Pasaulē

Svētku ēdienu receptes: ko liek galdā "laimei" dažādās valstīs

© Sputnik / Александр ВильфСалат "Оливье" на фоне новогодней елки
Салат Оливье на фоне новогодней елки - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrā valstī ir savas tradīcijas – galdā jābūt īpašiem ēdieniem, kas nes laimi un veiksmi. Katrai tautai ir savi gastronomiskie talismani.
Taču neviens neiebilst pret iespēju sajaukt tradīcijas un paplašināt svētku galda ģeogrāfiju. Receptes no Čehijas, Itālijas , Lielbritānijas , Spānijas un Grieķijas apkopoja Olga Ciganska portālā RIA Novosti.
Jans Gecmans, čehu restorāna un alusdarītavas šefpavārs Maskavā
Pie mums Čehijā tradicionāls ēdiens ir cepta karpa.
Pie tās noteikti pasniedz sātīgus kartupeļu salātus. Tiesa, aizvien biežāk gatavo arī ceptu pīli, dažos reģionos – zosi. Tie ir īsti gardēžu svētki. Putnu pilda dažādi: ar āboliem, rīsiem, sēnēm, kartupeļiem, žāvētām plūmēm, apelsīniem, putru. Izmanto dažādas garšvielas. Tikai šajā ziņā uzmanieties! Pirms pāris gadiem kāda vecmāmiņa saputroja majorānu ar marihuānu un pievienoja pīlei. Visa ģimene nonāca slimnīcā, izņemot vienu cilvēku, kurš lietoja marihuānu ārstnieciskiem mērķiem. Kopā ar ārstiem ieradās policisti, ierosināja krimināllietu. Lūk, kādi Ziemassvētki: raudi vai smejies!
© TeresaterraZiemassvētku karpa
Рождественский карп - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Ziemassvētku karpa
Cepta pīle ar dzērvenēm vai brūklenēm
Sastāvdaļas:
Pīle - 1 gab. (2-2,5 kg)
Majorāns – 2-3 g
Smaržīgie pipari — 3-4 g
Kanēlis (pēc gaumes) — puspaciņa
Ķimenes – 2-3 g
Ingvers — 20-30 g
Koriandrs — 2-3 g
Medus — 100 g
Dzērvenes (brūklenes) — 300 g
Sarkanvīns (sausais) — 300 g
Svaigs timiāns — 2-3 g
Sarkanais vīna etiķis — 30 grami
Sāls — 10-15 g
Pagatavošana:
Atdzesētu pīli ieteidzams apdedzināt, lai likvidētu spalvu atliekas.
Smaržīgos piparus, ķimenes, koriantu sasmalciniet. Šim nolūkam labāk izmantot piestiņu, lai garšvielas nebūtu pārāk smalkas. Sajauciet ar majorānu un timiānu.
Ingveru notīriet un sarīvējiet uz smalkas rīves.
Dzērvenes (brūklenes) sasmalciniet. Tās var vienkārši sašķaidīt ar karoti piemērotā traukā. Var ņemt asorti (pieņemsim, pievienot upenes).
Pīli kārtīgi ierīvēt (arī iekšpusē) ar sāli, pēc tam ieziest ar medu, kas sajaukts ar sarkano vīna etiķi, garšvielām un ogām. Ielikt cepammaisiņā , pievienot sauso sarkanvīnu un rūpīgi aizsiet. Pēc tam ielikt ledusskapī uz 3-4 stundām, tikai laiku pa laikam apgriezt, lai marināde izplatītos vienmērīgi.
Gatavot 170-180 grādu temperatūrā apmēram divas stundas. Pēc tam izņemt no maisiņa, mazliet nokaisīt ar ķimenēm un apmēram 10-15 minūtes cept 180 grādu temperatūrā, līdz izveidojas garoziņa.
© Pixabay / RitaEPīles cepetis
Запеченная утка  - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Pīles cepetis
Ēdienu parasti pasniedz ar tvaicētu maisi (kviešu knēdlikiem) un sautētiem kāpostiem ar ķimenēm.
Tinamins Mžavanadze, filologs, žurnālists, Gruzijas virtuvei veltītu grāmatu autors
Neviens nevar pateikt, kad sacivi kļuvis par galveno Jaungada ēdienu Gruzijā.
Tomēr ir skaidrs, kāpēc to gatavo svētkos: sacivi uzskata par dārgu, greznu un grūti pagatavojamu ēdienu.
Jau vairākus gadsimtus katra ģimene salīdzina garšvielas, garšu, tehnoloģijas, strīdas par īsto, vienīgo pareizo recepti.
Tagad vairs nav tik stingri. Sacivi var aizvietot ar vieglāku riekstu mērces variantu: harčo ar visu vai bažē, pieļaujams trusis vai pat zivs – store vai bute. Taču, ja visu darīt pēc noteikumiem, tad jāņem tikai tītars, un gatavošana vilksies visu dienu.
Sacivi
Sastāvdaļas:
Jauns tītars (vai vista) — 2 kg
Valrieksti— 500-700 g
Sīpoli – 1 kf
Malts imeretinas safrāns — 1 ēdamkarote
Ucho-suneli — 1 ēdamkarote
Malts koriandrs – 1 ēdamkarote
Malti melnie pipari – 1 ēdamkarote
Malts kanēlis, krustnagliņas, sāls – pēc garšas
Baltais vīna etiķis – 1 ēdamkarote
Sāls, ķiploki – pēc garšas
Lauru lapa – pēc vēlēšanās
Pagatavošana:
Putnu nesadalītu lielā katlā izvāriet nesālītā ūdenī.
Uzmanību – nepārvāriet! Pēc tam pārlieciet to bļodā, ļaujiet atdzist. Ja putns tomēr pārvārījies, gaļa paspēs iegūt pareizo formu. Pēc tam lieciet cepeškrāsnī apbrūnēt – uz stundu 180 grādu temperatūrā. Turpat novietojiet bļodiņu ar ūdeni – gaļa būs sulīga.
Nokāsiet atdzesēto buljonu. Taukus savāciet, pārlejiet pannā un uz lēnas uguns apcepiet smalki sagrieztus sīpolus.
Valriekstus samaliet gaļas mašīnā vai sasmalciniet pēc iespējas sīkāk, pievienojiet maltu imeretinas safrānu, melnos piparus, maltu un izsijātu koriandru, ucho-suneli. Vēl pievienojiet keramikas piestiņā sasmalcinātas 4-5 krustnagliņas, naža galiņu (ne vairāk!) kanēļa.
Riekstus sajaukt ar garšvielām, iemaisīt putriņu ar kausiņu buljona, pievienojiet galviņu ar sāli saspaidītu ķiploku. Viens receptes variants iesaka pievienot arī ēdamkaroti balto kukurūzas miltu, taču tas vajadzīgs putriņas iebiezināšanai un garšvielu garšas izcelšanai.
Tagad – noslēguma posms. Apmēram 6-8 glāzes buljona uzvārīt, nogriezt uguni līdz minimumam. Riekstu maisījumu pamazām pieviejoniet buljonam, apmaisot ar koka karoti, lai nepiedegtu, nesamestos kunkuļos, nepārvārītos. Turpat pievienojam sīpolus, nepārtraukti apmaisot. Pēc tam – aptuveni vienlīdzīgos gabalos sagrieztu putnu.
Kad maisījums sācis vārīties, ielejiet ēdamkaroti baltā vīna etiķa. Var pievienot pāris lauru lapas. Vēl piecas minūtes ļaujiet vienmērīgi pavārīties uz nelielas uguns. Pārbaudiet pēc garšas sāli un piparus un izslēdziet uguni.
Pasniedziet skaistā, lielā porcelāna traukā kopā ar kukurūzas putru. Lieciet svētku galda vidū.
Pāvels Anns, itāļu bāra-restorāna šefpavārs
Itālijā viens no galvenajiem ziemas ēdieniem ir ragū.
Katram šefpavāram, katrai saimniecei ir sava firmas recepte: no dārzeņiem, pupām, gaļas, pat no jūras produktiem. Sicīlijā Ziemassvētkos ir tradīcija – ragū no kazas gaļas. Noteikti ar vīnu un smaržīgiem augiem, kuros gaļa ilgi sautējas, līdz kļūst maiga un smaržīga. Iznāk ļoti sātīgi, ja pasniegt ar mājās gatavotu pastu.
Pasta ar kazlēna ragū
Sastāvdaļas mājas pastai - papardelle:
Vistas ola – 1 gab.
Cieto šķirņu kviešu milti – 150 g
Kurkuma - naža galiņš
Olīveļļa — viena ēdienkarte
Sāls – šķipsniņa
Pagatvošana:
Sajauciet miltus, olu, sāli, kurkumu un ar rokām pagatavojiet mīklu. Tas aizņems 5 minūtes. Pievienojiet olīveļļu un iejauciet mīklu vēl 10 minūtes.
Ļaujiet mīklai atpūsties – nosedziet un ielieciet ledusskapī uz pusstundu. Pēc tam izrullējiet līdz 1 mm plānai kartiņai un satiniet. Sagrieziet aptuveni rādītājpirkstu biezās sloksnēs.
CC0 / Pixabay / StockSnap / Dārzeņi
Овощи - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Dārzeņi
Sastāvdaļas kazlēna ragū ar dārzeņiem:
Burkāni – 500 g
Sīpoli – 500 g
Ķiploki – 40 g
Kazlēna kāja – 3 kg
Jūras sāls – 20 g
Sausais baltvīns – 500 g
Timiāns – 5 g
Sojas mērce – 75 g
Dižonas sinepes – 225 g
Vusteras mērce – 250 ml
Kūpināta paprika – 1 ēdamkarote
Malta paprika – puse ēdamkarotes
33% saldais krējums – 500 g
CC0 / Circe Denyer / Spageti gaļas mērcē
Спагетти с мясным соусом - Sputnik Latvija, 1920, 30.12.2021
Spageti gaļas mērcē
Pagatvošana:
Dārzeņus sagrieziet lielos gabalos un salieciet dziļā cepampannā. Uz tiem – kazlēna kāju, ieziestu ar sinepēm un garšvielām. Ar rokām pamīciet gaļu, tā, it kā jūs to masētu. Pievienojiet pārējās sastāvdaļas un pārklājiet cepampannu ar foliju. Ielieciet to cepeškrāsnī, sakarsētā līdz 160 grādiem un cepiet trīsarpus stundas. Nepieciešamības gadījumā var sautēt vēl 30-40 minūtes. Svarīgi., lai gaļa viegli atietu no kaula.
Uzmanīgi izņemiet kāju un noņemiet no kaula gaļu, sadaliet to sīkos gabaliņos. Mērci ar dārzeņiem sasmalciniet ar blenderi, izkāsiet. Gaļu kopā ar mērci pārlieciet katliņā, uzvāriet.
Verdošā sālītā ūdenī iemetiet pastu, vāriet pusotru minūti. Pannā uzsildiet kazlēna ragū ar 60 gramiem sausā baltvīna. Pārlieciet pastu mērcē. Sautējiet uz vidējas uguns apmēram pusotru minūti. Kad noņemsiet no uguns, uzkaisiet sauju rīvēta parmezāna un pasniedziet galdā.
Materiāla turpinājumā atklāsim, kādus tradicionālos ēdienus gatavo Spānijā un Grieķijā.
Ziņu lente
0