Pasaulē

Krievija nosūtījusi uz Kazahstānu gaisa desantu KDLO miernešu kontingenta sastāvā

© Sputnik / Абзал Калиев / Pāriet pie mediju bankasSituācija Kazahstānā
Situācija Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kolektīvās drošības līguma organizācija informē: Krievija nosūtījusi uz Kazahstānu desantniekus miernešu kontingenta sastāvā.
RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Trešdien, 5. janvārī Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs vērsās pēc palīdzības pie Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO). Kolektīvās drošības padome lēmusi nosūtīt KDLO miernešu spēkus uz Kazahstānu uz ierobežotu laiku ar mērķi normalizēt situāciju valstī. 6. janvārī Almati sākās plaša cīņa ar marodieriem, vēsta Sputnik Kazahstāna.

Lūgums KDLO

5. janvārī Kazahstāna ierosināja konsultācijas ar KDLO Kolektīvās drošības padomes locekļiem un vērsās pie organizācijas dalībvalstīm ar lūgumu sniegt militāru palīdzību republikā. "Lūgumā teikts, ka minētā situācija tiek izskatīta kā ārzemēs sagatavotu bandītisku grupējumu iebrukums," vēsta KDLO sekretariāts.
KDLO Kolektīvās drošības padome nolēma sūtīt KDLO miernešu spēkus uz Kazahstānu uz ierobežotu laiku ar mērķi normalizēt situāciju valstī, informēja Armēnijas premjerministrs, padomes priekšsēdētājs Nikols Pašiņans.
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – miermīlīgie protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Video
Gaismas un trokšņa granātas un grautiņi – "miermīlīgie" protesti Kazahstānā
6. janvāra rītā KDLO sekretariāts paziņoja, ka kontingenta avangarda vienības jau sākušas pildīt uzdevumus Kazahstānā. No Krievijas miernešu sastāvā iekļautas gaisa desantnieku vienības.
"Patlaban Krievijas GKS kara transporta aviācijas lidmašīnas pārvieto uz Kazahstānas Republikas teritoriju miernešu kontingentu no Krievijas. Avangarda vienības no tā sastāva jau sākušas nosprausto uzdevumu pildīšanu," teikts KDLO sekretariāta paziņojumā.
KDLO miernešu spēki Kazahstānā pildīs valsts un militāro objektu apsardzi, atbalstīs kārtības sardzes spēkus.
Līdz ar Krievijas spēkiem miernešu kontingentā iekļauti karavīri no Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgīzijas.

Situācija Almati un Nursultānā

Almati turpinās antiteroristiskā operācija, ko valdība iniciēja 5. janvāra vakarā.
5. janvāra naktī tika fiksēts uzbrukuma mēģinājums policijas departamenta administratīvajām ēkām, policijas nodaļu rajona pārvaldēm, vēstīja resora preses dienests. Pilsētas policijas departamenta pārstāvis Saltanats Avirbeks pastāstīja, ka uzbrukumi atsisti, likvidēti desmitiem uzbrucēju, viņu personības tiek noskaidrotas,
6. janvāra rītā Republikas laukumā karavīri ielenca aptuveni divus simtus nekārtību iniciatoru ar ieročiem rokās. Laukumā tika savilkti apmēram 50 tehnikas vienības, ieskaitot bruņutransportierus, armijas kravas mašīnas ar kareivjiem un bruņumašīnas. Sākās apšaude.
Pēc operācijas aplenkums tika noņemts.
Nemieri Kazahstānā  - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Viedoklis
Uzbrukumi, grautiņi un vāles. Pie kā novedīs nekārtības Kazahstānā
Jau 5.janvāra vakarā tika atbrīvota protestu dalībnieku ieņemtā Almati lidosta. "Lidosta ir atbrīvota. Atgriežas ierastais darba režīms," paziņoja Almati mēra vietnieks Jeržans Babakumarovs vakarā pēc speciālās operācijas noslēguma.
Aculiecinieki ziņo, ka divu dienu laikā pilsēta nopietni cietusi. Saskaņā ar Sputnik Kazahstānas korespondenta datiem, izlaupīts liels skaits veikalu, stikli izdauzīti, luksofori "izrauti ar saknēm".
Kazahstānas galvaspilsēta Nursultāna 6. janvārī atsāka ikdienas dzīvi, pēc komandantstundas noslēguma, kas darbojas līdz 7:00, kursē autobusi, cilvēki dodas uz darbu, informēja žurnālisti.
Administratīvās ēkas galvaspilsētā tiek pastiprināti apsargātas, lidostu apsargā bruņutransportieri, karavīri un policisti ar šaujamieročiem.
Nursultānas infrastruktūra darbojas ikdienas režīmā. Pie tam atzīmēts, ka iedzīvotāji cenšas masveidā izņemt skaidro naudu vienīgajā strādājošajā bankā. Korespondents pastāstīja, ka citas bankas nedarbojas.
Iepriekš Nacionālā banka paziņoja, ka visas finanšu organizācijas valstī apturējušas darbību kontrteroristiskās operācijas un interneta darbības traucējumu fonā.
Protesta akcijas Kazahstānā sākās 2. janvārī Žanaozenā un Aktau – pilsētās Mangistauskas apgabalā, kur iedzīvotāji iebilda pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu. Nekārtības izplatījās visā valstī.
Protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Pasaulē
"Gāzes" protesti Kazahstānā: Ministru kabinets demisionējis, ieviests ārkārtas režīms
Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs uz divām nedēļām ieviesa ārkārtējās situācijas režīmu un atstādināja valdību.
Tāpat Tokajevs atstādinājis no valsts Drošības padomes priekšsēdētāja posteņa Kazahstānas pirmo prezidentu Nursultanu Nazarbajevu.
5. janvāra naktī Tokajevs sasauca Drošības padomes sēdi. Tajā viņš situāciju Kazahstānā raksturoja kā "valsts vienotības graušanu" un paziņoja: viņš vērsies pēc palīdzības KDLO "terorisma draudu pārvarēšanai".
Ziņu lente
0