Baltijā

Igaunijas bijušais finanšu ministrs iesaka nemaksāt par elektroenerģiju

© Pixabay / TumisuEiro banknotes un spuldze
Eiro banknotes un spuldze  - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Finanšu ministrijas bijušais vadītājs ieteicis iedzīvotājiem neapmaksāt elektroenerģijas rēķinus, uzņēmējiem – nemaksāt nodokļus.
RĪGA, 17. janvāris — Sputnik. Augošie elektrības rēķini šokējuši gan Igaunijas iedzīvotājus, gan veselības aprūpes iestādes, vēsta Sputnik Meedia.
Jau pērnā gada beigās koncerna "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Hando Suters ieteica iedzīvotājiem samierināties ar elektroenerģijas cenu pieaugumu un uzskatīt to par "jauno realitāti".
Радиатор отопления и банкноты евро  - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Latvijā
Latvijas pašvaldības nebija gatavas tik krasam energoresursu cenu kāpumam
Īsi pirms tam uzņēmuma klienti saņēma paziņojumus – brīdinājumu par gandrīz divkāršu elektrības cenu pieaugumu no jaunā gada. Piemēram, daļai paketes "Uzticamais" lietotāju dienas tarifs sastādīs 18,07 eirocentus par kilovatstundu agrāko 9,54 eirocentu vietā. Elektroenerģijas nakts tarifs sastādīs 14,93 eirocentus par kilovatstundu (agrāk – 7,88 eirocenti).
Neilgi pirms Jaunā gada Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa paziņoja, ka komunālo pakalpojumu cenu pieaugums jāuztver mierīgi – saskaņā ar viņas datiem, nekas neliecina par to, ka tarifu pieaugums novedīs pie kaut kādām problēmām. Vēl vairāk, Kallasa uzskata, ka iespējamās problēmas pat nākšot par labu – cilvēki sāks domāt, kā ietaupīt enerģiju.
Vēlāk viņa ieteica apmaksāt elektrības rēķinus pa daļām. Kompānija "Eesti Eney6rgia" apstiprināja, ka piedāvā klientiem tādu iespēju, bet precizēja, ka par pakalpojumu nāksies samaksāt soda naudu 1% apmērā mēnesī.
Vēl vienu iespēju tikt galā ar situāciju piedāvāja opozīcijā strādājošās Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) vadītājs Martins Helme, valsts bijušais finanšu ministrs. Pēc viņa domām, rēķini nav jāapmaksā vispār.
Kaķis uz radiatora  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Latvijā
"Dzīvo, kā gribi, par tiem 22 eiro": cilvēkiem trūkst naudas apkures apmaksai
"Aicinu atstāt elektrības rēķinu neapmaksātu, kā būs, tā būs. Varbūt vēlāk tik un tā vajadzēs samaksāt, bet tagad atsakieties apmaksāt šos rēķinus," viņš uzrakstīja savā lapā Facebook.
Pēc viņa domām, tādam solim vajadzētu šokēt gan valdību, gan valsts enerģētikas kompāniju "Eesti Energia". Politiķis uzskata, ka tikai tas ļaus pievērst valdības uzmanību un piespiest meklēt iespējas samazināt elektroenerģijas cenu.
Tāpat, viņa ieskatā, arī uzņēmēji varētu paust viedokli. Helme viņiem iesaka atteikties no nodokļu nomaksas, paskaidrojot: "Atvainojiet, taču šomēnes mēs nepārskaitīsim ne ienākuma nodokli, ne sociālo, ne apgrozījuma nodokli, jo valdība nostādījusi mūs uz bankrota sliekšņa."
"Kāda starpība, bankrotēt divus mēnešus agrāk vai vēlāk. Kā agrāk mēdza teikt: "Mirt te vai Sibīrijā!" paziņoja EKRE vadītājs.
Viņš apsolīja, ka pēc EKRE nākšanas pie varas valstī tikšot izsludināta "enerģētiskā amnestija".
"Nevienā citā Eiropas valstī cilvēkus neslauc tā kā Igaunijā. Pie mums slauc tāpēc, ka var. Pietiks, iztaisnosim muguru! Mēs aizstāvam savu cieņu un mantu," rezumēja Helme.
Dzīvnieki pie egles - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Pasaulē
Britu enerģijas piedāvātājs iesaka: palēkājiet un apskaujiet suni
Vienlaikus elektroenerģijas cenu pieaugums piespiež Igaunijas slimnīcu vadību atteikties no svarīgu aparātu iepirkumiem. Slimnīcas kase neplāno kompensēt papildu izdevumus par elektroenerģiju, jo tai svarīgāk šķiet sameklēt līdzekļus Covid-19 apkarošanai.
Jau oktobrī ēku uzturēšanas izdevumi sasniedza 4% no Kuresāres slimnīcas izdevumiem, novembrī par elektroenerģiju nācās maksāt divkārt vairāk. Decembrī cenas pieauga vēl vairāk, domājams, palielināsies arī apkures izdevumi.
"Elektroenerģijas cenu pieaugums trīs mēnešu laikā līdzinās mūsdienīga anestēzijas aparāta cenai," konstatēja slimnīcas valdes loceklis Marts Killi.
Ziņu lente
0