Latvijā

Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš tiks ierobežots 180 000 Latvijas iedzīvotāju

© CC BY-SA 3.0 DE / Arne Müseler / AstraZeneca COVID-19 vaccine (cropped image)Вакцина против COVID-19, разработанная Оксфордским университетом и фармацевтической компанией AstraZeneca
Вакцина против COVID-19, разработанная Оксфордским университетом и фармацевтической компанией AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
15. februārī, kad stāsies spēkā sertifikātu derīguma termiņš, tie kļūs nederīgi aptuveni 349 000 Latvijas iedzīvotāju. No tiem 170 000 jau ir saņēmuši balstvakcīnu, tāpēc viņiem nav par ko uztraukties.
RĪGA, 9. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oleiņikovs. 15. februārī Latvijā stājas spēkā Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš. Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests sniedza izsmeļošu informāciju par to, pēc kāda principa notiek spēkā esošo sertifikātu derīguma termiņa ierobežošana un kādi ir to atjaunošanas nosacījumi.
Sākot ar šā gada 15. februāri, tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu ar Eiropas Savienībā apstiprinātajām vakcīnām "Comirnaty", "Moderna", "AstraZeneca", sertifikāta derīguma termiņš būs 9 mēneši. Tas pats sertifikāta derīguma termiņš būs gadījumā, ja cilvēks izslimojis Covid-19 un saņēmis vienu devu kādas no minētajām vakcīnām.
Рентгеновский снимок легких пациента с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Latvijā
Covid-19 saslimušajiem mainījušies raksturīgākie simptomi
Pēc vienas "Janssen" vakcīnas devas sertifikāta derīguma termiņš ir 5 mēneši. Gadījumā, ja ar "Janssen" preparātu vakcinētais cilvēks ir izslimojis Covid-19, viņa sertifikāta derīguma termiņš būs 6 mēneši.
Ir paredzēti gadījumi, kad sertifikāta derīguma termiņš (vismaz atbilstoši esošajiem noteikumiem) netiks ierobežots. Pirmkārt, tie ir bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam. Otrkārt, personas, kuras saņēmušas divas vakcīnas devas un izslimojušas Covid-19, informēja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala: "Tiem, kuri vakcinējušies ar divām vakcīnas devām un pārslimojuši Covid-19, ko apliecina laboratorijā veiktais RNS tests, sertifikāta derīguma termiņš netiks ierobežots, tomēr saglabājas tiesības saņemt balstvakcīnu."
Saskaņā ar valdības apstiprinātajiem noteikumiem tiesības saņemt balstvakcīnu ir personām, kuras ir vecākas par 18 gadiem, sākot ar 3 mēnešiem pēc "Comirnaty", "Moderna" vai "AstraZeneca" otras devas (pēc Janssen – 2 mēneši). Pēc balstvakcīnācijas saņemšanas sertifikāts tiek aktivizēts uzreiz, nevis pēc 14 dienām, kā pēc primārās vakcinācijas.
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 03.01.2022
Latvijā
Vairākiem simtiem personu Latvijā varētu būt saņemti Covid-19 sertifikāti bez vakcinācijas
Persona ar "apturētu" sertifikātu, kas veikusi primāro vakcinācijas kursu, zaudē tiesības saņemt pakalpojumus un apmeklēt veikalus, tomēr saglabā tiesības strādāt, par to paziņoja Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.
Saskaņā ar Latvijas Nacionālā veselības dienesta datiem, tuvāko dienu laikā Latvija šķērsos tik ilgi gaidīto slieksni 70% apmērā no kopējā iedzīvotāju skaita. Patlaban vakcinācijas kursu sākuši 69,64% iedzīvotāju, bet pilnībā pabeiguši 66,99% iedzīvotāju. Turklāt balstvakcīnu saņēmuši jau 15,3% Latvijas iedzīvotāju.
Pamatojoties uz šiem skaitļiem, Nacionālās veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča informēja, ka līdz 15. februārim Covid-19 vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš beigsies aptuveni 349 000 Latvijas iedzīvotāju. Tiesa, no tiem 170 000 personas jau ir saņēmušas balstvakcīnu. Savukārt 180 000 Latvijas iedzīvotāju riskē palikt ar nederīgu sertifikātu, ja neizmantos iespēju saņemt balstvakcīnas devu. Eva Juhņēviča neatlikt balstvakcīnas veikšanu uz pēdējo brīdi, lai neveidotu garas rindas un neradītu sabiedrībā neapmierinātību ar to.
Covid-19 nodaļa Daugavpils slimnīcā - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Pasaulē
Zinātnieki novērtēja mirstības līmeni ar diagnosticētu omikron paveidu
Kopumā 15. februārī tiesības saņemt balstvakcīnas devu būs 1 090 000 valsts iedzīvotāju (vecākiem par 18 gadiem).
Sertifikāta derīguma termiņu var aprēķināt pēc tā izsniegšanas datuma, kas norādīts sertifikātā, kā arī oficiālajā vietnē manavakcina.lv. Tāpat var vērsties pie ģimenes ārsta, kurš arī dos padomu par balstvakcīnas saņemšanu.
Ziņu lente
0