Bloomberg: jau pēc diviem mēnešiem Eiropa var palikt bez gāzes

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasGāzes kompresoru stācija Gascade
Gāzes kompresoru stācija Gascade - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņu aģentūra Bloomberg konstatēja, ka sala un degvielas deficīta dēļ tuvāko divu mēnešu laikā Eiropā var izsīkt gāze.
RĪGA, 7. janvāris — Sputnik. Sala un degvielas deficīta dēļ tuvāko divu mēnešu laikā Eiropas gāzes glabātavās var izsīkt zilā degviela, stāsta RIA Novosti, atsaucoties uz publikāciju Bloomberg.
Publikācijas autori atzīmēja, ka priekšnoteikumus degvielas krīzei radījusi pāreja pie atjaunojamiem enerģijas avotiem un dabasgāzes ieguves lejupslīde ES. Rezultātā pērn Eiropas valstīs kritusies elektroenerģijas ražošana vēja un Saules enerģētikas nepastāvības dēļ.
"Priekšā ir divi paši aukstākie ziemas mēneši, un pastāv bažas, ka Eiropā var beigties gāze," norāda Bloomberg.
Savukārt, konsaltinga kompānijas "Wood Mackenzie" viceprezidents Massimo Di Odoardo nosauca vienīgo izeju no pašreizējās situācijas, ko viņam izdevies atrast.
"Nav gluži saprotams, kā var sasniegt vajadzīgo gāzes līmeni glabātavās bez papildu piegādēm no Krievijas pa "Ziemeļu straumi 2" vai jau strādājošajiem maršrutiem," paziņoja Odoardo.
Jūtams gāzes cenu pieaugums Eiropā sākās jau pavasarī, kad tūlītējo darījumu cena TTF svārstījās 250-300 dolāru diapazonā par tūkstoš kubikmetriem. Vasaras nogalē līguma summa ar piegādi "par dienu uz priekšu" pārsniedza 600 dolārus, bet oktobra sākumā pārsniedza tūkstoš dolārus. Jau decembrī cenas pieauga divkārt. Tik stabili augstas cenas nav fiksētas visā gāzes sadales centru funkcionēšanas vēsturē Eiropā kopš 1996. gada.
Газораспределительная станция Нежухив в Львовской области Украины - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Pasaulē
Jauni cenu rekordi Jaunajā gadā: kas gaidāms Eiropas gāzes tirgū
Cenu pieaugumu eksperti pamatoja ar vairākiem faktoriem: zems degvielas līmenis PGK Eiropā, ierobežotais piedāvājums no galveno piegādātāju puses un augsts sašķidrinātās dabasgāzes pieprasījums Āzijā.
Patlaban tirgus dalībnieku noskaņojumu ietekmē arī laika apstākļu faktors un nenoteiktība ar "Ziemeļu straumes 2"ekspluatāciju. Abi projekta cauruļvadi ir aizpildīti ar tehnisko gāzi, gāzesvads ir gatavs darbam, taču sagaidāms, ka tas nesāks darbu šī gada pirmajā pusē.
Ziņu lente
0