumības un tiesiskuma stiprināšanas problēmu zinātniski praktisko centru.
"No mūsu vakarējā pētījuma jūs varējāt uzzināt, ka vairāki Latvijas Nacionālās drošības padomes sekretāra Jāņa Kažociņa radinieki ir bijušie esesieši. Viens no viņiem – SS leģionārs Jānis Kažociņš. Šodien mēs nodevām viņa identifikācijas datus Baltkrievijas Ģenerālprokuratūrai, un drīz tiks sagatavots oficiāls pieprasījums par šī esesieša nopratināšanu," atzīmēja Djukovs.
Atgādināsim, ka savā raidījumā "Let the cat out of the bag" Aleksandrs Djukovs atklāja līdz šim nezināmus faktus no Latvijas prezidenta Egila Levita padomnieka, Nacionālās drošības padomes sekretāra, pretizlūkošanas dienesta bijušā vadītāja un britu brigādes ģenerāļa Jāņa Kažociņa dzīves.
Izrādījās, Levita padomniekam ir vārdabrālis, gandrīz simt gadus vecais otrās pakāpes onkulis, bijušais "Waffen SS" leģionārs. Viņš dzīvo Adelaidā, Austrālijā. Par šo Jāni Kažociņu brigādes ģenerālis nekad un nekur nav stāstījis.
Sirmo leģionāru, Latvijas Nacionālās drošības padomes sekretāra radinieku Djukovam izdevās atrast, pateicoties intervijai, ko Kažociņš, vecākais, sniedza pirms vairākiem gadiem. Tajā viņš pastāstīja, ka par godu viņa tēvocim Kārlim Kažociņam nosaukta mūzikas skola Ogrē. Savukārt visiem zināms, ka komponists Kārlis Kažociņš ir brigādes ģenerāļa Jāņa Kažociņa vectēvs.
Черепа и кости жертв нацистов и их эстонских пособников - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Baltijā
Kolaboracionistu noziegumi: Igaunijas pēdās rēķinu piestādīs arī Latvijai?
Pateicoties fotogrāfijām no leģionāra Jāņa Kažociņa ģimenes arhīva un paša brigādes ģenerāļa intervijām, vēsturniekam izdevies pierādīt, ka viņi abi ir labi pazīstami.
Tāpēc Djukovs lauza galvu: kādu pasaules uzskatu tēvocis iepotējis prezidenta padomniekam. Atbildot uz šo jautājumu, Krievijas vēsturnieks demonstrēja fragmentu no leģionāra Kažociņa intervijas – viņš apliecināja, ka vāciešu iebrukums Latvijā viņam sagādājis prieku.
Tagad nu Austrālijā dzīvojošajam Jānim Kažociņam nāksies atbildēt uz tiesībsargājošo iestāžu jautājumiem.
Ziņu lente
0