Politika

Krievijas ārlietu ministrs pastāstīja par pārrunām ar Blinkenu Ženēvā

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasSergejs Lavrovs un Entonijs Blinkens
Sergejs Lavrovs un Entonijs Blinkens  - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc bija nepieciešama jauna Krievijas un ASV tikšanās? Kādus jautājumus apsprieda Sergejs Lavrovs un Entonijs Blinkens.
RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Saruna ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu bija lietderīga un atklāta, tā deva iespēju noskaidrot atsevišķus aspektus jautājumā par drošības garantijām Eiropā, pastāstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pēc tikšanās Ženēvā.
Krievijas un ASV ārlietu resoru vadītāju pārrunas ilga pusotru stundu. Tikšanās turpināja diskusijas par drošības garantijām – jautājumu, ko Maskava ierosināja pērnā gada decembrī. Šī tēma tika apspriesta janvārī Eiropā, un Krievija gaida Vašingtonas apsolītās rakstiskās atbildes.
ASV karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Viedoklis
Karību krīze 2.0: par ko noraizējušies amerikāņu militārpersonas?
"Mēs esam jau izdzirdējuši ASV pirmo reakciju, pagaidām – mutisku, par to, kas tika apspriests tajos divos formātos... Reakcija bija provizoriska, to pavadīja daži precizējoši jautājumi, kas palīdzēs amerikāņiem sagatavot atbildes uz mūsu ierosinājumiem. Šodien tas notika," teica Lavrovs.
Viņš atzīmēja, ka saruna bija lietderīga un atklāta, tomēr spriest par to, vai pārrunas virzās pareizi, varēs spriest tikai pēc tam, kad Krievija saņems rakstisku atbildi no ASV par drošības garantijām.
"Šī bija starpposmu tikšanās. Entonijs Blinkens man teica, ka ir gandarīts par viedokļu maiņu, kas palīdzēs viņiem nākamnedēļ iesniegt mums rakstisku reakciju, kas jau vairākkārt ticis uzsvērts," norādīja Lavrovs.

Par NATO un Ukrainu

Pēc Lavrova vārdiem, Krievija pārrunās atkārtoja prasību: jāpārtrauc "NATO bezgalīgā paplašināšanās uz austrumiem" – tā ir Maskavas principiālā pozīcija.
"Tas, ko tagad dara NATO attiecībā pret Ukrainu, viennozīmīgi rāda: NATO uzskata Ukrainu par savu ietekmes zonu," uzsvēra Krievijas ministrs.
Lavrovs pastāstīja, ka ASV pārstāvji atkal mēģināja padarīt Ukrainu par galveno Eiropas drošības garantiju aspektu.
Politologs Gevorgs Mirzajans - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Video
Politologs: ASV izraisīs karu ar Krieviju, ja uzņems Ukrainu NATO
"Man radās iespaids, ka galu galā pēc mūsu skaidrojumiem viņi, saglabājuši savas bažas, kā viņi tās dēvē, tomēr saprata, ka vajag pievērsties mūsu ierosinājumu saturam," teica Lavrovs.
Ministrs ir gandrīz pārliecināts – savā atbildē amerikāņi skars Ukrainas jautājumu savā atbildē.
"Taču šodien es neizdzirdēju nevienu argumentu, kas pamatotu amerikāņu viedokli par to, kas notiek pie Krievijas un Ukrainas robežas. Tikai bažas, bažas, bažas," konstatēja Lavrovs.

Rietumi vajadzētu raizēties par citām lietām

Krievijas ārlietu ministrs pauda nožēlu par Rietumu izturēšanos – "pieauguši cilvēki mērās, kurš spicāks", nevis domā par to, kā padarīt pasauli drošāku no klimata pārmaiņu, globālo terorisma draudu, narkotiku trafika, cilvēku veselības viedokļa.
"Lūk, ko vajadzētu risināt, bet tā vietā mēs spriežam par Krievijas un ASV attiecībām, par Zeļenska un viņa režīma pašsajūtu," konstatēja Lavrovs.
Aizvadītajā nedēļā notika virkne Krievijas un ASV pārrunu drošības jautājumos. Diskusiju uzmanības centrā bija līgumu projekti ar ASV un NATO par drošības garantijām, ko Maskava publicēja pērnā gada beigās. Cita starpā dokumentā iekļauta prasība atteikties no NATO tālākas paplašināšanas
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Krievijā
Krievija nezīlē, "kas būs, ja...": Lavrovs par iespējamu neveiksmi dialogā ar ASV
Ziņu lente
0