Politika

EP deputāti no Latvijas atzina: "Ziemeļu straume 2" ir nepieciešama

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasGāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi Vācijā
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Nord Stream 2" būs jādarbina, lai kā tas arī nepatiktu, paziņoja Eiropas parlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle.
RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Grozi kā gribi, bet Eiropai ir vajadzīga Krievijas gāze, kanāla TV24 ēterā sacīja Ivars Ijabs, Eiropas parlamenta deputāts. Nacionālās apvienības pārstāvis Roberts Zīle piebilda, ka bez gāzesvada "Ziemeļu straume 2" neiztikt, vēsta Latvijas Avīze.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Gazprom vadītāja Alekseja Millera tikšanās  - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Krievijā
Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" ir gatavs darbam: "Gazprom" vadītājs atskaitījās Putinam
Pēc Zīles vārdiem, atjaunojamo energoresursu glabāšanas tehnoloģijas neiet rokrokā ar politiskajām iniciatīvām – ne saule, ne vējš, ne ūdens nav uzkrājami. Tātad "Ziemeļu straumi 2" nāksies ekspluatēt, lai cik nepatīkami tas nebūtu.
Savukārt, pēc Ivara Ijaba domām, Latvijā atjaunojamās enerģijas stāsts nav iedomājams bez biomasas, kas Latvijas gadījumā ir vienīgais uzkrājamais resurss. Tiesa, Latvija nav strādājusi, lai, piemēram, vietējās TEC kurinātu ar šķeldu.
"Skaidrs, ka Eiropai tā Krievijas gāze, grozi kā gribi, ir vajadzīga," norādīja Ijabs, piebilstot, ka arī aizejošā Vācijas valdība ar Angelu Merkeli priekšgalā iepriekš atteikusies no kodolenerģētikas. Tas nozīmē, ka tuvākos gadus Vācijai vajadzība pēc Krievijas gāzes tikai augs.
No otras puses esot skaidrs, ka Krievijai pašai ir vajadzīgs Eiropas tirgus, kur savu gāzi piegādāt. Zīle atzīmēja, ka Krievija palielinājusi savu daļu Vācijas tirgū un, domājams, darbu turpinās.
"Krievijai ir labi, un ja viņi zina, ka viņi daudzus gadus uz priekšu no gāzes ieņems arī pat tad, ja cena kritīs, viņiem ir tirgus pieaugums," paskaidroja Zīle. Piedevām politiķis piebilda, ka ar gāzes eksporta nestajiem līdzekļiem Krievija segšot kaut kādas "huligāniskas darbības", kuras tā varēšot izvērst savu ģeopolitisko interešu sasniegšanai.
Объекты газопровода Северный поток - 2 на участке берегового пересечения в России  - Sputnik Latvija, 1920, 03.12.2021
Viedoklis
Amerikāņi atkal gatavi nodarīt pāri "Ziemeļu straumei 2" un eiropiešiem
"Ziemeļu straumes 2" būvdarbi tika noslēgta rudenī. Patlaban projekta operators, kompānija "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru - "Gazprom", turpina sertifikācijas procedūru. Vācu regulators uzdevis tai nodibināt meitas uzņēmumu Vācijā. Plānots, ka sertifikācija aizņems vairākus mēnešus. Maskava uzskata, ka procedūra noslēgsies gada vidū.
"Ziemeļu straumes 2" cauruļvadu kopīgā jauda sasniegs 110 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Projekta īstenošanā piedalījās partneri Eiropā – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall.
Ziņu lente
0