Viedoklis

Uzbrukumi, grautiņi un vāles. Pie kā novedīs nekārtības Kazahstānā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasNemieri Kazahstānā
Nemieri Kazahstānā  - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stihiskie grautiņi, kas pārņēmuši Kazahstānu, jau piespieduši valdību atkāpties. Protesti turpinās.
Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs jau noteicis valsts regulējumu sašķidrinātās gāzes, benzīna un dīzeļdegvielas, kā arī sociāli nozīmīgu pārtikas produktu cenām. Tomēr ar šiem lēmumiem neizdodas situāciju kontrolēt. Lielākajās pilsētās turpinās sadursmes. Nemiernieki ieņēmuši Almati akimatu un prezidenta veco rezidenci, portālā RIA Novosti pastāstīja Jeļena Popova.

Pūlis ar vālēm

Kazahstānas bijušās galvaspilsētas centrā plosās nemieri, administrācijas ēkā – ugunsgrēks. Galvenajā laukumā un pie valsts iestādēm stāv bruņutehnika. Nemiernieki sagrābj policijas mašīnas, piekauj policistus, izmanto gaismas un trokšņa granātas.
Protesti Kazahstānā - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Pasaulē
"Gāzes" protesti Kazahstānā: Ministru kabinets demisionējis, ieviests ārkārtas režīms
Iepriekš jau aizturēti 200 cilvēki. Apmēram simt policistu guvuši traumas, četri desmiti dienesta auto sadauzīti vai sadedzināti. Tomēr protestu dalībnieki neapstājas. Ieviestais ārkārtējās situācijas režīms un komandanta stunda situāciju nemainīja.
Iebraukšana pilsētā ierobežota, aizliegti mītiņi, streiki, izklaides un sporta pasākumi. Uzņēmēji lūgti tuvākajās dienās neizsaukt darbiniekus. Ielās – satracināts pūlis, un varasiestāžu darbiniekiem neizdodas to savaldīt. Almati aizdedzināta arī Ģenerālprokuratūras ēka.
Arī pilsētā, kur protesti sākās, Žanaozenā, ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku. Prasības samazināt cenas noklusušas, cilvēki aicina ieviest katra apgabala un pilsētas akima tautas vēlēšanas, atjaunot 1993. gada Konstitūciju un pie varas vest "ārpussistēmas cilvēku".
Nemierniekus pūlējās nomierināt deputāts Bahitbeks Smaguls. "Cilvēkiem ir tiesības uz miermīlīgiem mītiņiem, - teica parlamentārietis. – Policija nedrīkst pielietot ieročus, mēs nevaram pieļaut cilvēku upurus."
Viņš uzsvēra, ka mītiņu dalībnieki prasa labāku dzīvi: "Taču nevajag padoties provokācijām un nodarīt kaitējumu valstij un citiem cilvēkiem." Valdības demisija liecina, ka vara sadzird tautu, apliecināja deputāts.
Maidans 2013. gada oktobrī - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Ukrainas mācība pēcpadomju valstīm
Smaguls uzsvēra: nav pieļaujams, lai atkārtotos 2011. gada notikumi Žanaozenā. Toreiz sākās plašs naftas nozares darbinieku streiks, kas noveda pie lielām nekārtībām. 15 cilvēki gāja bojā, simtiem bija ievainoti. Varasiestādes stingri apspieda protestus.
Naftinieku protesti ar prasībām palielināt algas un uzlabot darba apstākļus tolaik Mangistauskas apgabalā gadījās bieži. Reģiona ekonomikas pamatā ir naftas un gāzes nozare – te ir seši desmiti atradņu un simtiem rūpniecības uzņēmumu. Izlūkotie naftas krājumi pārsniedz trīs miljardus tonnu.
Apgabalā sākās arī tagadējie protesti, ņemot vērā SDG cenu pieaugumu, ko pārsvarā izmanto automašīnas reģionā. Varasiestādes nepietiekami ātri pievērsa uzmanību situācijai, lai arī tagad stāsta, ka manījuši neapmierinātību un brīdinājuši valdību.

Cenu valsts regulējums

Principiālus lēmumus sāka pieņemt tikai 5. janvārī, ar novēlošanos. Pusgadu valsts regulēs SDG, benzīna un dīzeļdegvielas cenas. Noteikts komunālo maksājumu tarifu moratorijs. Tokajeva ieskatā, valstij jāregulē arī pārtikas cenas.
"Valdība, ieskaitot Enerģētikas ministriju, kā arī "KazMunaiGaz" un "Kazahgaz" vainojami par sabiedrisko reakciju pēc gāzes cenu pieauguma," paziņoja Tokajevs.
Nākotnē nepieciešams "kvalitatīvi pārskatīt gāzes nozari un pilnībā nodrošināt iekšējo tirgu". Pagaidām Ģenerālprokuratūra kopā ar Konkurences aizsardzības aģentūru veiks izmeklēšanu par SDG ražotāju iespējamo sazvērestību.
Президент Казахстана Нурсултан Назарбаев - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2016
Kazahstānā manāmi "krāsainās revolūcijas" mēģinājumi
Vietējie mediji pastāstīja, ka aizturēts gāzes pārstrādes rūpnīcas vadītājs, kurš bez iemesla uzskrūvējis cenas. Aizturēts SDG tirdzniecības elektroniskā laukuma vadītājs – šo mehānismu bija plānots izmantot cenu valsts regulējuma vietā.
Premjerministra pienākumi uzdoti Alihanam Smailovam, agrākajam premjerministra pirmajam vietniekam.

Protestiem ir organizatori

Valdību pārsteiguši tik plaši protesti gāzes cenu pieauguma dēļ, ko izmanto ierobežots skaits autovadītāju. Jāšaubās, vai tas ir iedzīvotāju neapmierinātības patiesais iemesls, konstatēja KZA Starptautisko attiecību un starptautiskās ekonomikas institūta Pēcpadomju pētījumu centra vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Staņislavs Pritčins. Cenu paaugstināšana atcelta, taču protestu dinamiku tas neietekmēja.
"Valdība ar tādu reakciju nebija rēķinājusies, ka tas notika pirms dažiem gadiem, kad īstenoja zemes reformu, un visā valstī notika protesti pret ķīniešiem," eksperts atgādināja.
Pietiekami daiļrunīga ir arī ģeogrāfija – protesti sākās valsts rietumos. "Šeit ir vairāki faktori – vietējo iedzīvotāju visnotaļ kaismīgais raksturs, kuri vienmēr aktīvi aizstāv savas tiesības. Otrkārt, paaugstinātas prasības sociālā nodrošinājuma jomā, - uzskaitīja Pritčins. – Reģions, kur iegūst 20% naftas un gāzes, nav bagāts – liela daļa līdzekļu aiziet uz centru. Cilvēki pieprasa sociālo taisnīgumu. Ieguve turpinās vecajās atradnēs, investīciju nav, tātad nav iespējams palielināt ražošanas apjomu un nodrošināt algu pieaugumu."
Участники акции протеста оппозиции Народный ультиматум в Минске - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Politika
Sergejs Lavrovs: Rietumi mēģina radīt nestabilitātes joslu ap Krieviju
Bez tam ātrums, kādā nekārtības pārņēmušas visu valsti, liecina par augstu organizētības līmeni. Pagaidām nav skaidrs, kur ir tās centrs, taču skaidrs, ka tie ir iekšējie spēki ar savām interesēm, uzsvēra Pritčins.
Taču viņš pauda šaubas, vai protesti Kazahstānā ritēs pēc Baltkrievijas scenārija: skarbais klimats vienkārši neļaus turpināt ilgas akcijas ielās. Ja varasiestāžu darbinieki spers stingrus soļus pret protestu līderiem, domājams, valdībai izdosies pārtvert iniciatīvu. Tomēr nav gaidāms, ka tuvākajā laikā izdosies iedzīvotājus nomierināt.
Ziņu lente
0