Krievijā

Gorbačovs pamet Kremli – padomju ēras beigas, 1991. gads

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piedāvājam ierakstu no arhīva – Mihaila Gorbačova paziņojumu, kurā viņš informēja par darbības pārtraukšanu Padomju Savienības prezidenta postenī.
1991. gada 25. decembrī, pirms 30 gadiem PSRS prezidents Mihails Gorbačovs atkāpās no amata. Lai arī tobrīd valsts faktiski pastāvēja tikai uz papīra (visas republikas jau bija deklarējušas suverenitāti), de iure 25. decembris bija pēdējā diena Padomju Savienības vēsturē.
Savā uzrunā padomju tautai Mihails Gorbačovs paziņoja:
"Dārgie tautieš! Ņemot vērā pašreizējo situāciju, līdz ar Neatkarīgo valstu sadraudzības izveidošanu – es pārtraucu savu darbību PSRS prezidenta postenī. Pieņemu šo lēmumu principiālu apsvērumu dēļ. Esmu stingri atbalstījis tautu patstāvību, neatkarību, republiku suverenitāti, taču vienlaikus – arī Sabiedrotās valsts saglabāšanu, valsts vienotību.
Notikumi ritēja pa citu ceļu. Virsroku guva valsts sadalīšanas un sašķelšanas līnija. Es tam nevaru piekrist. Pametu savu posteni ar satraukumu, taču arī ar cerību. Ar ticību jums, jūsu gudrībai un gara spēkam. Vēlu jums visu to labāko."
Nākamajā dienā PSRS Augstākā padome pieņēma deklarāciju, kas oficiāli pārtrauca PSRS pastāvēšanu. Sarkano karogu virs Kremļa nomainīja Krievijas karogs. 69 gadus ilgā Padomju Savienības vēsture noslēdzās.
Čemodāniņu ar "kodolpogu" Gorbačovs nodeva Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam. Krievija kļuva par vienīgo PSRS tiesību pārņēmēju ANO Drošības padomē.
Ziņu lente
0