Latvijā

Eksperte stāsta: Latvijā palicis tikai viens lēts produkts

© Sputnik / Sergey MelkonovGaļas produkcijas "Lidl" veikalā
Gaļas produkcijas Lidl veikalā - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotājiem vajadzētu iepirkt produktu, kura cena vēl nez kāpēc nav pieaugusi, jo uz citu produktu rēķina ietaupīt neizdosies.
RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Ingūna Gulbe, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra ilggadējā vadītāja, brīdināja iedzīvotājus: tuvākajā nākotnē nav iemeslu cerēt uz pārtikas produktu cenu lejupslīdi, raksta Rus.lsm.lv.
Tirdzniecības tīkla Mere veikals Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Latvijā
"Cenas cels visam": Šure prognozēja produktu cenu pieaugumu vismaz par 10%
Gluži pretēji, liels cenu pieaugums vēl ir tikai gaidāms, jo daudzu pārtikas produktu jaunās cenas vēl nav nonākušas līdz veikaliem.
Gulbe paskaidroja, ka inflāciju pārtikas produktu sfērā radījis elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugums, jo bez šiem resursiem nav iespējams neko ražot. Pie tam dārgākas kļuvušas arī galvenās izejvielas – labība, eļļa, cukurs, turklāt cenas augušas par vairākiem procentiem.
Eksperte uzsvēra, ka šogad iedzīvotāju pārtikas grozā sagaidāmas būtiskas pārmaiņas. Gulbe norādīja, ka daudzi nevarēs joprojām lietot uzturā ierastos produktus cenu pieauguma dēļ. Tātad ražotāji būs spiesti ražot citu veidu produktus no lētākām izejvielām.
"Visdrīzāk, mēs pirksim mazāk siera, vairāk – tā saucamos siera produktus, ne īstu krējumu, bet "krējuma izstrādājumus". Jā, produktu sortiments mainīsies. Ne vienmēr kvalitāte būs sliktāka, taču produkts būs cits," paskaidroja Gulbe.
Rīgā atklāts tirdzniecības tīkla Mere veikals - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Latvijā
Kas iekļauts minimālajā patēriņa grozā?
Tomēr eksperte pievērsa uzmanību vienam produktam, kas vēl aizvien pieejams patērētājiem. Runa ir par cūkgaļu. Gulbes ieskatā, cūkgaļas cenas patlaban ir neadekvāti zemas, tāpēc viņa aicināja lietot uzturā cūkgaļu, kamēr lauksaimnieki dāvā tādas iespējas.
Gulbe pastāstīja, ka cūkgaļas cenas visu gadu turēsies krietni zem pašizmaksas. Pēc ekspertes vārdiem, cūkkopji zaudē vairākus desmitus eiro, taču vienlaikus pārējo produktu cenas ir pieaugušas un vēl palielināsies.
Iepriekš Latvijas cūkkopju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece pastāstīja, ka kritums cūkgaļas tirgū ilgst jau vairāk nekā gadu un bez papildu atbalsta nozare šo ziemu, iespējams, nepārcietīs. Lejniece atzīmēja, ka ES valda cūkgaļas pārdaudzums un tas negatīvi ietekmē tādas nelielas valstis kā Latvija un Lietuva.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Viedoklis
Visīstākā cūcība: Ukraina saskārusies ar speķa deficītu
Pēc viņas vārdiem, Baltijas valstīs cūkgaļas cenas ir zemākās visā Eiropas Savienībā. Vietējiem zemniekiem radušās aizdomas, ka daudzi ES vienotā tirgus iespējas izmanto negodīgi.
Tāpat Lejniece norādīja, ka 2020. gads bijis sliktākais nozarē pēdējo 30 gadu laikā. To ietekmējusi gan Covid-19 pandēmija, gan Āfrikas cūku mēris, kura dēļ cūkkopji Latvijā nevarēja eksportēt savu produkciju. Tirgu valstī pārpildījusi cūkgaļa no Polijas un Vācijas, ko pārdot par pazeminātām cenām.
Флаг евробанкнота - Sputnik Latvija, 1920, 18.07.2021
Latvijā
Gada inflācija Latvijā pārsniedza ES vidējo rādītāju
Ziņu lente
0