Viedoklis

Krievu ierocis: smagais "Altius" viegli gatavojas darbam

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasIzlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāts "Altiuss"
Izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāts Altiuss  - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāta "Altius" izmēģinājumu noslēgums nozīmē, ka Krievija ar izcilu tehnoloģisko potenciālu ierindojusies starp valstīm, kas ražo "tālās darbības" dronus. Perspektīvā – dronu pārspēks debesīs un starptautiskajā tirgū.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 21. decembrī paziņoja: "Noslēgti lielā darbības rādiusa bezpilota aparāta "Altius RU" izmēģinājumi". Tas ir ievērojams notikums Krievijai un pasaulei. Iepriekš "smago uzbrukuma dronu klubā" bija tikai Savienotās Valstis (MQ-9 Reaper), Izraēla (IAI Eitan) un Turcija (Bayraktar Akinci). Nākotnes "multidomēnu" operācijās tādas mašīnas, integrētas ar pilotējamo aviāciju, sauszemes un kosmiskajiem mērķa norādes līdzekļiem, varēs lemt par karadarbības gaitu un iznākumu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Trieciena dronam "Altius RU" ir vesela virkne unikālu īpašību. Galvenā to starpā ir mākslīgais intelekts, kas ļauj patstāvīgi pieņemt lēmumus, nospraust maršrutus, identificēt mērķus un uzbrukt tiem. Analogu pasaulē nav.
Российский конкурент Байрактара: на что способен Орион - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2021
Video
"Bayraktar" konkurents no Krievijas: uz ko spējīgs "Orion"
Iespaidīgs darbības rādiuss – līdz 5000 km – ļauj pielietot līdz 1000 kg lietderīgās kravas pretinieka dziļā (stratēģiskajā) aizmugurē. "Altius" ir speciāli izstrādāts raķešu un bumbu bruņojums. Drona kreiserātrums – 250 km/h, inerciālā navigācijas sistēma SP-2, kas mazina pamanāmību radiolokatoros un nodrošina īpašu stabilitāti pret traucējumiem.
Ja ilgstoša lidojuma gaitā (līdz 48 stundas) mainās operatīvā situācija un prioritārie mērķi, dronu iespējams vadīt (uzdevumu korekcija, informācijas norāde par mērķi) pa satelīta sakaru kanālu vairāku tūkstošu kilometru attālumā.
Vidēja augstuma (maksimālais augstums – 14 000 m) smagais drons (masa – 6 tonnas, spārna vēziens – 28,5 metri, garums – 11,6 metri), paredzēts tanku, artilērijas iekārtu, viegli bruņotas tehnikas, pretinieka aizsargāto objektu un dzīvā spēka likvidēšanai.
Krievijas iznīcinātājs Su-30SM  - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Viedoklis
Su-30 un "Murmansk" gaida pie KF robežas: F-35 elektronika atsakās strādāt
Plānots daudzfunkcionālajam dronam pielāgot arī pretkuģu raķetes. Militārā pielietojuma rādiusa dēļ "Altius" var uzskatīt par vidēja darbības rādiusa analogu. Tas ir ļoti efektīvs lidaparāts, kas varēs droši sagādāt hiperskaņas nepatikšanas jebkuram agresoram.

Domājamie pretinieki un konkurenti

Vasarā drons sekmīgi demonstrēja uzlidojumus mērķiem poligonos, pielietojot "gaiss-virsma" tipa vadāmās raķetes un koriģējamās aviācijas bumbas.
"Altius" pirmo partiju Krievijas AM pasūtīja jau gada sākumā, tātad drons ir izcili efektīvs un drošs.
Pasaulē ir tikai trīs uzbrukuma droni, kam piemīt Krievijas lidaparātam līdzīgas īpašības: amerikāņu MQ-9 Reaper (lietderīgā slodze – 1700 kg), turku Bayraktar Akinci (slodze – 1350 kg), Izraēlas IAI Eitan (slodze – 1000 kg). Tiem visiem spārna vēziens pārsniedz 20 metrus, ātrums – no 240 līdz 400 km/h, nepārtraukta lidojuma laiks (bez degvielas uzpildes) – no 24 līdz 30 stundas. Mašīnām pieejams automātiskais lidojuma režīms. Turku drons lielā mērā ir atkarīgs no operatora.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Viedoklis
Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti
Interesanta ir Akinci īpatnība, par ko stāsta ražotājs, - palaist pa virszemes mērķiem spārnoto raķeti SOM-A ar darbības rādiusu līdz 250 km (4 metrus gada un 620 kg smaga).
Tamlīdzīgi izstrādājumi, ne īpaši izveicīgi un labi saskatāmi radaros, var būt lietderīgi tikai cīņā ar "dumpiniekiem", teroristiskajiem grupējumiem Irākā vai Afganistānā, kuru rīcībā nav zenītkompleksu (pretgaisa aizsardzības līdzekļu). Eiropas karadarbības teātrī šie droni nepārprotami nebūs efektīvi.
Krievijas "Altius" ir pārāks par ārvalstu analogiem, pateicoties autonomajam darbam (mākslīgais intelekts), militārās integrācijas potenciālam, attīstītajam bruņojuma kompleksam, zemajam radiolokatoru pamanāmības līmenim. Speciālisti prognozēja, ka aparāts ar savu arsenālu pārspēs labākos paraugus debesīs un starptautiskajā tirgū.
Krievija pārliecinoši izcīna uzvaru tehnoloģiskajā aizsardzības jomā: bezpilota lidaparātus ražo vairāk nekā 50 pasaules valstis. Taču prioritārā ir aizsardzības spēja, nevis pārdoto vienību skaits. Tāpēc reklāma ir minimāla. Pārsvarā ir plāno nodrošināt ar jaunajiem droniem Krievijas Bruņotos spēkus.

"Inohodets" un "Forpost"

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu AM kolēģijā pievērsa uzmanību arī tam, ka sāktas bezpilota lidaparātu "Inohodets" un "Forpost" piegādes bruņotajiem spēkiem.
Šī informācija liecina par militārās bezpilota aviācijas harmonisko attīstību Krievijā. "Inohodets" ir plaši pazīstamā izlūkošanas un uzbrukuma drona "Orion" modifikācija. Savukārt "Fortpost" – efektīvs izlūks, pārbaudīts divus gadus ilgā izmēģinājumu ekspluatācijā.
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Viedoklis
Krievija sāks pārdot bezpilota lidaparātus: kas tos iepirks?
Vidējā augstumā izmantojamais "Orion" spēj ilgstoši (līdz 24 stundas) turēties gaisā, uzņemt līdz 200 kg lietderīgās slodzes (vadāmās raķetes, koriģējamās aviobumbas). Tam piemīt unikālas taktiskās un tehniskās īpatnības. Izlūkošanas modifikācijai ir spēcīgākās "elektroniskās acis" pasaulē.
Uzbrukuma "Orion" paredzēts stacionāro un mobilo virszemes mērķu, bruņutehnikas, pretinieka transporta un dzīvā spēka likvidācijai. Maksimālā pacelšanās masa – 1150 kg, kreiserātrums – 200 km/h, griesti – 7000 metri. Šajā mašīnu klasē konkurējošais turku Bayraktar TB2 ar kravas celtspēju līdz 150 km un ātrumu līdz 130 km/h patlaban "nervozi pīpē stūrītī".
Bezpilota "Forpost" risina izlūkošanas un apkaimes monitoringa, fotografēšanas, aerofotogrāfijas uzdevumus. Drons spēj fiksēt pretinieka radioelektroniskās aizsardzības punktus, radīt traucējumus un pārtvert radiosignālus.
Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem, "Forpost" teicami parādījis savas iespējas bruņotajos spēkos. Tā kaujas kristības aizritēja Sīrijā, kur karavīri to izmantoja teroristu pozīciju slepenai novērošanai un triecienu kontrolei. Tāpat drona specialitāte ir Melnās jūras piekrastes patrulēšana, tas spēj cauru diennakti turpināt izlūkošanu ar optisko, radiotehnisko, radiolokācijas līdzekļu palīdzību, noraidīt informāciju par mērķiem kara kuģiem un krasta raķešu kompleksiem.
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Viedoklis
Krievijas Su-57 pabīdīs malā ASV lidmašīnas bruņojuma tirgū
Ņemot vērā Rietumu sankciju politiku, jāpiebilst, ka "Forpost R" ražošanai izmantotas vienīgi Krievijā tapušas detaļas (piemēram, dzinējs APD-85, ko ražo Samarā). Aptuveni 500 kg smagais aparāts spēj pacelties 6 km augstumā un strādāt 200 km rādiusā. Lidojuma ilgums – līdz 18 stundām.
Vienlaikus Krievijas bezpilota aviācijas attīstība turpinās – intelektuālajai karadarbībai tiek aktīvi gatavots jaunais smagais izlūkošanas un trieciena drons S-70 "Okhotnik". Turpinās darbs pie 7 tonnas smagā trieciena bezpilota lidaparāts "Grom".
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0