Latvijā

Egils Levits: valsts pārvaldes sistēma Latvijā ir novecojusi

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Egils Levits
Latvijas prezidents Egils Levits - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts pārvaldes sistēma Latvijā ir novecojusi un neatbilst mūsdienu vajadzībām, uzskata valsts prezidents Egils Levits.
RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Valsts prezidents Egils Levits intervijā TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" pauda viedokli par pašreizējo valsts pārvaldes sistēmu Latvijā, vēsta Press.lv.
Prezidents paziņoja, ka pašreizējā valsts pārvaldes sistēma Latvijā ir novecojusi un neatbilst mūsdienu vajadzībām. Viņa ieskatā, Latvijas politiķi visu savu laiku velta tekošo problēmu risināšanai, pie tam piemirstot valsts nākotni.
Latvijas prezidents Egils Levits - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Latvijā
Kādai jābūt Rīgai prezidenta Levita acīs?
Atgādināsim, ka iepriekš Saeima pieņēma lēmumu nodot Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijai izskatīšanai prezidenta Egila Levita iniciatīvu, kas paredz atjaunot valsts ministru posteņus, kam nāksies uzņemties politisko atbildību par starpnozaru jautājumiem, kas nav tieši iekļauti pašreizējo ministriju kompetencē.
Starp nozarēm, kas, valsts vadītāja ieskatā, nekavējoties jāpastiprina ar valsts ministriem, nosaukti: bērni un ģimenes politika, kā arī digitālā politika.
Par ideju radīt papildu krēslus ministriem Levits pastāstīja sīkāk. Viņš uzskata, ka valsts ministra postenis risina pārvaldes trūkuma problēmu valsts pārvaldes nozarēs, kas šobrīd nav iekļautas neviena kompetencē.
Kā piemēru Levits minēja digitālo politiku. Viņš atzīmēja, ka visās valstīs jau ir digitālo lietu ministra vai valsts ministra amats, kas risina šos jautājumus. Savukārt Latvijā tāda posteņa nav, tātad nav arī vienotas digitālās politikas, konstatēja Levits.
Президент Латвии Эгил Левитс выступил на 75-й сессии Генеральной Ассамблеи ООН - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Latvijā
Egils Levits: Latgalei nepieciešama mūsu palīdzība
Pie tam prezidents pievērsa uzmanību tam, ka tuvākajos gados digitālajā sfērā tiks investēti simtiem miljardu eiro, kas var vienkārši izgaist bez saprātīgas pārvaldes.
Tāpat, pēc Levita domām, Latvijas nākotnei aktuāla ir bērnu, demogrāfijas un ģimenes problēma. Šajā jomā tāpat vajadzīgs politiskais darbinieks, ir pārliecināts prezidents.
Viņš atzīmēja, ka patlaban par bērnu tiesībām Latvijā atbild pieci dažādi ministri, tāpēc šajā jomā nekas nesakārtojas. Tātad, uzskata prezidents, arī vajadzīgs viens atbildīgs pārvaldītājs.
Pie tam Levits neuzskata, ka jaunie amati izpūtīs plašumā ierēdņu aparātu Latvijā. Pēc viņa pārliecības, jāmaina pati pārvaldes struktūra, lai politiķi varētu strādāt vajadzīgajos sektoros.
Ziņu lente
0