Pasaulē

"Notiekošais šokē": Kazahstānas iedzīvotāji stāsta par situāciju valstī

© Sputnik / Владислав Воднев / Pāriet pie mediju bankasKazahstānas iedzīvotāji stāsta par situāciju valstī
Kazahstānas iedzīvotāji stāsta par situāciju valstī - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kazahstānas iedzīvotāji pastāstīja, kāpēc nosoda protestu dalībnieku rīcību valstī.
RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Kazahstānas provinciālo pilsētu iedzīvotāji ir neapmierināti ar pārtikas produktu un komunālo pakalpojumu cenu pieauguma, tomēr notiekošais valstī viņus ir šokējis, viņi nosoda protestu dalībnieku darbības, kas pārkāpj pieteikto miermīlīgo mītiņu ietvarus, un atzīmē, ka daudzi protestētāju vidū ir atbraucēji, vēsta RIA Novosti korespondents.
"Cilvēkus šokējis pārtikas produktu, gaismas, gāzes, ūdens cenu pieaugums Kazahstānā. Jau tagad ir skaidrs, ka apsolītais minimālās algas, pensiju un ierēdņu atalgojuma pieaugums šos izdevumus nespēs kompensēt. Cilvēki vēl nav saņēmuši šīs piemaksas, taču jau spiesti tērēt milzu naudu," pastāstīja Kostanajas pilsētas iedzīvotāja Valentīna.
Pēc viņas vārdiem, cenu pieaugums mudinājis cilvēkus sākt protesta akcijas.
"Bet teroristi izmantoja gadījumu un iznāca priekšplānā, kamēr valdība pieņēma protestu dalībnieku prasības," atzīmēja aģentūras sarunbiedre.

Prasību vietā – vardarbība un varas izbaudījums

Kostanajā dzīvojošā Tatjana atzina, ka visi viņas paziņas – ierēdņi, žurnālisti, skolotāji ir šokēti par notiekošo.
Ситуация в Казахстане на фоне протестов - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Pasaulē
Eksperts par Rietumu "demokrātijas attīstībai" piešķirto grantu lomu nemieros Kazahstānā
"Adekvāti cilvēki nosoda protestētāju darbības, kas pārkāpj pieteikto miermīlīgo mītiņu slieksni: uzbrukumi policijai, marodierisms, slepkavības. Šie cilvēki vairs neizvirza nekādas prasības, viņi vienkārši grauj visu sev apkārt un izbauda varu, ko ieguvuši mītiņu laikā," Tatjana pauda savu viedokli.
"Labi, ka mūsu pilsētā viss notiek mierīgi salīdzinājumā ar Almati, Tarazu, Aktobe. Tomēr ir briesmīgi redzēt barikādes un policiju galvenajā laukumā. Visi tagad zvana tuviniekiem un draugiem citās pilsētās, taujā, kā tur klājas, un ar šausmām skatās ziņas," viņa piebilda.

Jaunieši atbraukuši dumpoties

Pavlodarā dzīvojošais Aleksejs atzīmēja, ka protestus iniciēja materiālā stāvokļa pasliktināšanās, taču visi nekārtību sācēji viņa pilsētā bija atbraucēji.
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Pasaulē
Krievija nosūtījusi uz Kazahstānu gaisa desantu KDLO miernešu kontingenta sastāvā
"Protams, nozīme bija izolācijām, ierobežojumiem pandēmijas dēļ. Kritās visu preču pieprasījums, izņemot produktus, pieauga bezdarbnieku skaits. Cenas auga, algas – ne, un pensijas tikai apsolīja indeksēt," viņš pastāstīja RIA Novosti.
"Tīmeklī cilvēki publicēja video no mūsu pilsētas ielām. Pilsēta nav liela, daudzi viens otru pazīst. Es skatījos kadrus un neredzēju nevienu pazīstamu seju. Gandrīz visi – atbraucēji, jauni cilvēki. Izstaigāja ielas un sēdās aiz restēm. Pat nevarēja pateikt, ko viņi grib. Vajag ātrāk pielikt punktu tādiem izgājieniem. Un vajag kaut ko darīt ar cenām, algām un pensijām," viņš piebilda.
Masu protesti Kazahstānā sākās 2022. gada pirmajās dienās – Žanaozenas un Aktau pilsētu iedzīvotāji valsts rietumos iebilda pret sašķidrinātās gāzes cenu divkāršo pieaugumu. Protesti izplatījās citās pilsētās, arī Almati, republikas vecajā galvaspilsētā: lielajā pilsētā sākās marodierisms, kaujinieki uzbruka valsts iestādēm, nolaupīja ieročus. Varasiestādes izsludināja ārkārtējo stāvokli visā valsti un sāka kontrteroristisku operāciju. Saskaņā ar ANO datiem, protestos Kazahstānā ievainoti apmēram tūkstoš cilvēki. Valsts IeM informēja, ka gājuši bojā 18 varasiestāžu darbinieki.
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – miermīlīgie protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Video
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – "miermīlīgie" protesti Kazahstānā
5. janvārī Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs atlaida valdību un pārņēma Drošības padomes vadību. DP sēdē viņš paziņoja, ka situācija valstī kaitē valsts vienotībai un viņš vērsies pēc palīdzības KDLO ar mērķi pārvarēt terorisma draudus. KDLO kolektīvās drošības padome lēma nosūtīt uz Kazahstānu miernešu spēkus situācijas normalizēšanai. 7. janvārī Tokajevs norādīja, ka teroristi, arī no ārvalstīm iebraukušie turpina pretošanos, un apsolīja likvidēt tos, kuri nenoliks ieročus. Viņš atgādināja, ka visas miermīlīgā formā izskanējušās pilsoņu prasības ir uzklausītas. Tokajevs devis rīkojumu ieviest valsts regulējumu gāzes, degvielas un nepieciešamāko pārtikas produktu cenām uz 180 dienām.
Ziņu lente
0