Baltijā

Lietuvā aplēsti Baltkrievijas pārtikas embargo nestie zaudējumi

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasGaļas izstrādājumu ražotne
Gaļas izstrādājumu ražotne - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas preču importa apjoms no Lietuvas uz Baltkrieviju sasniedz aptuveni 15-17 miljonus eiro gadā.
RĪGA, 5. janvāris — Sputnik. Lietuva zaudēs līdz 17 miljonus eiro gadā, ņemot vērā Minskas noteikto embargo pārtikas produktu importam no ES, informēja Lietuvas pārtikas produktu eksportētāju asociācijas direktors Ģedrus Bagušinskis radio LRT ēterā.
"Pārtikas produkti veido apmēram 10% no visa Lietuvas eksporta uz Baltkrieviju, kas tiek vērtēts 130-170 miljonu eiro apmērā. Tiek eksportēti pārtikas produkti par 15-17 miljoniem eiro. Tāda būs mūsu zaudējumu summa gadā," atklāja Bagušinskis.
Baltkrievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Pasaulē
Baltkrievija ievieš embargo pārtikas precēm no rietumvalstīm
Pēc viņa vārdiem, tikai putnkopji vien no Lietuvas pārdeva Baltkrievijai apmēram 100 dažādus produktus. Tomēr jau 2021. gadā šajā eksporta jomā bija fiksēta desmitkārtēja lejupslīde. "Diemžēl, mēs esam zaudējuši vēl vienu svarīgu noieta tirgu," secināja speciālists.
Savukārt baltkrievu produkcijas eksports uz Baltiju nemazinās, stāsta avīze Financial Times. Saskaņā ar datiem laika periodā no 2021. gada janvāra līdz oktobrim imports no Baltkrievijas uz Igauniju vairāk nekā dubultojies salīdzinājumā ar šo periodu 2020. gadā. Igaunija iepirkusi preces par vairāk nekā 520 miljoniem eiro.
Imports uz Latviju pieaudzis par divām trešdaļām salīdzinājumā ar 2020. gadu sasniedzis 407 miljonus eiro, tas ir tikai par 2% mazāks nekā 2011. gadā, kad tika uzstādīts rekords.
Vienlaikus imports no Baltkrievijas uz Lietuvu samazinājies divkārt salīdzinājumā ar 2020. gadu un sasniedzis miljardu eiro.
Parmezāna siers - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Krievijā
Putins pagarinājis pārtikas embargo pret valstīm, kas ieviesušas sankcijas pret KF
Atgādināsim, ka Minska no 2022. gada 1. janvāra noteica embargo pārtikas preču importam no valstīm, kas vērsušas sankcijas pret Baltkrieviju. Minskas embargo vērsts pret precēm no ES, ASV, Kanādas, Lielbritānijas un citām valstīm – sarakstā iekļautas 36 valstis.
Baltkrievijā aizliegts ievest sekojošu produkciju:
dzīvas cūkas un cūkgaļa;
liellopu gaļa;
desas un subprodukti;
sāls;
konditorejas izstrādājumi;
piens;
rieksti, dārzeņi, augļi un dažas citas preces.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Krievijā
Krievijas ĀM atklāja, kādu naudu Rietumi tērē spriedzes palielināšanai Baltkrievijā
Ministru padomes lēmums paredz virkni izņēmumu. Piemēram, embargo neattiecas uz precēm, ko baltkrievi ieved personīgam patēriņam, paredzēti bērnu uzturam, kā arī "vairākas citas kritiska importa pozīcijas".
Embargo ieviests uz sešiem mēnešiem. Minska patur tiesības paplašināt aizliegto preču sarakstu, ja no minēto valstu puses tiks sperti tālāki destruktīvi pasākumi.
Ziņu lente
0