Pasaulē

Kas noticis ar Arālu: krievu kosmonauts publicēja ekskluzīvu fotogrāfiju

© Sputnik / ДжусБерег пересыхающего Аральского моря
Берег пересыхающего Аральского моря - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Arāla jūras izžūšanu saistītās ekoloģiskās traģēdijas mērogi redzami fotogrāfijā, kas tapusi Starptautiskajā kosmosa stacijā.
RĪGA, 23. janvāris — Sputnik. Krievu kosmonauts Antons Škaplerovs publicēja Arāla jūras uzņēmumu, kas tapis Starptautiskajā kosmosa stacijā, stāsta Sputnik Uzbekistāna.
Tajā redzami ekoloģiskās traģēdijas mērogi, kas notikusi ar Arāla jūru – reiz tas bija viens no lielākajiem ezeriem uz Zemes.
"Arālu dēvē par jūru tā agrāko izmēru dēļ, taču patiesībā Arāla jūra ir beznoteces sālsezers. Tulkojumā no tjurku valodām ezera nosaukums nozīmē "sala"," ta kosmonauts papildināja savu publikāciju Instagram.
Arāla jūra atrodas uz Kazahstānas un Uzbekistānas robežas. Līdz 1960. gadam tas bija ceturtais lielākais ezers pasaulē. Škaplerovs atgādināja, ka 1989. gadā tas sadalījās divās izolētās ūdenstilpēs – Ziemeļu un Dienvidu. Otrā drīz vien sadalījās vēl divās daļās – Austrumu un Rietumu. 2014. gadā Austrumu jūra izžuva.
Tā pēdējo 55 gadu laikā Arāla platība sarukusi gandrīz trīskārt, ūdens līmenis krities par 29 metriem, ūdens tilpums samazinājies 15 reizes, pieaudzis sāļainums, izmirušas zivis.
Vējš dzenā smilšu putekļus pa sāļaino teritoriju augstu atmosfērā un pārnes tos lielā attālumā.
Cieš arī Uzbekistāna. 2021. gada novembrī republikas teritoriju sasniedza spēcīga smilšu vētra. Putekļu un smilšu koncentrācija gaisā pirmajās dienās 30 reizes pārsniedza normu. Dažos reģionos redzamība uz ceļiem nepārsniedza 500-1000 metrus.
Мертвое море - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Foto
Nāves jūra atkāpjas un atstāj gigantiskas bedres – katastrofa turpinās
Valsts prezidents Šavkats Mirzijojevs savā inaugurācijas runā 6. novembrī notiekošo saistīja ar Arāla jūras izšūšanu.
Vēlāk Uzbekistānas vicepremjers Azizs Abduhakimovs savā runā klimatiskajā samitā Glazgovā atzīmēja, ka Arāla jūras katastrofas dēļ klimata pārmaiņas Centrālāzijā notiek divkārt intensīvāk nekā vidēji pasaulē – aizvien biežākas ir smilšu vētras, paplašinās to ģeogrāfija, pastiprinās zemes degradācija, samazinās ūdens resursi.
Saskaņā ar ANO datiem Piearāla reģiona iedzīvotāju skaits Uzbekistānas teritorijā pēdējo 50 gadu laikā pieaudzis 3,6 reizes, gandrīz līdz diviem miljoniem cilvēku.
Vienlaikus dažādu slimību (elpošanas, uroloģisko un oftalmoloģisko) vidējais rādītājs gandrīz divas reizes pārsniedz vidējos rādītājus valsti.
Tuksnesis  - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Pasaulē
Zinātnieki brīdina: tuvojas "ellīgs" karstums
Uzbekistāna veic bezprecedenta pasākumus, stādot izturīgus augus izkaltušajā Arāla gultnē. Šiem darbiem nav analogu pasaulē.
Domājams, apstādījumi mīkstinās klimatu, apturēs putekļu un smilšu kustību, radīs mikroklimatu un nodrošinās bioloģisko daudzveidību.
Vienlaikus Piearālam ir ekoloģisko novāciju un tehnoloģiju zonas statuss. Galvenais mērķis – izstrādāt un ieviest ekoloģiski tīras tehnoloģijas šajā reģionā, lai iespēju robežās stabilizētu ekosistēmas.
Eirāzijas Augstākās ekonomiskās padomes sēdē pērnā gada oktobrī Uzbekistānas prezidents Mirzijojevs aicināja partnerus EES piedalīties kopprojektos šajā teritorijā.
Ziņu lente
0