Latvijā

Epidemiologs: februārī Latvijā iespējami līdz 22 tūkstoši Covid-19 gadījumu dienā

© Sputnik / Sergey MelkonovПалата интенсивной терапии с тяжелыми пациентами с COVID-19 в Центре легочных заболеваний и туберкулеза в Даугавпилсе
Палата интенсивной терапии с тяжелыми пациентами с COVID-19 в Центре легочных заболеваний и туберкулеза в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas pārstāvis iepazīstināja valdību ar koronavīrusa "omikrona" štamma izplatības modeli.
RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Pat ar izolācijas periodam līdzīgiem ierobežojumiem, kas samazinātu nevakcinēto kontaktus par 40%, vakcinēto kontaktus – par 30%, koronavīrusa "omikrona" štamma izplatība februāra vidū var novest pie 15 tūkstošiem kovida gadījumu dienā, slimnīcās var nonākt 4550 cilvēki, paziņoja Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas pārstāvis Ņikita Trojanskis, vēsta Тvnet.lv.
Pēc viņa vārdiem, pagaidām nav skaidrības par vīrusa jaunā štamma izplatības ātrumu, tāpēc speciālisti izstrādās dažādus situācijas modeļus. Pieņemot, ka "omikrons" ir 2,5 reizes lipīgāks par agrākajiem štammiem, iespējams, ka februāra sākumā vai vidū hospitalizēto skaits var sasniegt 6545 cilvēkus, ik dienas tiks reģistrēti 22 500 jauni kovida gadījumi, Trojanskis atklāja valdības sēdē.
Kovidu izslimojušo cilvēku imunitāte nav gatava cīņai ar omikronu - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Video
Kovidu izslimojušo cilvēku imunitāte nav gatava cīņai ar "omikronu"
Optimistiskais scenārijs liecina, ka saslimstības apogeja posmā februāra vidū iespējami līdz 17 000 jauni slimības gadījumi dienā, bet slimnīcās vienlaikus atradīsies apmēram 5500 koronavīrusa pacienti.
Eksperti uzskata, ka balstvakcinācija un stingri ierobežojumi ir vienīgais risinājums, lai arī tas nav pietiekams jaunā štamma izplatības apturēšanai. Viņu ieskatā veselības aprūpes sistēma jāsagatavo lielam kovida pacientu skaitam februārī.
Iepriekš Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infekcionists, Latvijas universitātes profesors Uga Dumpis paziņoja, ka koronavīrusa štamms "omikrons", domājams, radīs jaunu slimības vilni Latvijā. Patlaban pieejamā informācija liecina, ka biežāk inficējas jau reiz kovidu izcietušie cilvēki bez vakcīnas.
Covid-19 testēšana  - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Izvairās no imūnsistēmas. Zinātnieki atklāj Covid-19 paveida "omikron" īpašības
Līdzīgi dati ir arī Krievijas patērētāju tiesību kontroles iestādes "Rospotrebnadzor" vadītājas Annas Popovas rīcībā. Viņa konstatēja, ka pārsvarā ar "omikrona" štammu Krievijā inficējas vakcinētie vai jau izslimojušie cilvēki.
"Lielākajai daļai viņu vidū imunitāte ir. Tie ir cilvēki, kas pārsvarā atgriezušies no ārzemēm. Secīga inficēšanās vērojama tikai ciešos sakaros kontaktpersonu vidū. Pārsvarā tās ir vakcinētas personas vai agrāk slimību pārcietuši cilvēki," Popova pastāstīja 21. decembrī.
Ziņu lente
0