Kāpēc uzturā jālieto tomāti

© Pixabay / Mauro_BTomāts
Tomāts - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tomāti ir bieži viesi mūsu šķīvjos, bet vai jūs zināt, kā tie ietekmē cilvēka organismu? Ķīniešu avīze stāsta lasītājiem par to labu, ko tomāti var sniegt mūsu veselībai. Tostarp miega uzlabošanās, atbrīvošanās no sāpēm un vēža profilakse.
Tomāti ir bagāti ar A, C, C un B6 vitamīniem, folijskābi, kāliju, magniju, kā arī tiamīnu, niacīnu, varu un fosforu. Visas šīs vielas ir nepieciešamas organisma veselības uzturēšanai. Raksta tulkojums publicēts InoSMI portālā.
Vislielākais tomātu pluss ir tas, ka tie teju nesatur holesterīnu, piesātinātu tauku, nātriju un kaloriju. Tāpēc tie veselībai ir ļoti noderīgi, ieteicams lietot tomātus uzturā katru dienu - svaigus, sautētus, vītinātus, sulas vai tomātu pastas veidā.

Kādu labumu nes tomāti:

Uzlabo ādas stāvokli
Regulāra tomātu lietošana uzturā padara ādu elastīgāku. Tomātos esošais likopīns ir lielisks antioksidants, kas var pasargāt ādu no saules apdegumiem un citiem ultravioletā starojuma izraisītiem bojājumiem.
Uzlabo redzi
Tomāti ir bagāti ar fitoķīmiskajiem antioksidantiem, tostarp luteīnu, likopīnu un zeaksantīnu, kas pasargā acis no gaismas izraisītiem bojājumiem.
Darbojas, kā vēža profilakse
Tāpēc, ka tomāti ir bagāti pret oksidēšanu izturīgo likopīnu. Lai iegūtu maksimālu pretvēža efektu, gatavošanas laikā izmantojiet olīveļļu.
Samazina cukura līmeni asinīs
Tomātos ir ļoti maz ogļhidrātu, tāpēc tie palīdz efektīvi samazināt cukura līmeni asinīs. Tajos tāpat ir hroms un šķiedrvielas. Hroms palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, bet šūniņa ir hiperglikēmijas profilakse.
Продажа овощей на оптово-розничном рынке - Sputnik Latvija, 1920, 27.06.2021
Pasaulē
Kādi produkti palīdzēs vieglāk pārciest karstumu
Daži pētījumi liecina, ka tomātos esošie spēcīgie antioksidanti var uzlabot asinsriti un nieru darbu, un tieši šie orgāni visvairāk cieš no cukura diabēta.
Pozitīvi ietekmē miegu
Tomāti ir bagāts likopīna un C vitamīna avots, kas veicina veselīgu miegu. Ja jums ir problēmas ar aizmigšanu, mēģiniet iekļaut tos savā ikdienas uzturā.
Uztur kaulu veselību
Tomāti satur vitamīnu C un kalciju, kas palīdz uzturēt kaulu veselību. Tādējādi regulāra šī dārzeņa lietošana uzturā var palīdzēt nostiprināt un atjaunot jūsu kaulus.
Atbrīvo no hroniskām slimībām
Pateicoties pretiekaisuma vielām, tādiem, ka karotinoīdi un flavonoīdi, tomāti var palīdzēt atbrīvoties no hroniskām slimībām.
Pētījumi rāda, ka viena tomātu sulas glāze dienā var samazināt TNFα izraisīto iekaisumu asinīs aptuveni par 34%. Tādējādi tomāti ir derīgi cilvēkiem, kuri cieš no tādām hroniskām slimībām, kā sirds un asinsvadu saslimšana, osteoporoze, vēzis un Alcheimera slimība.
Nostiprina matus
Tomāti ir bagāti ar vitamīniem un dzelzi, kas nostiprina un pat atgriež spīdumu bojātiem un nedzīviem matiem.
Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Avitaminozei – nē: ar ko ziemā aizvietot svaigus augļus un dārzeņus?
Tomātiem piemīt skābums, kas palīdz līdzsvarot matu pH. Ja jums ir nieze un blaugznas, pēc ieklājiet izmazgātos matos masku no tomātu sulas un atstājiet to uz 4-5 minūtēm. Pēc tam noskalojiet ar siltu vai vēsu ūdeni. Taču nelietojiet to pārāk bieži, jo skābe var "izžāvēt" matus.
Palīdz notievēt
Ja vēlaties atbrīvoties no liekā svara, noteikti iekļaujiet tomātus savā ikdienas uzturā. Šiem dārzeņiem ir zems tauku saturs, turklāt tie nesatur holesterīnu, kā arī ir bagāti ar šķiedrvielām un ūdeni, tāpēc ātri rada sātu, nepiemetot klāt liekās kalorijas. Tomātus var ēst kā patstāvīgu ēdienu, vai kā piedevu, vai arī pievienot klāt sacepumiem vai salātiem.
Ziņu lente
0