Pasaulē

Svētku ēdienu receptes no dažādām valstīm

CC BY 2.0 / Marco Verch Professional Photographer / Whole Roasted Duck On Romantic Dinner SetЗапеченная утка на новогоднем столе
Запеченная утка на новогоднем столе - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais gads būs Zilā Ūdens Tīģera gads, un svētku galdam jābūt krāšņam, ar īpašiem ēdieniem, lai pielabinātos varenajam plēsējam.
Turpināsim stāstu par citu valstu tradīcijām un iemīļotajiem svētku ēdieniem. Iespējams, arī jūsu galdā parādīsies kataloņu vai grieķu iecienītie gardumi.
Marina Dutova, gide Barselonā, spāņu virtuves un tradīciju zinātāja
Trīs karaļu dienu (la Cabalgata de los Reyes Magos), iemīļotākos un visvairāk gaidītos svētkus Katalonijā svin 6. janvārī. Tad kataloņi apdāvina tuviniekus.
Visi noteikti ēd pīrāgu Roscón de Reyes. To cep no smalkmaizīšu mīklas, pievieno apelsīnu esenci un rotā ar sukādēm, riekstiem, apkaisa ar cukuru. Daudzkrāsainie cukurotie augļi simbolizē dārgakmeņus karaļa kronī. Mīklā slēpj karaļa figūriņu vai monētu un pupu. Šo desertu ēd tā: viens cilvēks aiziet uz citu istabu, lai sagrieztu pīrāgu atbilstoši ēdāju skaitam. Viņš var zināt, kur ir galvenā balva, tāpēc savu pīrāga gabalu viņš ņems pēdējais. Veiksminiekam, kam tikusi karaļa figūriņa, svinīgi liek galvā kroni, dzied dziesmu un ieceļ par svētku karali. Tas, kam tikusi pupa, maksās par roskonu nākamgad.

Pīrāgs Roscón de Reyes

CC BY 2.0 / secrettenerife.co.uk / Roscón de Reyes (Crown of Kings)Порция испанского рождественского пирога Roscón de Reyes
Порция испанского рождественского пирога Roscón de Reyes  - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Порция испанского рождественского пирога Roscón de Reyes
Sastāvdaļas:
Kviešu milti – 190 g
Sausais raugs – 8 g
Cukurs – 120 g
Milti – 110 ml
Sviests – 115 g
Olas dzeltenumi – 2 gab.
Apelsīns – 1 gab.
Citrons – 1 gab.
Brendijs – 50 ml
Šķipsniņa sāls
Sukādes – pēc garšas
Mandeles šķēlītes – pēc garšas
Pagatavošana:
Sajauciet siltu pienu, raugu un tējkaroti cukura, atstājiet uz piecām minūtēm, līdz raugs "pamodīsies" un uz virspuses parādīsies putiņas.
Izsijājiet miltus, pievienojiet citrona un apelsīna miziņu, atlikušo cukuru un šķipsniņu sāls. Samaisiet, pievienojiet ieraugu, mīkstu sviestu, olas dzeltenumus un brendiju. Ar rokām iejauciet mīklu, līdz tā atlīp no bļodas sienām, taču nebūtu pārlieku stingra. Ja mīkla ir pārāk šķidra, pievienojiet vēl 20-30 g miltu. Pārlieciet mīklu ar eļļu ieziestā bļodā, nosedziet ar plēvi un nolieciet siltā vietā uz 2-3 stundām. Mīklas apjomam vajag vismaz dubultoties.
Apmīciet mīklu un izveidojiet no tās gredzenus. Lieciet cepampannā ar cepampapīru, noklājiet ar dvieli un nolieciet siltā vietā vēl uz 30-60 minūtēm.
Saputojiet olas dzeltenumu un ieziediet uzbriedušo pīrāgu. Rotājiet ar iemīļotajiem sukādēm, riekstiem un lieciet līdz 160 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cepiet 30 minūtes.
Janis Hrisohoidis, grieķu virtuves restorāna šefpavārs Maskavā
Grieķijā uz Ziemassvētkiem tradicionāli gatavo cepumus kurabjedes.
Ziemassvētku rītā bērni staigā pa mājām dzied Ziemassvētku dziesmas, un par to saimnieces viņus cienā ar saldumiem un dod sīknaudu.

Cepumi kurabjedes

Греческое рождественское печенье курабьедес - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Cepumi kurabjedes
Sastāvdaļas:
Sviests – 500 g
Cukurs – 200 g
Olas dzeltenumi – 2 gab.
Ola – 1 gab.
Vanilīns – 15 g
Konjaks – 50 ml
Soda – 5 g
Sasmalcinātas ceptas mandeles – 200 g
Milti – 850 g
Pūdercukurs – 1 kg (apkaisīšanai)
Vanilīns – 10 g (apkaisīšanai)
Pagatavošana:
Sviestu un cukuru saputojiet mikserī līdz konsistence kļūst gaisīga. Pievienojiet olu, pēc tam – vanilīnu un 20 g miltu. Turpiniet putot. Konjaku sajauciet ar sodu un pievienojiet mīklai.
Noslēgumā – mandeles un atlikušie milti (pakāpeniski).
Atstājiet uz 20 minūtēm, lai mīkla atdzistu.
Cepumus veidojiet ar rokām, lieciet cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 170 grādiem. Cepiet 25-35 minūtes. Gatavajam desertam ļaujiet atdzist, pēc tam pārkaisiet ar pūdercukuru un vanilīnu.
Ziņu lente
0