Viedoklis

Krievija stiprina mieru: ar sirsnīgiem vārdiem un kodolzemūdenēm

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasZemūdens kreiseris "Knaz Vladimir"
Zemūdens kreiseris Knaz Vladimir - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavas ierosinājumi par savstarpējām drošības garantijām Vašingtonai un Briselei ir labāk saprotami un nozīmīgāki komplektā ar projektu "Borey A" un "Yasen M" kodolzemūdenēm, ko Krievijas JKF saņēma 21. decembrī.
Otrdien Severodvinskā uz projektu "Borey A" un "Yasen M" pirmajām sērijveida zemūdenēm svinīgi uzvilkti jūras kara flotes karogi. Krievijas JKF saņēmusi jaunākos raķešnesējus "Novosibirsk" un "Knaz Oleg" ar unikālām īpatnībām un bruņojuma sistēmām. Zemūdenes papildinās Klusā okeāna floti un uzlabos Krievijas JKF potenciālu Pasaules okeānā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsveica kara jūrniekus un uzņēmuma "Sevmaš" kolektīvu – notikums ir ļoti nozīmīgs. Viņš atgādināja, ka daudzfunkcionālā "Novosibirsk" spēj apšaudīt pretinieka objektus jūrā un krastā ar spārnotajām raķetēm "Kalibr" un "Oniks", savukārt zemūdens kreiseris "Knaz Oleg" bruņots ar starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm "Bulava". Putins apsolīja audzēt JKF atjaunošanas tempus, būvēt mūsdienīgus kuģus un zemūdenes, kā arī attīstīt krasta infrastruktūru (viņš vienmēr pilda solījumus).
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Viedoklis
Ar Krievijas jūras "Cirkon" – pa mērķi uz zemes. Rietumi uztraucas
Iepriekš, 17. decembrī Maskava ierosināja Vašingtonai jaunu globālās drošības stiprināšanas sistēmu – līgumu projektus par savstarpējām garantijām. Krievija nolēma netērēt laiku Briselei, jo ASV viedoklis NATO ir izšķirošais. Miermīlīgie ierosinājumi un jaunu spēcīgu raķešu zemūdeņu iekļaušana JKF sastāvā nebūt nav pretrunīgi soļi.
Krievija strauji būvē jaunu zemūdeņu floti, kas spēj aizsargāt valsts nacionālās intereses jebkurā Pasaules okeāna vietā pretēji ASV un to sabiedroto militārā pārspēka recidīviem.
Krievijas konstruktori veido piektās paaudzes floti – aug slepenība, atjaunojas bruņojuma sistēmas, tiek ieviesti automātiskie izlūkošanas, vadības, mērķu norādes līdzekļi. Daudzi Krievijas tehnoloģiskie risinājumi ir neaizsniedzami vadošajām rietumvalstīm. Drīz vien uz Krievijas JKF zemūdenēm parādīsies hiperskaņas raķetes "Cirkon". Pirmā tās saņems daudzfunkcionālā zemūdene "Perm". Virsūdens "Cirkonu" sērijveida ražošana ir sākta, tās ierindā nonāks ātrāk.

"Yasen M" – okeāna nindzja

Ceturtās paaudzes zemūdens kodolkreiseris "Novosibirsk" pieder pie projekta "Yasen M", kura sērijā ieplānotas septiņas zemūdenes. To uzdevums – ASV un citu NATO valstu zemūdeņu izsekošana (pavadīšana) cīņas patruļu zonā. "Novosibirsk" nolaista ūdenī 2019. gadā, un redzams, ka pilnveidošanas, izmēģinājumu un pieņemšanas periods nav ievilcies garumā.
Projekta "Yasen M" mazpamanāmās daudzfunkcionālās zemūdenes (tonnāža – 13 800 t) spēj ienirt līdz 520 metru dziļumā, bruņotas ar mīnām, 533 mm torpēdām, spārnotajām raķetēm "Kalibr", "Oniks", perspektīvā – arī ar hiperskaņas "Cirkon". Tai ir mūsdienīgas radioelektroniskās iekārtas. Autonoms darbs – 100 diennaktis, ātrums zem ūdens – 31 mezgls. Ekipāža – 64 cilvēki.
Šo "mednieku" uzdevums ir pretinieka aviācijas bāzes trieciena grupu un "Ohio" tipa stratēģisko zemūdens raķešnesēju (tie nes 24 ballistiskās raķetes "Trident", katrā – līdz 12 kodollādiņi W88) likvidācija.
Совместный выход в море кораблей разных флотов в Приморье - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
"Bez tām neiztikt": kā Krievijas Ziemeļu flote atbildēs NATO Jūras spēkiem
"Yasen M" izcilās īpatnības apstiprina fakti. ASV JKS vairākas nedēļas nespēja atrast Krievijas zemūdeni "Severodvinsk" Atlantijas okeānā. Septembrī Pentagons saformēja veselu operatīvo eskadras kuģu grupu – iespējamai cīņai ar Krievijas zemūdens floti Atlantijā.
Saskaņā ar izdevuma "The National Interest" datiem, daudzfunkcionālās "Yasen M" bruņotas ar 32 spārnotajām raķetēm 3M-14K "Kalibr" ar darbības rādiusu virs 2500 km, ar konvencionālajiem un kodollādiņiem. Tās ir izcili klusas, ļoti ātras, saņēmušas ļoti jutīgus detektorus un "apdraud Savienoto Valstu pamata teritoriju".
Pētniecības organizācija "ASV Jūras kara institūts" atzīmēja: "Krievija ir vienīgā valsts, kuras rīcībā ir speciālo uzdevumu zemūdeņu flote karam jūras dzīlēs un izlūkošanas operācijām, un tā negrozāmi paplašina savu potenciālu šajā jomā."

Sirdīgā "Borey A"

Stratēģiskais raķešu zemūdens kreiseris "Knaz Oleg" pieder pie pilnveidotā projekta "Borey A" ceturtās paaudzes kodolkuģiem. Tā būve sākās 2014. gada 27. jūlijā, no elinga izvests 2020. gada 16. jūlijā.
Projektā īstenoti jaunākie tehniskie risinājumi, maksimāli samazināts fizisko lauku līmenis, uzlabota drošība. Valsts izmēģinājumu laikā kreiseris zemūdens stāvoklī palaida ballistisko raķeti "Bulava" no Baltās jūras akvatorijas pret mērķi Kuras poligonā Kamčatkā. Raķetes bloki aprēķinātajā laikā sekmīgi ieradās norādītajā rajonā.
Līdz 21. decembrim Krievijas JKF sastāvā strādāja četri "Borey": trīs 955. projekta kuģi "Yuriy Dolgorukiy", "Alexandr Nevskiy", "Vladimir Monomah" un viena projekta 955A zemūdene – "Knaz Vladimir". Pirmo triju kuģu šahtās ir pa 16 SBR "Bulava", nākamo zemūdeņu uzbrukuma iespējas netiek izpaustas.
Во время испытания подводной лодки — носителя беспилотного комплекса Посейдон - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2021
Viedoklis
Krievijas atbilde uz agresīvu politiku – ziņas par "Poseidonu" nesēju
Krievijas Aizsardzības ministrija plāno sagādāt JKF vajadzībām desmit "Borey", kas tuvākos gadu desmitus veidos Krievijas kodoltriādes jūras elementu. Kopumā tās saņems vismaz 160 raķetes "Bulava" ar darbības rādiusu līdz 8000 km. Tie ir 1600 sadalāmie šāviņi pa 100-150 kilotonnas katrs. SBR "Bulava" ir spēcīgs cietās degvielas dzinējs, tā attīsta lielu ātrumu, ir manevrētspējīga, neliela un nodrošināta ar efektīvu sistēmu domājamā pretinieka PRA pārvarēšanai.
Zemūdens kreiseri "Borey A" pamazām nomaina trešās paaudzes kodolkreiserus. Devīto un desmito "Borey" plānots nodot līdz 2030. gadam. Iespējams, vēlāk sērija tiks turpināta. Šeit jūtama Līguma par stratēģisko uzbrukuma bruņojumu ietekme – līgums nosaka starta iekārtu un lādiņu skaitu (abi parametri nosaka nesēju skaitu, ieskaitot stratēģiskās kodolzemūdenes).
Jauno 4. paaudzes stratēģisko raķešnesēju parādīšanos Krievijas JKF "partneri" uzskata par izaicinājumu, uz ko nespēj rast atbildi. Rodas nepieciešamība finansēt jaunu globālo hidroakustisko sistēmu izstrādi Pasaules okeānā, taču tas ir dārgi un negarantē panākumus ASV (NATO). Starp citu, projekta "Borey" kreisera būvdarbu izmaksas nepārsniedz 400 miljonus dolāru, savukārt daudzfunkcionālā zemūdene "Virginia" (4. paaudze), trokšņaina un nepilnīga, Pentagonam izmaksā 2,5 miljardus dolāru.
Krievijas stratēģiskie zemūdens kreiseri un daudzfunkcionālās zemūdenes radītas nenovēršamai pretinieka likvidācijai un aizsargā valsti ar savu klātbūtni Pasaules okeānā. Vienlaikus Krievija turpina stiprināt Jūras kara floti, kas spēj droši aizsargāt nacionālās intereses jebkurā planētas punktā. Iepriekš Krievijas AM paziņoja, ka "Sevmaš" līdz 2027. gadam uzbūvēs septiņas "Borey A" un septiņas "Yasen M" kodolzemūdenes - ik gadus tiks nodots viens zemūdens raķešnesējs un daudzfunkcionālā zemūdene. Jau šodien militārā spēka pasaules reitingā Krievijas JKF no kuģu kopskaita viedokļa ieņem otro vietu – pēc Ķīnas JKS.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
Interesanti, ka ASV JKS ierindojušās 4. vietā, Lielbritānijas – 28. vietā. Zemūdens spēku salīdzinājums: ASV – 2. vieta (68 vienības), Krievija – 3. vieta pasaulē (64 zemūdenes). Tas liecina par dinamisku attīstību, tomēr neatspoguļo Krievijas JKF tehnoloģisko pārākumu. Neapšaubāmi, Krievijas augošais aizsardzības potenciāls sarūgtina "partnerus". Turklāt tas garantē zināmu stabilitāti daudzpolārajā sistēmā.
Krievijas aizsardzības rūpniecības komplekss paveicis zinātniski tehnisko revolūciju – radīts bruņojums, kam nav analogu visā pasaulē, tas par gadu desmitiem apsteidz rietumvalstu iestrādes. Mūsdienu daudzpolārajā pasaulē zemūdenes "Yasen M" un "Borey A" padara Krieviju patiesi suverēnu un neuzvaramu – šodien un tuvākajā perspektīvā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0