Politika

Jenss Stoltenbergs: alianse gatava apspriest konkrētus Krievijas piedāvājumus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasNATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sarunā ar presi pēc Krievijas-NATO padomes sēdes sniedzis vairākus būtiskus paziņojumus.
RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. Ziemeļatlantijas alianses galvenajā mītnē Briselē noslēgusies Krievijas un NATO Padomes sēde, pārrunas ilga vairāk nekā četras stundas.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sarunā ar presi pēc Krievijas-NATO padomes sēdes sniedzis vairākus būtiskus paziņojumus. Viņš konstatēja, ka abas puses atbalsta pārrunas padomes ietvaros, sabiedrotie NATO vēlas panākt progresu attiecībās ar Krieviju, kā arī piebilda, ka alianse gatava turpināt tikšanās ar Krieviju, lai apspriestu konkrētus piedāvājumus.
Briselē noslēgusies Krievijas-NATO Padomes sēde - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2022
Politika
Briselē noslēgusies Krievijas-NATO Padomes sēde
Politiķis atklāja, ka Maskava padomes sēdē iepazīstinājusi ar savu pozīciju un pieprasa NATO atteikties no tālākas paplašināšanās uz austrumiem.
Taču alianse aicina Krieviju atturēties no darbībām, kas vērstas pret sabiedrotajiem, un ievērot starptautiskās saistības. Stoltenbergs skaidroja, ka puses vienojušās tikties, lai pārrunātu savstarpēju un pārbaudāmu raķešu bruņojuma ierobežošanu Eiropā.
NATO atzinīgi novērtēja Krievijas un ASV divpusējās konsultācijas drošības garantiju jautājumos, teica Stoltenbergs un piezīmēja: puses plāno jaunas tikšanās, lai celtu kiberdrošības un bruņojuma kontroles līmeni.
Vienlaikus alianses ģenerālsekretārs paziņoja, ka ikvienai valstij ir tiesības pašai lemt savu likteni, un Krievija nevar aizliegt Ukrainai iestāties NATO.
2021. gada beigās Krievija publicēja līgumu projektus ar ASV un NATO drošības garantiju jautājumā. Cita starpā Maskava pieprasa Rietumu partneriem atteikties no alianses tālākas paplašināšanās uz austrumiem, no Ukrainas pievienošanas blokam un armijas bāzu izvietošanas pēcpadomju valstīs.
Krievijas un NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Maskavai vajadzīga konkrēta vienošanās: diplomāts par Krievijas-NATO gaidāmo apspriedi
Krievijas-NATO Padome radīta 2002. gadā kā koordinācijas attīstības formāts. Pēc 2008. gada darbs palēninājās, 2014. gadā attiecības kļuva vēl saspringtākas. Mijiedarbība galīgi pasliktinājās pērnā gada oktobrī, - NATO anulēja astoņu Krievijas diplomātu akreditāciju. Maskava atbildei nolēma apturēt pastāvīgās pārstāvniecības darbu NATO galvenajā mītnē Beļģijā un slēgt bloka sakaru un informācijas misiju Maskavā.
Ziņu lente
0