Pasaulē

PVO: tuvāko divu mēnešu laikā vairāk nekā puse Eiropas inficēsies ar "omikronu"

© Pixabay / SamuelFrancisJohnsonCovid-19 testi
Covid-19 testi - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO Eiropas nodaļas vadītājs apsolīja Eiropai skarbu ziemu – saslimstība ar Covid-19 pēdējo divu nedēļu laikā dubultojusies.
RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. Tuvāko 6-8 nedēļu laikā vairāk nekā 50% Eiropas iedzīvotāju būs inficēti ar koronavīrusa paveidu "omikrons", paziņoja Pasaules veselības organizācijas Eiropas nodaļas vadītājs Hanss Klīge preses konferencē.
Viņš atgādināja, ka patlaban 50 no 53 Eiropas un Centrālāzijas valstīm informējušas par "omikrona" infekcijas gadījumiem. Šis koronavīrusa variants ātri gūs pārsvaru Rietumeiropā un patlaban izplatās Balkānos.
2022. gada pirmajā nedēļā Eiropas reģiona reģistrēti vairāk nekā 7 miljoni jaunu Covid-19 infekcijas gadījumi – tas liecina par divkāršu pieaugumu divu nedēļu laikā. Klīge konstatēja, ka uz 10. janvārī ik nedēļu ar Covid-19 saslimst vairāk nekā 1% no 26 valstu iedzīvotājiem.
"Vašingtonas universitātes Veselības rādītāju un vērtējuma institūts (IHME) prognozēja, ka tuvāko 6-8 nedēļu laikā vairāk nekā 50% (Eiropas – red.) reģiona iedzīvotāju būs inficēti ar "omikronu"," teica Klīge.
Pēc viņa vārdiem, pēdējās nedēļās savāktie dati apstiprina, ka "omikrons" ir ļoti virulents – tā mutācijas ļauj paveidam labāk nostiprināt cilvēka šūnās, un var inficēt pat izslimojušos vai vakcinētos.
Klīge uzsvēra, ka patlaban apstiprinātās vakcīnas koronavīrusa profilaksei joprojām nodrošina labu aizsardzību no smagas slimības gaitas vai letāla iznākuma. Piemēram, viņš pievērsa uzmanību tam, ka Dānijā nevakcinēto personu hospitalizācijas līmenis bija 6-8 reizes augstāks nekā starp vakcinētajiem. Lielbritānijā 96% grūtnieču, kas nonākušas slimnīcā ar Covid-19 laikā no 2021. gada maija līdz oktobrim nebija vakcinētas.
Tomēr, ņemot vērā vīrusa augsto izplatības līmeni, iespējams hospitalizācijas gadījumu skaita pieaugums. Līdz ar to Klīge pauda bažas par to, ka vīruss virzās uz Eiropas reģiona austrumiem, kur vakcinācijas līmenis ir salīdzinoši neliels.
Latvijas Veselības ministrija - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Latvijā
"Omikrona" nobiedētie: ĀS režīmu valstī pagarinās līdz pavasarim
Savā runā Klīge vērsās pie Eiropas reģiona valstīm ar sekojošu aicinājumu:
1. Nepieciešams ieviest obligātu prasību nēsāt kvalitatīvas maskas telpās un panākt, lai neaizsargātiem cilvēkiem būtu piekļuve šīm maskām. Jāturpina vakcinācija un revakcinācija, turklāt veselības aprūpes sistēmas darbiniekiem jāsaņem baltsvakcīna vispirms. Bez tam jānodrošina bezmaksas piekļuve testiem aptiekās un darba vietās, it īpaši cilvēkiem, kuru darbs ir vitāli nepieciešams.
2. Priekšroka jādod neaizsargātāko cilvēku aizsardzībai un veselības aprūpes sistēmas minimālam kaitējumam. Cilvēkiem, kuri var visvairāk ciest no slimības, jābūt attālināta darba iespējām un prioritārai piekļuvei testiem. Prioritāte jānodrošina mediķiem, slimnīcu pacientiem un sociālo centru klientiem.
3. Skolas jāslēdz pēdējās un jāatver pirmās, jo mācības klātienē ir svarīgas bērnu garīgajai, sociālajai un emocionālajai attīstībai. Jānodrošina laba klases telpu ventilācija un sejas maskas. Skolotāji jāuzskata par prioritāro grupu. Tomēr jāpatur prātā, ka Covid-19 uzliesmojuma periodā, domājams, nebūs iespējams saglabāt mācības klātienē, nāksies gatavoties daļējai pārejai pie attālinātajām mācībām.
Ziņu lente
0