Krievijā

Vladimirs Putins: Rietumu dubultie standarti ir apnikuši, atbildēsim stingrāk

© Sputnik / Михаил Метцель / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēdē apkopoja Bruņoto spēku darbības rezultātus, nosprauda uzdevumus nākamajam gadam, kā arī armijas un flotes tālākas attīstības prioritātes.
RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījās Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēdē, kur tika izanalizēti un apkopoti Bruņoto spēku darbības rezultātus aizejošajā gadā, nosprausti uzdevumi nākamajam gadam, kā arī armijas un flotes tālākas attīstības prioritātes. Viņš uzsvēra, ka aizejošais 2021. gads tāpat kā iepriekšējais bijis ekstraordinārs koronavīrusa pandēmijas dēļ, vēsta RIA Novosti.
"Principiāli svarīgi, lai Bruņotie spēki šajos sarežģītajos apstākļos precīzi, bez šķēršļiem izpildītu visus savus uzdevumus," norādīja valsts vadītājs.
Московский Кремль и здание МИД РФ - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2021
Viedoklis
Krievijas ultimāts Rietumiem. Kas notiks, ja to nepieņems
Putins pastāstīja, ka turpinājies armijas modernizācijas darbs, tāpēc mūsdienīgā bruņojuma daļa pārsniedza 71%, kodolspēkos – 89%. Prezidents konstatēja, ka armijas cīņasspējas līmenis pieaug – tas bija redzams kopīgajās stratēģiskajās mācībās "Rietumi 2021", kuru gaitā sekmīgi izspēlēti Sabiedrotās valsts drošības uzdevumi.
Putins atzīmēja Krievijas spēku nopelnus dažādos pasaules reģionos. Piemēram, klātbūtne Sīrijā būtiski sekmē valsts stabilitāti, pateicoties miernešiem, uzlabojusies humanitārā situācija Karabahā. Plašu uzdevumu loku izpildījusi arī Jūras kara flote.
Prezidents īpaši izcēla kara mediķu darbu, kuri palīdzēja cīņā ar koronavīrusu civiliedzīvotājiem deviņos Krievijas reģionos.

Spriedze Eiropā

Valsts vadītājs uzrunā skāra arī sarežģīto situāciju Eiropā. Viņš uzsvēra, ka par stāvokļa pasliktināšanos atbildīgas ir ASV, kas izstājas no dažādiem līgumiem stratēģiskās stabilitātes jomā un paplašina NATO. Putins atgādināja arī to, kā Savienotās Valstis 90. gados atbalstīja separātismu Kaukāzā ar teroristu palīdzību.
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Pasaulē
Solis ir sperts: Maskava iesniegusi Vašingtonai priekšlikumus par drošības garantijām
"Dažkārt gribas saprast: kāpēc viņi to visu darīja toreizējos apstākļos? Nesaprotami. Uzskatu, ka eiforijas dēļ, ko nesa (...) tā saucamā uzvara aukstajā karā. Nepareizas, kļūdainas situācijas novērtējuma dēļ tajā brīdī, situācijas attīstības iespējamo variantu nezinošas, nepareizas analīzes dēļ. Lūk, kādēļ, citu iemeslu vienkārši nav," teica Krievijas līderis.
Pēc viņa vārdiem, ASV ievēro starptautisko tiesību un ANO Statūtu normas, kad tām šķiet izdevīgi, un nekavējoties tās aizmirst, ja tas neatbilst viņu interesēm. Putins uzsvēra, ka tamlīdzīgas manipulācijas jau ir apnikušas.
Rietumvalstis manipulē ar starptautiskajām tiesībām savās interesēs, norādīja Putins un piezīmēja, ka rietumvalstis ar dažādiem ieganstiem rīkojas "tūkstošiem kilometru" attālumā no savas teritorijas.
"Kad tām traucē starptautiskās tiesības un ANO Statūti, tās pasludina, ka tas viss ir novecojis, nevajadzīgs. Toties, kad kaut kas atbilst viņu interesēm, nekavējoties atsaucas uz starptautisko tiesību normām, ANO Statūtiem, starptautiskajām humanitārajā tiesībām un tā tālāk. Šīs manipulācijas ir apnikušas," uzsvēra Vladimirs Putins.
Prezidents vēlreiz konstatēja: ja NATO infrastruktūra turpinās virzīties tālāk un parādīsies Ukrainā, raķešu pietuvošanās laiks saruks līdz 7-10 minūtēm, hiperskaņas ieroču – līdz 5 minūtēm, un tas būs nopietns izaicinājums Krievijai.
"Satraukumu rada ASV un NATO militārā grupējuma paplašināšanās Krievijas robežu tiešā tuvumā, kā arī liela mēroga mācības, arī neplānotas. Mūs ļoti satrauc tas, ka Krievijas tuvumā tiek izvērsti ASV globālās PRA elementi," piezīmēja Putins
Pie tam, viņš paziņoja, ka ASV var apbruņot Ukrainu un ar šo ieganstu mudināt ekstrēmistus uzbruku atsevišķiem Krievijas reģioniem, piemēram, Krimai.

Drošības garantijas

Valsts vadītājs uzsvēra, ka Krievija neprasa sev nekādus īpašus noteikumus.
"Krievija atbalsta vienlīdzīgu un nedalāmu drošību visā Eirāzijas telpā," norādīja prezidents.
Putins informēja, ka no Vašingtonas vajadzīgas juridiskas drošības garantijas, nevis mutiski apliecinājumi. Pie tam Krievija veiks adekvātus militāri tehniskos pasākumus atbildei uz nedraudzīgiem soļiem.
"Šajā kontekstā, kā zināt, es ierosināju ASV prezidentam sākt pārrunas par konkrētu vienošanos izstrādāšanu. Starp citu, (..) sarunas gaitā viņš ierosināja iecelt atbildīgos darbiniekus šajā virzienā. Atbildei uz viņa piedāvājumiem mēs nosūtījām savus projektus, kas izslēgtu NATO tālāku paplašināšanos austrumu virzienā un trieciena bruņojuma sistēmu dislokāciju mūsu kaimiņvalstīs," pastāstīja Putins.
Ukrainas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Viedoklis
Ukrainu apbruņo valstis, kas gatavoja Gruziju 2008. gada augusta notikumiem
Viņš konstatēja, ka daži Krievijas nelabvēļi interpretē šos ierosinājumus kā ultimātu, taču tā nav.
"Pastāv risks, ka sāksies mēģinājums aizrunāt, iegremdēt visus mūsu piedāvājumus kaut kādā purvā, bet pašiem, izmantojot šo pauzi, rīkoties tā, kā viņi vēlas. (..) Tāda notikumu attīstība, mūs, protams, neapmierina," Putins uzsvēra.
Prezidents vēlreiz atgādināja, ka Krievija iebilst pret asinsizliešanu un vēlas risināt jautājumus ar politiski diplomātiskiem līdzekļiem, tāpēc cer no ASV saņemt skaidru un izsmeļošu atbildi uz savem ierosinājumiem drošības garantiju jautājumā.

Armijas attīstība

Putins iezīmēja arī Bruņoto spēku attīstības uzdevumus, ņemot vērā situāciju.
"Pirmais. Nepieciešams turpināt plānotu, līdzsvarotu bruņoto spēku apgādi ar mūsdienu bruņojumu un tehniku," paziņoja prezidents.
Viņš ieteica īpašu uzmanību pievērst precīzo kompleksu, jaunāko izlūkošanas, navigācijas, sakaru un vadības sistēmu piegādēm.
Latvijas un Ukrainas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Pasaulē
Polija un Baltijas valstis – "kūdītāji", Ukraina – "placdarms". Kā darbojas rusofobija
"Otrais. Par militāro operatīvo apmācību prioritārajiem uzdevumiem jākļūst mūsdienīgo ieroču, kā arī karaspēku darbības jauno formu un metožu apgūšanai," piebilda valsts vadītājs.
Pēc viņa vārdiem, panākumi militārajā jomā lielā mērā ir atkarīgi no visu līmeņu komandieru pārdomātu un ātru lēmumu pieņemšanas, bez tam jāattīsta sistēmas viņu atbalstam, jāievieš tajās mākslīgā intelekta tehnoloģijas.
"Neapšaubāmi, visos līmeņos jābūt efektīviem darbību algoritmiem, mūsdienīgai automātikai. Tomēr vienlaikus mēs redzam, ka mūsdienu militārie konflikti nenotiek pēc šablona, tajos, tāpat kā agrāk, lielākā loma ir komandierim, daudz kas ir atkarīgs no viņa zināšanām, pieredzes, personiskajām īpašībām. Uzvar tas, kurš pieņem patiešām neparastus lēmumus," ir pārliecināts valsts prezidents.
Ziņu lente
0