Viedoklis

"Pietiks ar vienu zalvi". Krievija saņems jaunu bruņojumu pret aviācijas bāzes kuģiem

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasProjekta 949A "Antey" zemūdene
Projekta 949A Antey zemūdene - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klusā okeāna flotē gaidāms nopietns jaunpienācējs – modernizētās atomzemūdenes 949AM "Antey". Tās spēj uzņemt lielāku skaitu spārnoto raķešu nekā jebkurš cits JKF kuģis.
Savu īpatnību un iespēju ziņā "Anteji" gandrīz līdzinās jaunākās, ceturtās paaudzes atomzemūdenēm, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Raķešu platforma

Ziemeļu un Klusā okeāna flotēs strādā astoņi 949A projekta zemūdens atomkreiseri (ZAK). Tie regulāri dodas ilgstošos patruļas reisos Pasaules okeānā, piedalās mācībās. "Antey", tāpat kā bumbvedēji Tu-22M3 ir Krievijas flotes trumpis cīņā ar aviācijas bāzes trieciena grupām. To vienīgais trūkums ir vecums.
Pašai jaunākajai zemūdenei K-150 "Tomsk" šogad aprit 26 gadi, pārējās jau nosvinējušas 30. dzimšanas dienu – pārāk ilgs laiks jūras kara tehnikai. Taču Aizsardzības ministrija vēl nenoraksta "Antey", lai arī top jau nākamās paaudzes atomzemūdenes.
Modernizācijas programma tika izstrādāta 2010. gados. Pirmā atjaunotā projekta 949AM zemūdene būs K-132 "Irkutsk" (flotē kopš 1988. gada). Remonts turpinās vairāk nekā 13 gadus, taču dažādu iemeslu dēļ īstā modernizācija sākās tikai 2019. gadā. Šogad ZAK atgriezīsies Klusā okeāna flotē.
Atomzemūdene Severodvinsk - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Viedoklis
Nepaspēs ne iepīkstēties. Krievijas "Cirkon" noveduši Rietumus militārā strupceļā
Vispirms "Irkutsk" tiks atjaunots bruņojums: smago virsskaņas pretkuģu raķešu P-700 "Granit" vietā – vieglākas un spēcīgākas – "Oniks" un "Kalibr". Pie tam to skaits pieaugs līdz 72 šāviņiem. Tāda arsenāla nav nevienam Krievijas JKF vimpelim. Pie tam nebija vajadzības pat pārbūvēt "Antey" korpusu – modificēti tikai starta konteineri.

Atomzemūdenes jaunā dzīve

Ar nepilnu ZAK zalvi pietiks, lai garantēti likvidētu aviācijas bāzes grupu – nav tādu kuģa sistēmu
PGA sistēmu, kas spētu atvairīt vairākus desmitus liela ātruma šāviņu. Pie tam "Antey" spēks vēl pieaugs. Pavisam drīz bruņojumā tiks plaši pieņemtas hiperskaņas "Cirkon", kam piemērotas "Kalibr" starta iekārtas. Pat Rietumos atzīst: notriekt Krievijas jaunās pretkuģu raķetes nevar.
Cīņas informācijas un vadības sistēma (CIVS) "Omnibus M" vienkāršos un automatizēs virkni procesu, turklāt tiks atjaunotas gandrīz visas elektroniskās iekārtas, zemūdene saņems mūsdienīgus sakaru līdzekļus un hidroakustikas kompleksu.
"Modernizācija ļaus pagarināt ekspluatācijas laiku vismaz par desmit gadiem un paplašinās Klusā okeāna flotes militārās iespējas," iepriekš apliecināja aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.
© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasAtomzemūdenes "Chelyabinsk" un "Omsk" piestātnē. Foto no arhīva
Атомные подводные лодки Челябинск и Омск стоят у причала. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Atomzemūdenes "Chelyabinsk" un "Omsk" piestātnē. Foto no arhīva
Pēc "Irkutsk" uz kuģubūvētavu dodies K-442 "Chelyabinsk". Darbi ilgs līdz 2025. gadam.

Atommednieks

80. un 90. gados 949A projekta zemūdenes kļuva par lielu soli uz priekšu. Tas ir jauns posms atomkreiseru attīstībā, kas, saskaņa ar asimetriskās atbildes koncepciju stājās pretī aviācijas bāzes trieciena grupām. Salīdzinājumā ar priekšgājējiem, 659. un 675. projektu pārstāvjiem, šīs atomzemūdenes nebija tik "trokšņainas", pārvietojās ātrāk, tām bija trīskārt lielāks munīcijas krājums un kardināli uzlabots bruņojums.
© Sputnik / Юрий КаверProjekta 949A "Antey" zemūdens raķešu atomkreiseris
Атомный подводный ракетный крейсер проекта 949А Антей - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Projekta 949A "Antey" zemūdens raķešu atomkreiseris
To galvenais "arguments" ir 24 virsskaņas pretkuģu raķetes "Granit", kas dodas pie mērķa 25 m – 17 km augstumā un sasniedz līdz 2,5 Mahu ātrumu. Valsta uzskats, ka viens vienīgs šāviņš ar 750 kg lādiņu izsitīs no ierindas I ranga kuģi. "Granit" izvietotas ārpus izturīgā korpusa, konteineros, kas izvietoti 40 grādu leņķī. Pie tam uz katra kuģa ir divi 650 mm un četri 533 mm torpēdu aparādi ar 28 torpēdām.
Zemūdenes galveno enerģētisko iekārtu veido vairāki bloki: divi kodolreaktori un divas tvaika turbīnas ar 98 tūkstošu zirgspēku kopējo jaudu. Palīgfunkcijām paredzēti divi dīzeļa ģeneratori nodrošina 8700 zirgspēku jaudu. Darbības rādiuss nav ierobežots, autonoms reiss var ilgt apmēram 120 diennaktis. Ekipāža ir relatīvi neliela – 107 jūrnieki.

Trieciena tandēms

Tomēr flotes vadība nav pievērsusies tikai modernizācijai vien. Viens no prioritārajiem uzdevumiem – daudzfunkcionālo ceturtās paaudzes zemūdens raķešu atomkreiseru "Yasen M" iepirkums. Patlaban JKF rīcībā ir trīs šādi kreiseri – К-561 "Kazan", K-573 "Novosibirks", kā arī sērijas flagmanis — K-560 "Severodvinsk".
Tām ir optimizēta korpusa aprise, atjaunota radioelektroniskā bruņojuma elementu bāze, mūsdienīgas iekārtas un materiāli. Jāpiebilst, ka visi komponenti tiek ražoti Krievijā. Iepriekš daudz ko iepirka bijušajās PSRS valstīs.
Līdz ar desmit 533 mm torpēdu aparātiem "Yasen" uzstādītas astoņas universālās vertikālās starta iekārtas, katrā – pieci "Kalibr". Atbilstoši uzdevumam atšķiras to modifikācija: pretkuģu, pretzemūdeņu raķetes un lādiņi triecieniem pa sauszemes mērķiem. Zemūdene var uzņemt arī spēcīgākas raķetes – P-800 "Oniks" šaušanai pa lieliem virsūdens mērķiem, kā arī perspektīvās "Cirkon".
© "Севмаш"Projekta "Yasen M" zemūdene
Головной корабль проекта Ясень-М – атомный подводный ракетный крейсер Казань, построенный на Севмаше - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Projekta "Yasen M" zemūdene
Jaunās un iepriekšējās paaudzes kreiserus plānots pielietot ciešā saiknē. "Antey" kļūs par "peldošajiem arsenāliem", savukārt mazāk pamanāmās "Yasen" nodrošinās izlūkošanas datus un sniegs informāciju par mērķiem.
Ziņu lente
0