Viedoklis

Aizvadītā gada galvenie militāri politiskie notikumi Krievijai un NVS

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях "Запад -2021"
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NVS valstīs aizvadītajā gadā militāri satricinājumi nebija vērojami. Izaicinājumus un lokālo spriedzi pierobežā izdevās kompensēt ar diplomātiskiem un militāriem manevriem. Pie tam Krievija saviem sabiedrotajiem Eiropā un Āzijā bija drošs miera un stabilitātes garants.
Izskatīsim NVS un kaimiņvalstīm nozīmīgākos militāri politiskos notikumus nevis hronoloģiski, bet gan atbilstoši to nozīmei un transformācijas perspektīvām, ierosināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Līguma NEW START pagarināšana

Neskatoties uz negatīvajām prognozēm, 3. februārī Krievija un ASV pagarināja Līgumu par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem uz pieciem gadiem, tātad tas paliks spēkā līdz 2026. gada 5. februārim. Sarežģītajos starptautiskajos apstākļos panākumus nodrošināja Krievijas un ASV prezidentu Vladimira Putina un Džo Baidena telefona sarunas. Pasaule uzelpoja.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Viedoklis
Kodolieroči Baltkrievijā: "Iskanderi", "Cirkoni" vai "Sarmati"?
Līgums garantē, divu lielāko kodolvalstu stratēģiskās stabilitātes, prognozējamības un atklātības nepieciešamo līmeni (Līgums paredz 18 inspekcijas vizītes gadā ASV un Krievijas grupām).
ASV un Krievija panāca svarīgākos Līguma NEW START ierobežojumus līdz 2018. gada 5. februārim. Saglabājas sekojošas nostādnes:
700 izvērstas starpkontinentālās ballistiskās raķetes (SBR);
1550 kodollādiņi izvērstajās SBR;
800 izvērstas un neizvērstas SBR starta iekārtas (visu tipu, ieskaitot smagos bumbvedējus).
Pusēm ir tiesības patstāvīgi lemt par savu stratēģisko uzbrukuma ieroču sastāvu un struktūru SBR, lādiņu un nesēju kopējā apjomā.

Atbrīvotā Afganistāna

Bēgšanai līdzīgā NATO kontingenta izvešana no Afganistānas un talibu straujā atgriešanās pie varas parādīja visai pasaulei, kādas patiesībā ir Savienotās Valstis, kas pretendē uz planetārā arbitra lomu. 20 gadus ilgā Afganistānas kampaņa noslēdzās ar gana dārgu (saskaņā ar dažādiem datiem, no 193 līdz 978 miljardiem dolāru) sakāvi un ģeopolitisko pazemojumu Pentagonam. Tiesa, ASV un alianse jau gadu desmitiem zaudē "bezgalīgajos" karos jaunattīstības valstīs.
ASV stratēģiskais  bumbvedējs B-52H Stratofortress  - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Viedoklis
Hiperskaņas jomā ASV no Krievijas atpaliek 3 miljardu dolāru vērtībā
2020. gada 29. februārī ASV un talibi noslēdza miera līgumu, kas paredz ārvalstu spēku (NATO) izvečanu apmaiņā pret Afganistānā karojošo pušu politisku samierināšanos. Patiesībā talibi neplānoja dalīt varu ar oponentiem, un ar ieročiem rokās divu nedēļu laikā noslaucīja proamerikānisko valdību Kabulā.
Tātad amerikāņu valstiskuma būves pieredze Afganistānā izrādījās vēl satriecošāka. Ne velti Centrālāzijas valstis kategoriski atteicās izvietot savā teritorijā Pentagona "rezerves aerodromu" (laukumu haosa projicēšanai).

Bumbas NATO kursā

Maskava ļoti stingri iezīmēja Ziemeļatlantijas aliansei atļautās robežas, kad britu eskadras kuģis "Defender" 23. jūnijā pārkāpa Krievijas robežu un par 3 kilometriem iegāja valsts iekšējos ūdeņos Krimas Fiolenta raga rajonā. Krievijas Melnās jūras flote un Robežsardzes dienests "koriģēja" pārkāpēja maršrutu ar brīdinājuma uguni un bumbu kuģa kursā.
Самолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе Открытое небо, в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Viedoklis
Atvērto debesu līguma sabrukums – ASV iniciatīva ar bīstamām sekām
Apvienotās karalistes Aizsardzības ministrijas oficiālā versija par "eskadras kuģa "Defender" miermīlīgu pāreju Ukrainas teritoriālajos ūdeņos" nebija pat uzmanības vērta. Tīšā provokācija pie Krimas krastiem daudziem britu ekipāžas locekļiem varēja kļūt par pēdējo misiju.
Incidents parādīja visai pasaulei, cik viegli ievainojami ir NATO kuģi konfrontācijā ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku. Pat ar reģionālo sabiedroto atbalstu – 32 kuģiem, 40 lidmašīnām, 5000 kareivjiem no 3 valstīm, kas bija integrēti manevru "Sea Breeze 2021" ietvaros.
24. jūnijā Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs nediplomātiski, pazemojoši no "partneru" viedokļa, tomēr ļoti precīzi apzīmēja Krievijas robežu nesatricināmību: "Mēs varam apelēt pie veselā saprāta, pieprasīt ar cieņu izturēties pret starptautiskajām tiedībām. Ja tas nelīdz, varam mest bumbas ne tikai kuģu kursā, bet arī pret mērķi, ja kolēģi nesaprot."

"Rietumi 2021": velnu izdzen ar Belcebulu

Septembrī Baltkrievija un Krievija organizēja stratēģiskos manevrus "Rietumi 2021", kuros bija iesaistīti 200 tūkstoši karavīri, 290 tanki, 240 artilērijas iekārtas un zalves reaktīvās sistēmas, apmēram 80 lidmašīnas un helikopteri, līdz 15 kuģi.
ASV armijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Viedoklis
Paplašināšanās kļūda: ASV prognozē amerikāņu karavīru bojāeju Latvijā
Mācībās pirmo reizi tika pielietoti jaunie tehniksas paraugi un taktiskie paņēmieni. Ierindā līdzās motorizētajiem strēlniekiem strādāja roboti "Uran 9" un "Nerehta", kas likvidēja nosacītā pretinieka dzīvo spēku un bruņutehniku līdz 5 km attālumā ar raķešu kompleksu "Ataka", reaktīvo liesmumetēju un 30 mm lielgabalu uguni.
Krievijas spēki izspēlēja artilērijas masveida triecienu, kurā iesaistīja vairāk nekā 60 aviotehnikas vienības, ieskaitot sešus smagos bumbvedējus Tu-22M3. strādāja arī bezpilota lidaparāti "Inohodets" ("Orion") un "Forpost". Izpildīta gaisa desanta vienību masveida desantēšanās nakts laikā. Uguns vaļņa pielietošana – spridzekļu iniciēšana 1500 m garā līnijā – ļāva nogriezt "pretinieka" rezerves. Uzdevumi Sabiedrotās valsts drošības jomā sekmīgi izpildīti.
Manevri "Rietumi 2021" bija pārliecinoša atbilde uz plašajām mācībām ASV armijas vadībā "Defender Europe 21", kas notika martā un atgādināja Trešā pasaules kara mēģinājumu – 30 tūkstoši kareivju no 26 valstīm strādāja 30 poligonos 12 Eiropas valstīs. Amerikāņi pārvietoja uz Eiropu ne tikai kareivjus, bet arī 1200 militārās tehnikas vienības.
ASV GS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Viedoklis
NATO krustcelēs: vai Baltijas valstis gatavas ASV kodolraķešu dislokācijai

Pērlhārbora II

Pirmo reizi jaunākajā vēsturē Krievijas JKF izspēlēja masveida raķešu triecienu pa stratēģiskajiem objektiem ASV teritorijā. Jūnijā manevru gaitā netālu no ASV armijas bāzes Pērlhārborā Krievijas Klusā okeāna flote (flagmanis – gvardes raķešu kreiseris "Varyag") sadarbībā ar Tālās aviācijas raķešnesējiem skmīgi izspēlēja nosacītā pretinieka aviācijas bāzes grupas likvidāciju ar spārnotajām raketēm apmēram 20 jūras jūdžu attālumā no Havajas krasta. Amerikāņus nopietni satrauca notiekošā "Pērlhārbora II", viņi pacēla gaisā savus labākos iznīcinātājus F-22 Raptor. Havaju štats ir līdzīgs Krievijas Krimai, tas ir nenogremdējams amerikāņu aviācijas bāzes kuģis.
Klusā okeāna flote izvērsa četras kuģu un zemūdeņu vienības (kopā – vairāk nekā 20 vienības), kas maijā izgāja no bāzēm un pa dažādiem maršrutiem vienlaikus (slepeni) ieradās pie uzbrukuma līnijas netālu no Havaju salām – 4000 km attālumā no Krievijas krastiem. Kuģu bruņojumā bija vairāk nekā simt operatīvi taktiskās un taktiskās raķetes "Vulkan", "Kalibr", "Uran". Plašajām mācībām Klusā okeāna centrālajā daļā tika piesaistīti raķešnesēji Tu-95MS un Tu-160, pretzemūdeņu aviācijas lidmašīnas Tu-142M3. Tas bija mūsdienīgi, iesapidīgi, pārliecinoši. Līdz šim nekas tamlīdzīgs nav organizēts.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Viedoklis
Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti
Visiem vajadzētu paturēt prātā: nepieciešamības gadījumā Krievijas JKF spēj organizēt pretiniekam hiperskaņas vai kodoltermisko "brīzi" jebkurā Pasaules okeāna punktā. Un tā ir tikai daļa no redzamā spektra.

Kosmiskais bruņojums

Jaunā zenītraķešu sistēma (ZRS) S-550 sekmīgi pārvarējusi valsts izmēģinājumus un sākusi kaujas dežūru. No agrākajām sistēmām ZRS S-550 atšķiras ar "raķetes darbības rādiusu ar iespēju partvert jebkadus mērķus" un lielāku identifikācijas rādiusu.
Kosmiskais ierocis spēj likvidēt starpkontinentālo ballistisko raķešu lādiņus, hiperskaņas mērķus vairāku desmitu tūkstošu kilometru augstumā. To apstiprina izcilā precizitāte, ar kādu no zemes virsmas palaista raķete likvidēja veco satelītu "Celina D" Zemes orbītā. Krievijas aizsardzības nozares speciālistu fantastiskos panākumus daudzi pasaulē vēl nav pienācīgi novērtējuši.
ASV Kosmiskie spēki Krievijas organizēto sava satelīta likvidāciju uztvēra kā brīdinājumu. Ja rīt sāksies liels karš, Pentagons un NATO var pāris stundu laikā zaudēt visus kosmiskos izlūkošanas un navigācijas aparātus. Tādu raķešu sistēmu "partneru" rīcībā nav. nerunājot jau par hiperskaņas raķešu ražošanu, kas Krievijā sākās novembrī.
Пара истребителей F-16 на воздушном параде в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Viedoklis
Karstasinīgie poļu puiši Baltijas debesīs. Uzdevums – izraisīt karu

Ar tālredzīgiem apsvērumiem

Uz kolektīvo Rietumu tiešajiem un hibrīddraudiem Krievija atbildēja ar modernizēto, faktiski – jauno stratēģisko raķešnesēju Tu-160M sērijveida ražošanu. Kopš novembra Krievijas tālie bumbvedēji Tu-22M3 un stratēģiskie Tu-160 aktīvāk stiprināja starptautisko drošību – tie projicēja Kremļa labo gribu Baltkrievijas, kā arī Vidusjūras, Japāņu jūras un Austrumķīnas jūras gaisa telpā.
Maskavas militārā sadarbība ar Minsku, Damasku, Pekinu pastāvīgi attīstās un sola virkni interesantu notikumu.
Decembrī Krievija aicināja "partnerus" saglabāt mieru uz vienlīdzīgas drošības garantiju pamata, iesniedza ASV un NATO konkrētus līguma projektus. Ja šī iespēja tiks palaista garām, Krievijas asimetriskā atbilde uz kolektīvo Rietumu militārajiem draudiem Austrumeiropā varētu ietvert stratēģisko spārnoto raķešu X-101 (darbības rādiuss – līdz 5500 km) un kodolraķešu X-102 (gaisa bāzes lādiņš) izvēršanu mijiedarbībā ar Kubu, Irānu, Sīriju, Ziemeļkoreju un citām valstīm. Līgums NEW START uz šiem lādiņiem neattiecas. Dots devējam atdosies atbilstoši prasmei vienoties.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Американский военнослужащий производит выстрел из противотанкового ракетного комплекса (ПТРК) Javelin во время учений Cold Response 2020 в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Viedoklis
"Javelin" un "Stinger" vairs nepriecē: ASV spiež Ukrainu karot ar Krieviju
Ziņu lente
0