Krievijā

"Pacietībai ir robežas": Maskavas reakcija pēc telekanāla RT DE izslēgšanu no ētera

© RT DE / NIKITA LUENNEMANNСтудия телеканала RT DE
Студия телеканала RT DE - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs konstatēja, ka Maskava ilgi novērojusi Krievijas mediju diskrimināciju Rietumos, taču jebkādai pacietībai ir robežas.
RĪGA, 24. decembris – Sputnik. Pēc Vācijas mediju regulatora rīkojuma Eiropā no ētera atslēgts jaunais vācu valodā strādājošais telekanāls RT DE. Maskava norādīja, ka Berlīnes darbības neatbilst Eiropas principiem. RT paziņoja, ka pieņemtais lēmums ir pretlikumīgs, Krievijas ĀM pieļāva iespēju spert atbildes soļus par mediju vajāšanu.
Ziņu telekanāls RT DE sāka darbu pagājušās nedēļas beigās. Kanāls pārraida ziņas, diskusiju šovus un dokumentālās filmas. Vācijas mediju regulatora vadītāja Eva Flekena paziņoja, ka kanālam it kā neesot licences darbam Vācijā un šajā jautājumā sākta izmeklēšana. Eiropas mediju kontroles iestādes vadītājs Tobiass Šmids atzinās, ka jaunais kanāls kaitina un "par to parūpēsies".
"Šodien vācu mediju regulators MABB piespieda Eiropas satelīta sakaru operatoru "Eutelsat 9B dzēst no savas platformas mūsu jauno vācu valodā strādājošo telekanālu RT DE, kas strādā no studijas Maskavā," vakar informēja RT preses dienests.
RT uzsvēra, ka vācu mediju regulatora darbības ir nelikumīgas un pārkāpj Eiropas konvenciju par pārrobežu televīziju (ECTT), kuras nolikumi tam negrozāmi jāievēro.
"Regulators piespieda Eutelsat 9В izslēgt RT DE no sava apraides tīkla uz savu nepamatoto un patiesībai neatbilstošo paziņojumu pamata," norādīja preses dienests.
RT uzskata, ka vācu regulatora darbības ir nelikumīgas, un ir pārliecināts, ka šis lēmums tiks pārskatīts tiesas kārtībā. Telekanāls precizēja, ka RT DE joprojām pieejams vietnē https://de.rt.com/livetv/ ar Smart TV starpniecību, kā arī mobilajā lietotnē RT News.
RT ģenerāldirektors Aleksejs Nikolovs paziņoja, ka kanāls RT DE saņēmis licenci apraidei un tā saņemta saskaņā ar likumu.
"Kad mēs sākām kanāla apraidi, ar saviem starptautiskajiem juristiem, lieliem uzņēmumiem, kas sadarbojas ar mums, ļoti rūpīgi izstrādājām jautājumu, lai viss tiktu paveikts pēc likuma," pastāstīja Nikolovs.
Viņš atcerējās, ka tūlīt pēc apraides sākuma vācu regulators vērsās ar spiedienu pret tiem, kas sniedz RT kanāla izplatīšanas pakalpojumus.
"Regulators uzskata, ka mūsu licence nav saņemta saskaņā ar noteikumiem. Viņi nepaskaidroja, kāpēc tā neesot atbilstoša noteikumiem," precizēja RT ģenerāldirektors.
Berlīne nekomentē situāciju ar RT DE. Vācijas Ministru kabineta oficiālais pārstāvis Štefens Hebeštraits paziņoja, ka šajā gadījumā runa ir par "reģionālo likumdošanu" un "reģionālā mediju regulatora" darbībām. Vācijas ĀM pārstāve Andrea Zase tāpat piezīmēja, ka runa ir par reģionālo regulējumu.
Maskava uzskata, ka Berlīnes rīcība neatbilst Eiropas normām un garam.
Ведущие телеканала RT DE Вадим Иванов, Анн-Кристин Иверсен, Маргарита Зверева, Штефан Поллак (слева направо) - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Pasaulē
Tagad arī vācu valodā: RT laiž klajā jaunu ziņu kanālu
"Krievijai neapšaubāmi jāreaģē, jo vesela medija bloķēšana Eiropā, protams, neatbilst pašam Eiropas garam, visām EDSO normām un principiem. Tas ir pretrunā ar visu. Taču pēdējā laikā ne Eiropā, ne ASV tādiem sīkumiem neviens nepievērš uzmanību," teica Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs kanālā NTV.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs notiekošo uzskata par skandālu un pieļāva, ka Krievija būs spiesta reaģēt. Pēc viņa vārdiem, jau ilgus gadus Rietumos vērojama Krievijas mediju diskriminācija, un Maskava ne vienu vien reizi vēlējusies atbildēt simetriski.
"Vēl nesen mēs tomēr bijām pārliecināti, ka nevēlamies šajā situācijā iet pa to pašu ceļu – žņaugt presi, žņaugt plašsaziņas līdzekļus, kā to dara mūsu partneri Rietumos. Taču, ziniet, tāpat kā ar Krievijas drošību, jebkādai pacietībai ir robežas, tāpēc es pieļauju: ja šī nepieņemamā situācija turpināsies, mēs būsim spiesti atbildēt," teica Lavrovs.
"Gatavojam atbildi vāciešiem. Ļoti ceru, ka šoreiz tā patiešām būs," no savas puses piebilda mediju grupas "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana.
Pasaules līderi šokā: Baidens, Makrons un Džonsons jūt līdzi Vācijai RT DE dēļ - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Video
Pasaules līderi šokā: Baidens, Makrons un Džonsons "jūt līdzi" Vācijai RT DE dēļ
Krievijas Sabiedriskās palātas nepatiesas informācijas izplatīšanas ierobežošanai, sabiedriskajai kontrolei un tīkla drošībai radītās darba grupas vadītājs Aleksandrs Maļkevičs norādīja, ka šajos apstākļos Maskava var spert simetriskus soļus pret Deutsche Welle.
Iepriekš ziņots, ka YouTube nobloķējis RT DE jauno kanālu RT auf Sendung televīzijas apraides pirmajā dienā. YouTube preses dienests pastāstīja, ka RT auf Sendung kanāls nodzēsts iepriekš noteikto ierobežojumu apiešanas dēļ.
"Kanāls RT DE tika dzēsts no YouTube septembrī par mūsu lietošanas noteikumu pārkāpumu. Ja kanāls ir nodzēsts, kanāla īpašnieks nevar izmantot, iegūt īpašumā vai radīt jebkādus citus kanālus YouTube. Tāpēc arī kanāls RT auf Sendung nodzēsts par YouTube lietošanas noteikumu pārkāpumu, proti, par iepriekš noteikto ierobežojumu apiešanu," klāsta preses dienests. Pie tam RT DE ieņēma ceturto vietu ietekmes ziņā starp vācu valodā strādājošajiem medijiem, apsteidzot Deutsche Welle un citus vācu medijus – par to liecina Tubular Labs dati.
Ziņu lente
0