Pasaulē

Miernešu misija ir pabeigta, paziņoja Kazahstānas prezidents

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKDLO mierneši Kazahstānā
KDLO mierneši Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts vadītājs konstatēja, ka kontrteroristiskās operācijas akūtā fāze valstī ir beigusies, situācija visos reģionos ir stabila, tātad miernešus no republikas var izvest.
RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. Kolektīvās drošības līguma organizācijas miernešu spēku galvenā misija Kazahstānā ir pabeigta, paziņoja valsts prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, uzrunājot parlamenta deputātus 11. janvārī, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Флаг республики Казахстан - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Baltijā
Igaunijas iedzīvotāji pasmējās par varas neizpratni Kazahstānas jautājumos
Viņš informēja, ka miernešu kontingenta izvešana no Kazahstānas sāksies pēc divām dienām, kopumā tas ilgs ne vairāk kā 10 dienas.
"KDLO miernešu spēku galvenā misija ir sekmīgi noslēgta, pēc divām dienām sāksies KDLO apvienotā miernešu kontingenta pakāpeniska izvešana. Kontingenta izvešanas process ilgs ne vairāk kā 10 dienas," viņš atzīmēja.
Prezidents uzsvēra, ka kontrteroristiskās operācijas akūtā fāze valstī noslēgusies, situācija visos reģionos ir stabila.

Nepaliks neviens miernesis

Iepriekš Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretārs Aleksandrs Volfovičs informēja, ka pēc operācijas noslēguma Kazahstānā visi KDLO miernešu spēki atgriezīsies pastāvīgās dislokācijas vietās.
Kazahstānas iedzīvotāji stāsta par situāciju valstī - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Pasaulē
"Notiekošais šokē": Kazahstānas iedzīvotāji stāsta par situāciju valstī
Kazahstānā nepaliks arī karavīri no Baltkrievijas, kuri uzņēmušies divu objektu apsardzi – artilērijas munīcijas arsenālu Kapčagaja ciemā un kara aerodromu "Žetigen".
"Nosūtījām turp vislabāk sagatavotos, šādam darbam (mierneša misiju veikšanai – red.) apmācītus karavīrus, kuri ik gadus piedalījušies dažādās mācībās," atzīmēja Drošības padomes valsts sekretārs.

Kas notiek Kazahstānā

Situācija Kazahstānā saasinājās 2. janvārī, kad Žanaozenā sākās mītiņi pret sašķidrinātās gāzes cenu strauju pieaugumu. Tie pārauga masveida protestos visā valstī ar ekonomiskām un politiskām prasībām.
Protestu dalībnieku masveida sadursmes ar varasiestāžu pārstāvjiem izvērsās valsts lielākajā pilsētā – Almati. Marodieri izlaupīja veikalus, dedzināja administratīvās ēkas un automašīnas, sākās apšaudes. Tika sagrābta valsts lidosta un vairāki citi svarīgi objekti.
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Viedoklis
Rietumos uzskata, ka par krīzi Kazahstānā vainojama Krievija
Tomēr drīz vien karavīri sāka tīrīšanu un atguva kontroli pār lidostu. Nekārtību rezultātā valstī ir desmitiem bojāgājušo un tūkstošiem cietušo. Valstī ieviests ārkārtējā stāvokļa režīms, tas būs spēkā līdz 19. janvārim.
Ziņu lente
0