Politika

Piecu kodollielvalstu līderi kopīgā rezolūcijā uzrunāja pasauli

© Pixabay / WikiImagesKodolsprādziens
Kodolsprādziens - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstis, kuru rīcībā ir kodolarsenāls, publicēja kopīgu rezolūciju par kodolkara novēršanu un bruņošanās sacensību nepieļaušanu.
RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Piecu kodollielvalstu – Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, ASV un Francijas līderi nākuši klajā ar kopīgu rezolūciju. Paziņojumu publicēja Kremļa oficiālā vietne.
Paziņojumā pievērsta uzmanība kodolkara novēršanai un pausta apņemšanās nepieļaut bruņošanās sacensības.
"Mēs paziņojam, ka kodolkarā nevar būt uzvarētāju un tas nekad nedrīkst sākties. Kodolieroču pielietošanai būtu tālejošas sekas, tāpēc mēs apstiprinām, ka kodolbruņojumam, kamēr tas pastāv, ir jākalpo aizsardzības mērķiem, agresijas savaldīšanai un kara novēršanai. Mēs uzskatām, ka jānovērš tāda bruņojuma tālāka izplatība."
Tāpat kodolvalstu līderi norādīja: kodoldraudu novēršanai ir liela nozīme, tāpat kā divpusējo un daudzpusējo līgumu un saistību saglabāšanai un ievērošanai bruņojuma neizplatīšanas un kontroles, kā arī atbruņošanās jautājumos.
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Krievijā
Krievijas vēstniecība nosoda ASV senatora vārdus par kodoluzbrukumu Krievijai
"Mēs turpinām pildīt savas saistības saskaņā ar Kodolieroču neizplatīšanas līgumu, ieskaitot savas saistības saskaņā ar VI pantu "labas gribas garā apspriesties par efektīviem pasākumiem kodolbruņojuma sacensību pārtraukšanai tuvākajā nākotnē un kodolatbruņošanos, kā arī par Līgumu par vispārēju un pilnīgu atbruņošanos ar stingru un efektīvu starptautisko kontroli."
Rezolūcijā norādīts, ka katra valsts, kuras rīcībā ir kodolieroču arsenāls, plāno saglabāt un stiprināt savus nacionālos pasākumus kodolbruņojuma nesankcionēta vai netīša pielietojuma novēršanai.
Kodolvalstu līderi norādīja, ka agrākie paziņojumi par kodolieroču nenotēmēšanu joprojām ir aktuāli, un apstiprināja, ka valstu kodolieroči nav notēmēti viens pret otru vai jebkādu citu valsti.
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Viedoklis
"Pasaulei draud katastrofa". ASV izvirzījušas Krievijai raķešu ultimātu
Paziņojumā uzsvērta arī valstu vēlme strādāt ar visām valstīm ar mērķi radīt drošības atmosfēru, labvēlīgāku progresam atbruņošanās jomā ar galamērķi panākt no kodolieročiem brīvu mieru, nekaitējot nevienas puses drošībai.
"Mēs apņemamies arī turpmāk meklēt divpusējus un daudzpusējus diplomātiskos ceļus, lai izvairītos no militārās konfrontācijas, nostiprinātu stabilitāti un prognozējamību, celtu savstarpējās sapratnes un uzticības līmeni un novērstu bruņošanās sacensības, kas nevienam nenesīs labumu un apdraudēs visus. Mēs esam apņēmušies īstenot konstruktīvu dialogu uz savstarpējas cieņas pamatiem, atzīstot viens otra intereses un bažas drošības jomā."
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atklāja, ka "kodolpiecnieka"rezolūcija sagatavota pēc Krievijas iniciatīvas.
Zaharovas komentārā, kas publicēts Krievijas ĀM oficiālajā portālā, norādīts, ka Krievija konsekventi centusies panākt, lai visas "kodolpiecnieka" valstis apstiprinātu šo principu.
Президент США Джо Байден во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным в Женеве - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2021
Viedoklis
Lai nesāktu karu: ASV prezidentam atņemta kodolpoga
"Dokuments sagatavots pēc mūsu iniciatīvas un ar Krievijas pārstāvju aktīvu dalību. To bija plānots publicēt X Kodolieroču neizplatīšanas līguma darbības izskatīšanas konferences sākumā. Konferences atklāšana bija ieplānota Ņujorkā 4. janvārī, taču atlikta, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos ASV," pastāstīja Zaharova.
Diplomāte piebilda, ka "piecnieka" rezolūciju papildina un paplašina divpusējie paziņojumi, kas iepriekš pieņemti augstākajā līmenī ar ASV (prezidentu kopīgajā paziņojumā no 2021. gada 16. jūnija) un ĶTR (kopīgajā paziņojumā no 2021. gada 28. jūnija, kas veltīts Labu kaimiņattiecību, draudzības un sadarbības līguma parakstīšanas 20. gadadienai).
Ziņu lente
0