Krievija un Baltkrievija organizēs kopīgas militārās mācības

© Sputnik / Sputnik / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Baltkrievijas militārās mācības "Rietumi 2017"
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības Rietumi 2017 - Sputnik Latvija, 1920, 19.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Februārī ieplānotas Krievijas un Baltkrievijas Bruņoto spēku militārās mācības "baltkrievu balkonā".
RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Februārī Krievijas un Baltkrievijas bruņotie spēki piedalīsies kopīgās militārās mācībās "Sabiedroto apņēmība 2022". manevri notiks Baltkrievijas rietumu un dienvidu rajonos ar mērķi izspēlēt "noteiktu ieceri konfrontācijā ar šiem spēkiem: rietumos (Baltija un Polija) un dienvidos (Ukraina)," paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta BelTA. Pirms mācībām notiks Sabiedrotās valsts reaģēšanas spēku un līdzekļu pēkšņa pārbaude.
Pērnā gada decembrī prezidenti Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko vienojās par kopīgām mācībām.
Военные учения НАТО на полигоне Адажи в Латвии. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Viedoklis
Latvija un Polija provocē NATO karu ar Krieviju un Baltkrieviju
Pirmdien, 17. janvārī, Lukašenko noklausījās ziņojumu par kopīgo mācību ieceri un apstiprināja to. "Mēs plānojām sākt mācības februārī. Nosakiet precīzu datumu, paziņojiet, lai mums nepārmestu, ka mēs te ne no šā, ne no tā esam savilkuši kaut kādus bruņotos spēkus, teju vai karot taisāmies," Lukašenko piezīmēja sapulces gaitā. Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins apliecināja, ka visi jautājumi ar Krieviju ir pārrunāti, pagaidām puses lemj par konkrētu datumu.
Savukārt prezidents Lukašenko precizēja, ka mācībām jānotiek pie valsts rietumu un dienvidu robežām. "Šodien mēs redzam, ka mums vajadzīgas solīdas mācības šajā rietumu un dienvidu reģionā, "baltkrievu balkonā"," teica Lukašenko. Pēc viņa vārdiem, jābūt "normālām mācībām, izspēlējot noteiktu ieceri konfrontācijā ar šiem spēkiem: rietumos (Baltija un Polija) un dienvidos (Ukraina)."
Viņš paziņoja, ka patlaban Polijā un trijās Baltijas valstīs pie Baltkrievijas robežām koncentrēti vairāk nekā 30 tūkstoši karavīru ar tehniku un bruņojumu. Baltkrievijas prezidents tāpat atzīmēja, ka Varšava vērsusies pie Ziemeļatlantijas alianses ar lūgumu "izvērst reģionā ešelonētu aizmugures un tehniskās sagādes sistēmu." "Kā karavīri mēs tūlīt uzdodam jautājumu: kāpēc?" atzīmēja Lukašenko.
Tāpat Baltkrievijas prezidents piebilda, ka Baltijā un Polijā pēc rotācijas principa dislocēti 8-10 tūkstoši ASV kareivju. "Kas tad amerikāņiem šeit darāms? Kāpēc mums, Krievijai pārmest, ka mēs organizējam kaut kādus manevrus, mācības un tā tālāk, ja jūs pāri trejdeviņām zemēm šurp esat sanākuši? Ko jūs te darīsiet?" taujāja Lukašenko.
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Viedoklis
Kāda būs Baltkrievijas un Krievijas atbilde uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā
Baltkrievijas valsts vadītājs atgādināja, ka "atsevišķi karstgalvji jau atklāti aicina sākt karu". "Mēs dzirdam šos paziņojumus," viņš piebilda.
Savukārt Baltkrievijas BS Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks Pāvels Muraveiko apstiprināja, ka poļu kareivju koncentrēšanās pie Baltkrievijas robežām, iespējams, liecina par gatavību izpildīt provokatīvus uzdevumus.
"Vēloties nodemonstrēt Eiropai savu nepieciešamību, savas atbildības līmeni Eiropas valstu priekšā, savus finansiālos ieguldījumus Eiropas drošībā, Polija pārvieto turp pēc iespējas lielāku skaitu karavīru. (..) Kādus uzdevumus poļu kareivji var pildīt pie mūsu robežas? Tikai provokācijas. Citu variantu es nesaskatu un novērtēt citādi nevaru... Tā ir vienīgi savlaicīga gatavošanās kaut kādām vērienīgām darbībām, ko var izprovocēt cita starpā arī pret mūsu karavīriem, mūsu robežām," uzsvēra Muraveiko.
Российско-белорусские учения Запад, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Pasaulē
NATO vērsusies pie Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi" jautājumā
Pēc Aleksandra Lukašenko vārdiem, dienvidu virzienā pie Baltkrievijas robežām militāro kontingentu audzē Ukraina, aizbildinoties ar to, ka cīnīšoties ar migrantiem.
"Ukraina turpina audzēt spēkus, koncentrējot nacionālās gvardes vienības no "nacionālradikāļiem". Tas ir vēl trakāk nekā NATO kareivji, un tas viss notiek mūsu valsts robežu tiešā tuvumā," teica Lukašenko.
Patlaban Ukrainā notiek speciālā operācija "Poļesje", pierobežā savilkti līdz 10 tūkstoši kareivju. "Tātad dinamika rāda: tiek audzēts militārais kontingents pie mūsu valsts dienvidu robežām," konstatēja Lukašenko.
Ziņu lente
0