Latvijā

Pieejamā vide ir nepieciešama 80% Latvijas iedzīvotāju

© Sputnik / Владимир ВяткинИнвалидная коляска на пляже
Инвалидная коляска на пляже - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No vides pieejamības uzlabošanas vinnē arī cilvēki, kuriem nav invaliditātes; ērta pārvietošana pa pilsētu ir svarīga visiem
RĪGA, 24. decembris - Sputnik. Vides pieejamība ir svarīga ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī visai sabiedrībai, uzskata LTV programmas "TČK" viesi.
Piektdien, 17. decembrī, plkst. 12.00 startēja labdarības maratons "Dod pieci!" Šogad maratons izceļ vides pieejamības problemātiku personām ar funkcionāliem traucējumiem. Maratona laikā ziedotie līdzekļi tiks vērsti uz pandusu un pacēlāju ierīkošanu, sadzīves apstākļu uzlabošanu un citu šķēršļu likvidēšanu, lai vide kļūstu pieejamāka cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
Пациент в кресле каталке - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Netīrumi, smirdoņa un bezpalīdzība: kā Latvijā "rūpējas" par invalīdiem
Biedrības "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta atgādina, ka pieejamā vide ir nepieciešama ne tikai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem — to arī izmanto seniori, māmiņas ar bērnu ratiņiem, velosipēdisti.
"Pirmkārt, tā ir attieksme: mēs kaut ko darām, lai tas būtu skaisti, nevis funkcionāli. Neņemam vērā, kā cilvēki to izmantos. Es domāju, ja mēs šo tēmu varētu pacelt katra cilvēka līmenī... Tas, kurš paskatīsies šo sižetu, aizdomāsies. Jo, ja kamēr tas mūs neskar, to grūti saprast...
Ir ļoti svarīgi, ka televīzija un radio kopā izgaismo šo problēmu. Ir ļoti svarīgi, pirmkārt, savākt ziedojumus, lai palīdzētu individuālajā līmenī. Tāpat ļoti svarīgi sabiedriskajā līmenī, kad mēs būvējam jaunas ēkas, pat nebūtu jautājuma, vai pieejamība nepieciešama vai ne," uzsvēra Dimanta.
Конституционный суд Латвийской Республики - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2020
Arī invaliditātes pabalsts Latvijā neatbilst Satversmei
"Pieejamā vide — tas ir labi. Pieejamā vide nav domāta tikai invalīdiem, tā domāta sirmgalvjiem, jaunajām ģimenēm. Tas ir 80% sabiedrības, tas ir ļoti liels skaitlis," norāda Invalīdu un viņu draugu biedrības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.
"Apeirons" pārstāve Irina Parhomenko dālijās savā pieredzē: viņai jāsastāda maršruts, lai pārvietotos tikai ratiņkrēsliem piemērotās vietās, viņa nevar izmantot tuvāko sabiedriskā transporta pieturvietu, jo šajā maršrutā vēl nav zemās grīdas tramvaju, pat saņemt naudu bankomātā viņai ir problemātiski, jo aizmugurē stāvošais cilvēks visu redz.
Saskaņā ar Labklājības ministrijas veikto pētījumu cilvēkiem ar ierobežotām iespējām ir pieejami tikai 7% publisko vietu Latvijā.
Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2020
EP deputāti vairs nevēlas palīdzēt invalīdiem
2020. gadā aptuveni 29% ES dzīvojošo cilvēku ar invaliditāti, kas vecāki par 16 gadiem, bija pakļauti nabadzības vai sociālās atstumtības riskam. Cilvēku vidū bez invaliditātes tādu bija 19%. Baltijas valstīs šī proporcija ir vēl augstāka: Igaunijā 40,4%, Latvijā 39,3%, Lietuvā 38,7%.
Saskaņā ar uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātiem, kuru 2017. gadā veica Sabiedrības integrācijas fonds un analītiskā kompānija Kantar TNS, tikai puse Latvijas darba devēju gatavi pieņemt darbā invalīdus, cilvēkus ar hroniskām slimībām un bijušos ieslodzītos.
Par galveno nevēlēšanās iemeslu pieņemt darbā invalīdus darba devēji nosauca stereotipus. Tikai 13% uzņēmumu darba devēju minēja līdzekļu trūkumu, 8% runāja par to, ka šobrīd ir ļoti grūta ekonomiska situācija, un šādus darbiniekus pieņemt darbā nav izdevīgi, savukārt 5% atzīmēja, ka personas ar ierobežotām iespējām ne vienmēr sastopas ar saprašanu kolektīvā.
Ziņu lente
0