Latvijā

Latvijas pašvaldības nebija gatavas tik krasam energoresursu cenu kāpumam

CC BY 2.0 / Images Money / Heating BillРадиатор отопления и банкноты евро
Радиатор отопления и банкноты евро  - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš piedāvāja pašvaldībām patstāvīgi meklēt risinājumus, kā atbalstīt iedzīvotājus, kuri nevar apmaksāt apkures rēķinus.
RĪGA, 15. janvāris - Sputnik. Risinājums, kā palīdzēt cenu kāpuma smagi skartajiem iedzīvotājiem, būtu jārod divu nedēļu laikā, paziņoja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis intervijā Latvijas Radio.
Pēc LPS datiem šajā apkures sezonā vairāk nekā 40% Latvijas mājsaimniecību var rasties problēmas ar rēķinu samaksu. Turklāt, tā ka apkures cenu kāpums ir saistīts galvenokārt ar gāzes cenu palielināšanos, pašvaldībās, kuras izmanto granulas vai šķeldas, rēķini nav tik lieli kā pašvaldībās, kur kurina ar gāzi.
Kaķis uz radiatora  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Latvijā
"Dzīvo, kā gribi, par tiem 22 eiro": cilvēkiem trūkst naudas apkures apmaksai
Pēc ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa domām, pašvaldībām patstāvīgi jāatrod iespēja atbalstīt savus iedzīvotājus, īpaši seniorus.
Kaminskis uzsvēra, ka ne elektroenerģijas, ne siltumenerģijas piegādātāji, ne arī pašvaldības nebija gatavas tik krasam energoresursu cenu pieaugumam.
Viņaprāt, pastāv liela varbūtība, ka pašvaldību siltuma apgādes uzņēmumu darbs var tikt paralizēts, jo patērētāji vienkārši nespēs apmaksāt viņu pakalpojumus. Vienlaikus Pašvaldību Savienībā uzskata, ka jāparedz valsts atbalsts mājsaimniecībām, kuru izdevumi par energoresursiem pārsniedz 10% no mājsaimniecību izdevumiem un maksa par siltumapgādi gada laikā pieaugusi par vairāk nekā 25%.
Graudi - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Latvijā
Kā tagad izdzīvot pensionāram, taujā cilvēki?
Kaminskis atzīmēja, ka "komplekss risinājums" kā palīdzēt energoresursu cenu kāpuma smagi skartajiem, būtu jāatrod divu nedēļu laikā, turklāt pašvaldības nespēj no saviem līdzekļiem kompensēt iedzīvotājiem cenu pieaugumu. Kaminskis cer uz valdības atbalstu un nākamnedēļ pārrunās šo situāciju ar ministru prezidentu.
Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aija Barča uzskata, ka apkures augsto cenu dēļ valstī cietīs puse pensionāru. Tuvākajās dienās federācija nosūtīs vēstuli prezidentam, kurā aicinās viņu steidzami lemt par atbalstu cilvēkiem.
Ziņu lente
0