Pasaulē

Zinātnieki salīdzināja "Sputnik V" un "Pfizer" vakcīnu efektivitāti pret omikrona variantu

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasАмпулы с российским препаратом "Гам-Ковид-Вак" ("Спутник V") для вакцинации против COVID-19
Ампулы с российским препаратом Гам-Ковид-Вак (Спутник V) для вакцинации против COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījuma rezultāti liecina, ka "Sputnik V" veido spēcīgāku imūnatbildi pret "omikrona" paveidu neitralizējošo antivielu līmenī.
RĪGA, 21. janvāris - Sputnik. Itālijas Infekcijas slimību institūtā Lazzaro Spallanzani veiktais pētījums ļāva salīdzināt vakcīnu "Sputnik V" un "Pfizer" veidoto imūnatbildes līmeni pret "omikrona" paveidu.
Pēc Krievijas tiešo investīciju fonda (KTIF) informācijas Spallanzani institūta zinātnieki veica pētījumu kopā ar Gamaleja vārdā nosauktā centra speciālistiem. Pētījuma gaitā tika salīdzināti ar "Sputnik V" un "Pfizer" preparātu vakcinēto personu asins seruma paraugi, kuriem ir vienāds IgG antivielu līmenis un vīrusu neitralizējošā aktivitāte pret sākotnējo Uhaņā reģistrēto paveidu.
"Vakcīna "Sputnik V" demonstrējusi vairāk nekā divreiz augstāku neitralizējošo antivielu titru pret "omikrona" paveidu (B.1.1.529) salīdzinājumā ar divām "Pfizer" vakcīnas devām (2,1 reizes augstāk kopumā un 2,6 reizes augstāk – trīs mēnešus pēc vakcinācijas)," teikts pētījuma oficiālajā preses relīzē.
Turklāt speciālisti secināja, ka "Sputnik Light" izmantošana balstvakcinācijai palielina aktivitāti pret "omikronu" līdz līmenim, ko nodrošina "Sputnik V" pret sākotnējo paveidu.
Tāpat Krievijas un Itālijas pētnieki atzīmē, ka dažādu vakcīnu lietošanas gadījumā "Sputnik Light" ir labākais risinājums to efektivitātes palielināšanai un aizsardzības perioda pagarināšanai.
Vakcīna "Sputnik Light", tāpat ka "Sputnik V", izstrādāta Gamaleja centrā uz pārbaudītās un labi izpētītās cilvēka adenovīrusu platformas. Atšķirībā no "Sputnik V", vakcīnas "vieglā" versija sastāv no viena komponenta.
Ziņu lente
0